Film

Skribent

Emil Skelterwijk

30 oktober 2013 | 22:01

3 bästa filmerna att dö till

Emil Skelterwijk ställer frågan till landets begravningsbyråer: Vad bör man se som sin allra sista film?

Vi alla ska en dag den vägen vandra. Vissa tidigare än andra, andra så klart senare och många så där precis lagom. Jag pratar om att "trilla av pinnen".

Många vill säkert dö med sina nära och kära runt sig medan andra kanske vill gå en mer morbid död till mötes som att exempelvis bli kastad till lejonen eller bli påkörd av en ångvält. Vi filmentusiaster vill ju inget hellre än att lämna livet med en bra film på näthinnan. Därför har jag kontaktat olika begravningsbyråer runt om i landet för råd på vilken film man ska skåda innan ljuset slocknar .

Trots att alla begravningsbyråer med svar ville vara anonyma, så kommer här ändå de 3 bästa filmerna att dö till, enligt dem.

Från en begravningsbyrå uppe i östra Norrland fick jag det här intressanta svaret:

- Jag skulle nog säga Monty Pythons "Meningen med livet". Jag gillar filmen väldigt mycket och tycker den har en komisk syn på både döden och livet. Det är egentligen den enda filmen jag kan komma på till din udda fråga. En udda film till en udda fråga borde ju fungera!

Ett bra och tänkvärt val från begravningsentreprenörerna i norr.

I Smålands djupaste skogar svarade en annan begravningsbyrå så här:

- Om en själ är på väg att lämna vår jord är situationen redan som det är väldigt sorgligt. Den behöver inte mer av det. Enligt min åsikt så borde man se på något man gläds åt då. "Trollkarlen från Oz" hade jag velat se. Man blir glad av historien och färgerna. Mycket färger gör en gladare.

"Trollkarlen från Oz" med mycket färg är alltså det andra tipset. Personen menar så klart då versionen från 1939... hoppas jag.

Som sista tips har vi en begravningsbyrå i Skåne som gav oss det här magiska tipset med den märkliga formuleringen:

- Kan egentligen bara komma på "Gudfadern". Det beror väl mest på låten och trumpeten i filmen...

Där har vi det. De 3 bästa filmerna att dö till om begravningsbyråerna får säga sitt. Så att inga ska glömma vad de precis läst, kommer här en snabb, förkortad repris: "Meningen med livet", "Trollkarlen från Oz" och "Gudfadern".

Jag hoppas att listan har varit till hjälp inför ett framtida avlidande och att ni nu överväger en film som avslutning istället för gråtkalas med familjen och vännerna. Skulle inte filmerna i listan ovan locka kan jag ju alltid rekommendera den filmen jag ska se som avslutningsfilm i livet - "Constantine" med Keanu Reeves. Inte för att den är bra, utan för att jag definitivt kommer hamna i helvetet och behöver alla anvisningar jag kan få hur man spöar demoner och djävlar!

| 30 oktober 2013 22:01 |