Film

Skribent

Alexander Kardelo

4 juni 2016 | 12:00

3 klassiska filmer som inspirerade Pixar

Hade ”Toy Story” blivit lika framgångsrik utan dem?
Tre klassiska filmäventyr hjälpte Pixar att se förbi de tekniska hindren vid arbetet med ”Toy Story”. Innan de skapade världens första datoranimerade film år 1995, hämtade studion inspiration från andra framgångsrika och banbrytande filmer som hållit i årtionden.

Regissören Andrew Stanton minns:

- Vi frågade oss: "Vilka filmer finns det som är uppenbart tekniskt begränsade, men som vi fortfarande ser?" Svaret blev "Stjärnornas krig", "Trollkarlen från Oz" och "Snövit". Varför? På grund av berättelsen, insåg vi. Då förstod vi vikten av att lägga allt fokus på historien.

Det visade sig vara ett framgångsrecept för Pixar. som de senaste 20 åren fullkomligt skämt bort oss med några av tidernas största animerade mästerverk. Senast i vintras knep de sin åttonde Oscar för "Insidan ut", och förväntningarna på sommarens "Hitta Doris" är skyhöga. Även om deras filmer blivit allt snyggare med åren, har de oftast mer fängslande historier och älskvärda karaktärer än andra animerade filmer.

Säkert hjälpte det att Pixar redan på den tiden visste att de ville skapa framtida klassiker.

- Vi visste att vi kunde teknologin bättre än någon annan, men vi visste också att det skulle bli den fulaste filmen vi någonsin gjort, berättar Andrew Stanton för Cinemablend.

- Vi trodde ju att det var vår enda chans, så vi brukade säga: ”Vi gör den för barnbarnen, inte för barnen” - jag hade alltså långsiktiga planer. Jag hoppas att filmen ska leva vidare till kommande generationer.
| 4 juni 2016 12:00 |