Film

Skribent

Alexander Dunerfors

4 april 2012 | 19:01

25 saker du inte visste om "Titanic"

Du har sett filmen, men har du koll på alla onödiga fakta kring James Camerons "Titanic"?

Varför satte Leonardo DiCaprios frisyr folk i fängelse? Och hur hade kärlekshistorien egentligen sett ut med Gwyneth Paltrow och Matthew McConaughey i huvudrollerna?

Vi har samlat 25 mer eller mindre kända fakta om storfilmen, som nu är tillbaks på biograferna i 3D:

- Med pengarna som James Camerons film tjänade in världen över, kunda man ha byggt nästan fem skepp som Titanic. Den kostade, med dagens penningvärde, 400 miljoner dollar att bygga och filmen spelade in över 1,8 miljarder dollar.

- Den stora trappan byggdes större än vad den var i verkligheten. Många saker ombord Camerons Titanic byggdes i större eller mindre skala, för att bättre passa filmens syften.

- Den något nervösa repliken "Sätt dig på sängen... jag menar, soffan" var på riktigt en felsägning av Leonardo DiCaprio.

- Den uppmärksamme kan se regissören på ett flertal ställen i fimen: bl.a. under Lovejoy i festen under däck (iklädd skägg) samt bakom Fabrizio när de väntar på livbåtarna och Murdoch börjar skjuta. Han är också mannen vars skägg blir kammat efter löss.

- James Cameron gör ännu en cameo, typ, i scenen där Jack ritar av Rose. Det är regissörens händer som syns i närbild. Bilden som Cameron målade av Kate Winslet såldes häromåret på auktion för 16.000 dollar.

- Jacks ritning av den enbenta horan kan faktiskt ses om du zappar igenom DVD:n bildruta för bildruta. När Jack vänder blad hinner man inte uppfatta bilden om man tittar vanligt.

- James Cameron ville ha Gwyneth Paltrow i rollen som Rose, men hon tackade nej. Året därpå tackade Kate Winslet nej till att spela i "Shakespeare in Love", en roll som senare gick till Gwyneth.

- Till rollen som Jack hade studion föreslagit Matthew McConaughey, men James Cameron envisades med DiCaprio.

- Kate Winslet ska ha bönat och bett James Cameron om att ge henne rollen. Från att skicka honom en ros till att låtsasgråta - till slut funkade det, och det är vi ju glada för idag.

- Andra som kunde ha spelat Rose: Cameron Diaz, Jodie Foster, Nicole Kidman och Madonna...

- Till rollen som Cal Hockley hade man bland annat funderat på Rob Lowe Rupert Everett, Pierce Brosnan och James Camerons gamle vapendragare Michael Biehn. Till slut var det tack vare sin insats i "Fantomen" som Billy Zane fick rollen. Tänk att något gott skulle komma ur den filmen?

- Robert de Niro var tvungen att tacka nej till att spela kaptenen, på grund av en maginfektion.

- "Titanic-frillan", Leonardo DiCaprios frisyr i filmen, har ställt till med oväntade problem i Afghanistan. Frisyren förbjöds år 2001 och ansågs opassande för talibaner. 28 frisörer fängslades.

- För att få göra filmen på sitt eget sätt och med den budget som krävdes, avstod Cameron från sitt regissörsarvode. Han fick dock fortfarande en trevlig summa för manuset.

- Repliken "There'll be one less in this boat if you don't shut that 'ole in your face" är en av flera som yttrades på riktigt den där natten till 15 april 1912.

- James Cameron dök själv flera gånger till Titanics vrak innan inspelningen. Till slut hade han spenderat mer tid med fartyget än vad dess passagerare hade hunnit med.

- Blott 86-åriga Gloria Stuart tyckte inte det var kul med ålders-makeupen som krävdes för att förvandla henne till Rose, 101 år.

- De två "svenskarna" i början av filmen är egentligen en norrman och en finne.

- Rose säger "Jack" 80 gånger i filmen. Jack säger Roses namn 50 gånger.

- Cameron ville egentligen att Enya skulle göra musiken till filmen, och ska ha klippt den första versionen med hennes musik. När hon tackade nej, valde han James Horner.

- För att undvika pinsamheter vid sin nakenscen senare under inspelningen, visade Kate Winslet tuttarna för DiCaprio redan första gången de träffades.

- Det mesta av "havet" som statisterna hoppade ner i var en meter djupt.

- Stuntmännen i maskinrummet var alla runt 150 cm långa, för att få allt att se större ut.

- "Titanic" är den första filmen i regi av James Cameron där kärnvapen varken finns med eller nämns.

- Sist men inte minst: Det kan ha varit en fullmåne som orsakade fartygets olycksaliga möte med ett isberg. Forskare lade nyligen fram teorin om att fullmånen den 4 januari 1912, flera månader innan jungfruresan, kan ha skapat ovanligt starkt tidvatten som fick isberget att färdas söderut.

| 4 april 2012 19:01 |