Skribent

Patrik Jonsson

3 januari 2013 | 22:01

2013 års främsta TV-seriehopp

Patrik Jonsson berättar om de serier som ännu står utan premiärdatum.

Torsdag igen och nytt år dessutom, tolv färska månader ligger vackert uppradade framför oss och detta innebär så klart även att en massa nya serier kommer att kläckas. Vissa serier och premiärdatum är redan kända, i denna årets första artikel tänkte jag dock lägga lite fokus på de serier som fortfarande står utan något premiärdatum.

Det är rätt så kallt där jag sitter och skriver nu, kylan lär inte ge med sig än på ett par månader. Därför sitter jag nästan dagligen desperat och väntar på värmande besked från diverse TV-kanaler om när några av de mest lovande serierna får sin premiär? Man skulle väl kunna säga att jag, här och nu, skickar iväg några extra önskningar till Tomten så här på efterhand. Visst, jag är nöjd och glad för de klappar jag fick i julas, men mycket vill ha mer och fan vill ha fler. Jag kan dock offra mig, så länge mina drömserier får se dagens ljus i detta spännande och lovande år 2013.

Vi kan väl dra igång med en kanal som är rätt så ny i gamet vad det gäller dramaserier, nämligen History Channel. Kanalen som slog igenom stort med debutanten "Hatfields & McCoys" i våras, en serie som sannerligen gick hem hos en gammal räv som mig.

History Channel har hela tre nya projekt på gång och inte ett enda av dem låter det minsta ointressant, tvärtom, verklighetsbaserade och välproducerade miniserier från svunna tidseror är fruktansvärt välkommet. Serien "Vikings" tillkännagavs först och den kommer att få se dagens ljus den tredje mars så det datumet är i alla fall spikat. Gangsterepos "Bonnie & Clyde" rapporterades det om redan några månader efter att nyheten om "Vikings" nådde oss och jag skulle bli förvånad ifall inte även den går upp till sändning någon gång under detta år. Kvar har vi då serien som jag ser allra mest fram emot av dessa och det är västernserien "Texas Rising" som, inte helt olikt "Hatfields & McCoys", kommer att utspela sig i 1800-talets USA. "Texas Rising" ska kretsa kring födandets av Amerikas mest kända och definitivt äldsta brottsbekämparorganisation "The Texas Rangers". Ifall nu "Texas Rising" skulle gå upp till sändning i år skulle jag tippa på hösten, alla tummar är hållna (båda två).

Nu tar vi och hoppar över till kabelkanalernas moderskanal nummer ett, jag snackar så klart om HBO. Här hittar vi en massa intressanta projekt som står och fryser ute i kylan utan några premiärdatum, bl.a; "The Missionary", "American Gods", "Hobgoblin" och så klart "The Dark Tower" som jag i höstas tillägnade en hel artikel.

Men nu ska vi faktiskt inte prata om "The Dark Tower", vi ska prata om "True Detective", en serie som verkar minst lika intressant. Rapporter om "True Detective" dök upp redan i april ifjol, en slags miniserie på åtta avsnitt som, ifall den blir förnyad, sedermera ska bestå av fristående säsonger. Den kommer alltså att ha ungefär samma koncept som "American Horror Story" och danska "Brottet". "True Detective" ska handla om en 17-årig lång jakt på en seriemördare i den amerikanska södern (Louisiana) och två poliser som under olika tidsskeenden blir inblandade i fallet. Cary Fukanaga ("Sin Nobre" och förmodligen den kommande versionen av Stephen Kings "It") är satt att regissera samtliga avsnitt och i huvudrollerna som de två poliserna kommer vi att få se Woody Harrelson och Matthew McConaughey. HBO gav fullt förtroende till hela den första säsongen i våras så förhoppningsvis dyker den upp någon gång nu i år!

Även hos FX finns det så klart en bibba med intressanta serier som ivrigt väntar på att få visa upp vad det går för på bästa sändningstid; "Powers", "Legit", "The Bridge", "The Strain" och ett ännu obetitlat bankrånardrama med Tim Roth för att dra några exempel, men det är ändå sjörövardramat "Port Royal" som lockar mig allra mest.

Inte minst för att serien sägs ska vara piraternas svar på "Deadwood", men även för att jag verkligen har saknat ett råbarkat och våldsamt piratdrama både vad det gäller i seriernas och filmernas värld. "Pirates of the Caribbean" står mig liksom lite upp i halsen, bort med Disney och in med skiten och blodet! Avslöjandet kring "Port Royal" poppade upp redan sommaren 2011 och i februari ifjol rapporterades det om att ingen mindre än James Camerons gamla flamma Gale Anne Hurd ("The Walking Dead", "Terminator" & "Aliens") kommer att stå som huvudproducent och detta lovar inte lite. Serien kommer att utspela sig i den jamaicanska staden Port Royal under 1700-talet, en stad som sägs vara den tidens svar på 60-talets Las Vegas. Korruption, slaveri, prostitution, smuggling, mord och så klart en sjuhelsikes massa pirater, kommer att prägla serien som vi, om med lite tur, äntligen kommer att få se just i år.

Vi hittar faktiskt även Gale Anne Hurd hos AMC, hon ska nämligen producera deras kommande sci/fi-drama "Area 51". Hurd har med andra ord många strängar på sin lyra; zombies, pirater och utomjordingar. "Area 51" ska, precis som det låter, lägga sin fokus på USA:s förmodligen mest ökända och mytomspunna militärbas Area 51 i Nevada.

Här kan vi alltså vänta oss allt från mörkläggningar och konspirationer till utomjordningar och fantasifulla teorier. Det var allt för länge sedan nu som man med glädje och spänning fullständigt uppslukades av Mulders & Scullys äventyr i Chris Carters succéserie "X-Files". Det är då sannerligen på tiden att vi verkar få oss ett värdigt substitut, dessutom på kabel med AMC bakom rodret. Redan i november 2011 började det snackas kring den här serien och sedan dess har små rapporteringar påmint oss om dess existens lite då och då. Månne 2013 vara året som serien äntligen får premiär? Ja det vore allt annat än omöjligt, produktionen sägs ha varit igång ett bra tag nu. Andra kommande och intressanta projekt från AMC; "Thief of Thieves", "Goodfellas" och så ett ännu obetitlat diamanthandeldrama.

Hos Dexters hemmakanal Showtime hittar vi först och främst två serier som definitivt kommer att ha premiär i år och det är "Ray Donovan" och "Masters of Sex". Kanalen har dock en hel del andra projekt som är högst intressanta men som saknar premiärdatum; "Chew", "The Maze" och "100 Bullets".

Oklart om premiären är det även för deras serieversion av filmen "Animal Kingdom". Strax innan julen 2011 så avslöjade alltså kanalen att de hade planer på att göra en TV-serie som skulle baseras på 2010-års australiensiska kriminaldrama "Animal Kingdom". Personligen var jag inte helt såld på filmen, men jag gillade dess premiss och jag tror faktiskt att den här kommer att göra sig riktigt bra som TV-serie.
Med tanke på att serien varit under utvecklingsstadiet och produktion en längre tid så ser det ganska ljust ut för en eventuell premiär av serien just detta år, jag skulle i så fall gissa på höstsäsongen.

Slutligen har vi en av de mindre kabelkanalerna i form av TNT, men serien lovar desto mer, jag pratar om Frank Darabonts kommande gangsterepos "L.A. Noir"! Den här serien är redan schemalagd 2013 hos TNT så det ska nog mycket till ifall den inte kommer att få premiär i år, enligt rykten någon gång i september/oktober.

"L.A. Noir" är alltså en verklighetsbaserad dramaserie som ska kretsa kring en decennielång konflikt mellan polischefen William Parker (Los Angeles:s polisstation) och den f.d. boxaren Mickey Cohen och hans hänsynslösa brottssyndikat, vilken hade sitt utspel under de större delarna av 40 och 50-talet. Den första säsongen kommer att bestå av sex avsnitt, ifall serien sedan blir förnyad väntar en andra säsong bestående av de sedvanliga 12-13 avsnitten. I rollerna kommer vi bland annat att få se Neal McDonough, Jeremy Strong, Simon Pegg och Jeffrey DeMunn, även Thomas Jane kommer att dyka upp i rollen som gangstern Bugsy Siegel.

Ifall endast hälften av artikelns nämnda serier får sin premiär i år har vi nog att vänta oss ett knallstarkt serie-år. Vi får ju dessutom inte glömma alla redan premiärklara serier som "Banshee", "Vikings" "Da Vincis Demons", "The Following", "The Americans", "Ripper Street" och "Hemlock Grove", samt alla kära återseenden så klart!

Nu ska jag dock pallra mig över till de gångna veckornas nyheter så läs gärna vidare!

Nyheter:

Paul Attanasio och Ridley Scott håller på att utvecklar en dramathriller för Showtime som ska ha Vatikanen i fokus. Serien beskrivs som en vågad och provokativ thriller med element som andlighet, makt, politik och mörkläggningar. Även liknelser med "The Sopranos" har gjorts och jag kan tänka mig att det blir ett jäkla liv kring den här serien då den väl får premiär, det handlar ju ändå om en av världens mest hemlighetsfulla institutioner. Vatikanen brukar protestera mot det mesta, nu får de nog något att bita i.

Starz är en kanal med många paddlar i vattnet, nu har de gett sig in i ett samarbete med den Oscarbelönade manusförfattaren William Monahan för att göra den brittiska thrillerserien "Crime" vilken ska utspela sig i London under 60-talet. Ifall serien framöver skulle få grönt ljus så kommer alltså Starz att äga sändningsrättigheterna i Nordamerika.

De gamla helgonen Roger Moore och Ian Ogilvy har båda fått roller i den kommande rebooten av "The Saint". Den snart 86-årige Moore ska även stå som producent för serien.

FX har förnyat "The League" och gett serien en femte säsong, ja och AMC har nu officiellt förnyat "The Walking Dead", no surprise there, en fjärde säsong är alltså att vänta. TNT har däremot beslutat att lägga ned "Leverage".

Traditionsenligt tar jag och rundar av årets första artikel med TV.com:s senaste "In Memoriam-video" som i vanlig ordning tar farväl av de serier som gick i graven under året som gått. Jag säger som jag alltid brukar säga; fram med näsdukarna! Sorgligt värre, men nu är det nytt år och nya tag, vi hörs igen nästa vecka!

| 3 januari 2013 22:01 |