Skribent

Patrik Jonsson

22 november 2012 | 20:01

2000-talets 10 sämsta dramaserier

För några veckor sedan gjorde jag en topplista över de tio bästa dramaserierna och denna vecka tänkte jag att jag lika gärna kunde göra en lista över de tio sämsta dramaserierna. Om inte för annat så för att jämna ut det hela lite.

I denna lista kommer jag främst att lägga fokusen på 00/10-talets utbud, det vill säga hyggligt färska och relevanta titlar. 

Ja, och hur skapar man en sådan här lista då? Man kan ta hänsyn till en massa olika bitar, själv har jag främst valt att väga in ekonomiskt fiasko, svikande tittarsiffror, ris från kritiker, överhype och så klart min egen personliga uppfattning om serien ifråga. Listan består alltså inte endast av snabbt nedlagda och utskällda serier, jag har valt att peta in ett par personliga hatobjekt också. Men nog om detta, here we go!

10. Ringer

Helt klart en av förra höstens mest menlösa och korkade serier med en, om möjligt, ännu mer korkad Sarah Michelle Gellar i inte bara en utan två huvudroller. Detta kan alltså jämföras med att bli påkörd av tåget och samtidigt missa det! "Ringer" utgavs sig för att vara en thriller men liknade mest en billig såpopera med urusla effekter som borde ha sänts dagtid tillsammans med t.ex. "Emmerdale". Kanalen The CW har gjort massor med kassa serier, detta är en av dem. Det blev hela 22 horribla avsnitt innan serien äntligen gick i graven i slutet av april.

9. The Secret Circle

Varför inte fortsätta med den "fantastiska" kanalen The CW:s utbud då vi ändå håller på? Sagt och gjort, här handlar det om en tjej som plötsligt, rakt upp och ner, upptäcker att hon är en (fotomodellsnygg) häxa. Hon hittar sedan, lämpligt nog, fem andra (fotomodellsnygga) häxor och det är hemligt, det bildas en cirkel, jag spyr. Detta "övernaturliga tonårsdrama" lades efter 22 avsnitt ned i ljuvliga maj.

8. The Playboy Club

Här har vi NBC då de försöker leka "Mad Men" på bästa sändningstid! Men istället för välskriven dialog, vassa skådespelare och nyskapande så möttes man av schabbelbabbel, avdankade wannabes och ett ack så billigt plagierande. Titeln skulle väl sälja och chocka, men på en markbunden kanal så får man på sin höjd visa baddräkter med kaninsvansar och man får absolut inte svära eller nuppa. Ungefär som i kyrkan under påsktider alltså, nä, idén med denna var ju idiotisk från första början. "Hela" tre avsnitt sändes innan kaninerna tystnade i oktober i fjol.

7. Kyle XY

"Kyle XY" eller "Varför går jag runt här och yrar utan en navel?" från 2006 var en serie sprungen från ABC Family, sedermera ABC och bara tanken på den framkallar obehagliga obehag. Nu vet jag att serien var ganska så populär i vissa kretsar (men det är även folkförtryck, tuppfäktning och lutfisk) och att den faktiskt fick hela tre säsonger innan navelmysteriet 2009 slutligen lades ned. Detta spelar dock mindre roll för min del, uppstår ett hat så uppstår ett hat.

6. Charlie's Angels

Då var vi tillbaka i ABC:s mindre bekväma korridorer och djupt ned bland skräp och bröten så hittar vi kanalens försök att återigen återuppliva de tre sparkande, klösande, skjutande, skrikande, gapande, envisa, kaxiga, högteknologiska, uppspacklade och smarta änglarna... Nej, jag var aldrig någon gillare av originalserien och absolut inte av filmerna heller, men den här versionen tog då verkligen priset. Fyra avsnitt sändes innan en skamfylld Charlie ringde och sa att han inte orkade längre...

5. CSI Miami

10 säsonger och miljontals tittare gör inte denna serie bra, jag avskyr den. Brottsutredarna/poliserna i "CSI Miami" skulle aldrig någonsin få arbeta som poliser i den verklighet jag lever i, de skulle inte ens få sitta i kassan på en skum bastuklubb. De är bittra, otrevliga, självupptagna divor och inte gör det saken bättre att de leds av jordens, galaxens, universums frälsare Horatio Caine och hans förbannade solbrillor samt väsande oneliners. Lägg därtill seriens fruktansvärda look; rosa, gröna, lila, gula (allt utom blåa) himlar som varvas med discolabb, slowmotion och vidrig musik. CBS lade ned serien nu i våras, bara en sisådär 10 år försent.

4. The Event

NBC:s stora konspirationsthriller från 2010 som i stort sett lurade en hel värld att sätta sig ned och titta på tramset, där hade vi en konspiration om något! Publiken räknade dock efter ett par avsnitt ut att de blivit lurade och därefter droppade tittarsiffrorna likt regndroppar i ett evighetsmonsunregn vilket resulterade i att serien lades ned efter en helt fruktansvärd säsong. Ifall man skulle tvinga analfabeter att skriva dialoger och sedan låta dem framföras av lobotomerade fotomodeller så skulle man få "The Event". Vem vet, det kanske var så de gjorde?

3. The Cape

NBC igen och passa er nu för här kommer kappan! Ni hör ju själva hur det låter, men NBC tyckte alltså att detta lät jättebra och gav "The Cape" en säsong på tio avsnitt våren 2011. Tittarna höll uppenbarligen inte med då kappan klipptes ned i småbitar och blev till ett lapptäcke redan ett par månader efter premiären. Med ett manus som verkade varit kopierat från en vägg i ett nedklottrat tjackdass och med en barnskådespelare från helvetet så är det ju ett under att serien ens fick tio avsnitt.

2. Terra Nova

Eller "Terrible Nova" som jag alltid har kallat den, och här har jag velat igen vad det gäller första platsen. "Terra Nova" är helt klart det största fiaskot sett ur ett ekonomisk perspektiv och den blev även ett praktfiasko vad det gäller både tittarsiffror, livslängd och kritikermottagande. Med detta sagt så kan vi lugnt fastslå att, på denna stinkande lista, är det här en väldigt stark andraplatsare. Dinosaurier, maffiga effekter, storslagna miljöer och iögonfallande strider utlovades, vad vi serverades var en helyllesfamilj med sövande familjeproblem, militärer med plastrustningar, en sång om en spindel, undermåliga effekter och en tönt med gitarr. Under produktionen så var uppenbarligen seriens huvudproducent, självaste Steven Spielberg, på ett jäkligt långt kafferep. "Terra Nova" lades ned strax innan jul ifjol efter elva avsnitt, så tack Tomten, precis vad jag hade önskat!

1. 7th Heaven

Ja jag vet, 11 säsonger, 243 avsnitt (1996-2007), men det här är inte sjunde himlen, det här är rena rama helvetet! Här är det moral och etik som gäller, nedtryckt i halsen på en tills man kvävs, här läxas och bokstavligen predikas det på gränsen till hjärntvättning. För hjärntvättade måste då halva USA ha varit som suttit och inhalerat av den här dyngan i över tio år, det är ju nästan så att man inte tror att det är sant?! Aaron Spelling, prästfamilj, zombiekaraktärer, religion, kamratskap, förlåtelse, förståelse... kort och gott: ett tillrättalagt helvete. En amerikansk skenhelig propaganda skapat av The WB, senare The CW. Så fort jag hör dess hemska vinjettmusik så blir jag helt ärligt mörkrädd, en given plats på toppen (botten), helt klart det absolut värsta som har skapats på TV. Skicka den fullständiga serieboxen till Guantánamo, ty detta är ren tortyr om något!

Serier som precis missade placeringar:

Glee, Smash, The River, Missing, Body of Proof, Knight Rider (2008), Undercovers, Alcatraz, 90210, V (2009), Pan Am, Revenge, Blue Bloods (polisseriernas svar på "7th Heaven"), Invasion, The Secret Life of the American Teenager, Commander in Chief, The Firm och alla jäkla serier som heter något med Diaries!

Höstens färska bottennapp:

666 Park Avenue, The Mob Doctor, Beauty & the Beast och definitivt uberkorkade "Revolution" som säkerligen kommer att få en plats på listan så fort den rullat färdigt.

Det var hysteriskt roligt att få ventilera sig, men nu över till veckans nyheter!

Thrillerserien "Hunted" med Melissa George, som BBC sänder i samarbete med HBO:s streamingkanal Cinemax, fick tidigare i höst kalla handen till en andra säsong av BBC. Nu har dock Cinemax köpt över en stor del av rättigheterna till serien och har i och med detta planer på att ändå göra en andra säsong. Fortsättningen ska dock vara en fristående historia, trevliga nyheter detta, "Hunted" är faktiskt en riktigt bra serie som jag varmt rekommenderar.

FX har valt att ge skräckserien med stort S en tredje säsong, jag snackar så klart om "American Horror Story". Dessutom har Jessica Lange tackat ja till att fortsätta, vilken karaktär hon ska gestalta återstår dock att se. Även fler skådespelare från de två första säsongerna kommer återigen att dyka upp, inga namn, förutom just Lange, har ännu gjorts offentliga. Vad Ryan Murphy hittar på för slags upplägg och fokus till näsa höst kan vi bara spekulera i; ett isolerat hotell, ett hemsökt hyreshus eller varför inte ett gammalt kryssningsfartyg?

Nedläggningsförbannelsen vilar fortfarande över Shawn Ryan, ABC har lagt ned storsatsningen "Last Resort". Inte direkt oväntat iom dess svaga tittarsiffror, jag gråter heller inte blod då det kändes som att serien tappade fokusen något efter de inledande avsnitten. Serien var dock ändå bland det bästa ABC rapat ur sig de senaste åren, så lite halvtrist är det nog att de inte lät den få en chans att utveckla sig. ABC har även lagt ned fisrysaren "666 Park Avenue", what took you so long? "American Horror Story" har garvat sig utmattad åt tramset i över en månad, måtte nu Terry O'Quinn få en roll i en serie värdig hans briljans.

Då jag ändå snackar nedläggningar så kan jag väl dra veckans, kanske hela höstens, bedrövligaste nyhet också: Starz har lagt ned "Boss". Detta var visserligen väntat, men det gjorde ändå då nyheten gjordes officiell i tisdags. Nåväl, Starz har kämpat på bra med serien ändå så jag får väl passa på att tacka för de två säsonger som blev. Dessutom låter kanalen meddela att en ev. två timmar lång TV-film kommer att produceras för att liksom runda av det hela. Inte ofta sådana här rykten blir verklighet, men med Starz vet man aldrig.

Fler trista nyheter blir det då NBC meddelat att Chevy Chase har hoppat av "Community". Han kommer dock att finnas med i nästan samtliga avsnitt av vårens säsong iom att de avsnitten redan är filmade. Nu tror ju inte jag att det blir några fler avsnitt av "Community" efter vårens säsong så detta kanske egentligen kvittar?

Även denna vecka "frestar" The CW med en nyhet; de håller på att utvecklar en serie kallad "The Book Club". Ett drama som ska handla om en grupp med människor som är sammankopplade genom en... bokklubb! Kan riktigt se framför mig hur regissören bli nedhyschad av en 16-årig bibliotekarie med evighetslång livserfarenhet då han skriker "Action"! Vi lämnar detta illa kvickt!

Hugh Laurie ligger i förhandlingar om rollen som Blackbeard i NBC:s piratserie "Crossbones", dessutom kommer gamle Brian Dennehy att dyka upp i ett avsnitt av den sista säsongen av "The Big C".

CBS har lagt ned komediserien "Partners". Bra, endast skrattbandet skrattade, nu kan vi dock alla glädjas!

Netflix har släppt en första trailer till deras kommande politiska thrillerserie "House of Cards", signerad David Fincher & Kevin Spacey.

BBC America har äntligen avslöjat premiärdatumet för thrillerserien "Ripper Street" och det är lördagen den 19:e januari som gäller, denna lovar gott!

Innan jag slutar kan jag berätta att TV.com just nu håller på att korar den bästa serien 2012 (detta gäller även serier som startat innan 2012), så här ser ställningen ut just nu. Alla får vara med så det är bara att bocka på och rösta, det ska då jag göra så det blir någon ordning. Liter ironiskt att detta hamnade i en artikel där jag listar de sämsta serierna, men ironi är ju kul. Ironiskt (och glädjande) är det också att "Fringe" ligger så extremt högt upp på listan då "ljushuvudena" på Fox tänker lägga ned den, detsamma gäller med nedläggningshotade "Community".

Det var allt, mina vänner. Vi hörs igen nästa vecka, over and out.

| 22 november 2012 20:01 |