Serie

Skribent

Patrik Jonsson

25 oktober 2012 | 21:01

2000-talets 10 bästa dramaserier

Att jag älskar TV-serier är vid det här laget knappast någon hemlighet, därför tänkte jag denna vecka ta mig friheten till att lista mina 10 favoritserier från 00-talet och framåt!

Redan under 90-talet började det att hända saker inom TV-världen: det satsades mer pengar på serierna, de lockade större namn och de blev mer välskrivna samt välspelade. Idag skulle i alla fall jag vilja påstå att många av de senaste 10-15 årens serier alla gånger kan mäta sig med de största filmerna, vissa slår till och med många av filmerna på fingrarna, speciellt vad det gäller manus och karaktärsutvecklingar.

En del säger att det hela startade redan 1990 då David Lynch fångade en hel värld med sin "Twin Peaks", andra pekar mer på "Arkiv X", medan de flesta menar att det hela startade på allvar 1999 med HBO och deras "The Sopranos".

Själv håller jag faktiskt med om alla dessa påståenden, dessa serier har samtliga bidragit till utvecklingen i serievärlden, de är milstenar som har skapat TV-historia, en TV-historia som vi har mycket att tacka för i dag.

Det har, milt uttryckt, inte varit helt lätt att skapa denna lista, men nu har jag noga tänkt igenom mina beslut och jag känner mig, trots ett jäkla velande, hyggligt nöjd. Det här må vara en lista över 00-talets bästa serier, men kan nog även ses som en lista över tidernas bästa serier, de främsta serierna har helt enkelt skapats efter år 2000. 

(Detta gäller endast dramaserier, komediserier får vi ta någon annan gång, detsamma gäller mini-serier.)

10. 24

Här hittar vi, enligt mig, 00-talets enda äkta actionhjälte Jack Bauer (Kiefer Sutherland). Att utelämna en sådan här serie från topplistan var bl.a. därför så gott som otänkbart. Då serien debuterade på Fox år 2001 liknade den inte någonting som tidigare visats på TV. Den var dessutom extremt beroendeframkallande, främst för att den hela tiden utspelade sig i realtid, ett upplägg som faktiskt många ställde sig kritiska till innan den plockades upp för sändning. Tji fick dem som tvekade, dammit!

9. Justified

Denna plats tillägnas alltså FX:s sorgligt underskattade "Justified" med en alldeles underbar Timothy Olyphant i huvudrollen. För övrigt en skådespelare som inte lyckats något vidare i filmbranschen men som sannerligen skiner i serievärlden. Här är det mycket old school som gäller: hårda repliker, cowboyhattar, white trash och en helt underbar stämning.

8. Lost

En flygplanskrasch, en öde ö, en grupp överlevare samt en mystisk lucka. Om "Twin Peaks" trollband hela världen i början av 90-talet så uppnådde J.J. Abrams "Lost" minst sagt samma status under 00-talet. Serien debuterade 2004 och avslutades 2010, sedan dess så har i stort sett samtliga kanaler desperat försökt att hitta ett substitut utan större framgångar och de lär nog försöka i många år till. Sorry, det kommer alltid att finnas endast ett "Lost".

7. Dexter

Här bjuds vi på blodstänk, seriemördare och massor av styckade kroppar, vi välkomnar så klart Showtimes "Dexter". Serien som har en av de absolut skönaste vinjetterna som gjorts och en badguy som sopar banan med de flesta (John Lithgow i säsong 4). "Dexter" må inte hålla samma höga nivå genom samtliga säsonger, men har ändå en hög lägstanivå och därmed en given plats på listan!

6. The Wire

Detta är listans första serie från HBO, "The Wire" klassas av många som den absolut bästa serien genom tiderna och jag håller nästan med. Hade det inte varit för serierna på plats 1-5 så visst! I vilket fall som helst är "The Wire" sannerligen helt fantastisk, oerhört jordnära och löjligt välskriven tillika välspelad. Serien speglar livet i Baltimore så pass bra att den till och med har visats i områdets skolor som en del av utbildningen.

5. Boardwalk Empire

Nu börjar vi verkligen på att närma oss toppen, men först ska vi ta oss förbi denna femte plats och"Boardwalk Empire". Ännu en serie signerad HBO och fortsätter serien lika starkt som den börjat så kommer den definitivt att hamna högre upp på en ev. framtida lista. 20-tal, maffia, spritsmuggling, Buscemi, Shannon, Scorsese och Winter, behöver jag säger mer?

4. Breaking Bad

Här hittar vi en döende kemilärare som helt sonika sadlar om till att bli metamfetamintillverkare, jag snackar så klart om AMC:s "Breaking Bad". I huvudrollen ser vi en helt fantastisk Bryan Cranston, 2008 debuterade serien och nästa sommar kommer de absolut sista 8 avsnitten att sändas. Kort och gott ren magi.

3. The Shield

Så var vi framme vid topp-3 och denna tredje plats ska den hårde Vic Mackey & Co få äran att fylla. Dags att kasta brickan i FX:s mästerverk "The Shield". Jag har alltid varit svag för hårda och våldsamma filmer som handlar om korrupta, men ändå mänskliga, snutar och här har vi en serie som verkligen levererar på det planet. Bakom "The Shield" står Shawn Ryan och han kan verkligen sin sak. Om man blandar serien "NYPD Blue" med filmen "Training Day" och kryddar lite med "Heat" så kommer man faktiskt rätt så nära, "The Shield" är inte att leka med!

2. Deadwood

En serie som jag lika gärna kunde ha placerat högst upp, men HBO:s och David Milchs västernserie "Deadwood" fick slutligen nöja sig med en andra plats. Serien fick tre säsonger, men en fjärde fanns skriven och hade de bara filmat och sänt den så hade nog garanterat just "Deadwood" snott åt sig förstaplatsen. Serien har ett karaktärsgalleri utan dess like och en skådespelarensamble där var och en är castad med en enorm fingertoppskänsla. Den är våldsam och brutal, skitig och realistisk. Dr. Quinn hade inte överlevt en dag och det lilla huset på prärien hade förvandlats till det lilla horhuset på prärien! "Deadwood" krossar i stort sett allt och det med råge! C*cksucker!

1. The Sopranos

Jamen självklart, HBO:s och David Chase:s ultimata mästerverk intar toppen av listan! Bland annat 18 Emmys och 5 Golden Globes talar sitt tydliga språk. Okej, serien drog igång 1999, men sändes under åtta av sina nio år på 00-talet. James Gandolfinis stora genombrott och vilket jäkla genombrott sen och ifall någon serie kan mäta sig med "Deadwoods" karaktärsgalleri så är det onekligen "The Sopranos". Det blir helt enkelt inte bättre än så här, allt från regi via manus till skådespelare och musik, top notch! En värdig etta, bada bing!

Serier som nästan hamnade på listan: Boss, Game of Thrones, O.Z., Luther, Homeland, Brotherhood, The Walking Dead, Six Feet Under, Crash, Sons of Anarchy, Rescue Me, Hit & Miss, Damages, Magic City, Wire in the Blood samt Shameless. Det smärtar mig verkligen att lämna vissa av dessa utanför, några av dem är dock "unga" serier som säkerligen kommer att platsa i en framtida lista.

Serier som säkert många av er skulle ha i er lista: Mad Men, True Blood, Desperate Housewives, Firefly, Heroes, Grey's Anatomy, Prison Break, Sex and the City och The West Wing.

Serier jag önskar hade fått ett längre liv: Luck, The Chicago Code, Men of a Certain Age, Detroit 1-8-7, Life, Terriers, Jericho, Awake, Lone Star, Rubicon och slutligen serien med den, sorgligt nog, passande titeln Lights Out.

Men nu får det vara färdiglistat, jag måste ju hinna med lite nyheter från veckan som gått också, varsågoda!

TNT och Howard Gordon ("Homeland") har nu hittat sin huvudrollsinnehavare till den övernaturliga serien "Legends". Det blir mumien Brendan Fraser, förlåt, mumiejägaren Brendan Fraser, som ska spela en polis vilken besitter förmågan att transformera sig själv till olika personer från fall till fall. Serien baseras på romanen med samma namn av Robert Littell.

HBO har köpt upp ett ganska intressant projekt med titeln "The Return of Daniel Shepherd". Serien ska kretsa kring en familj som får sin bortrövade son tillbaka efter 13 år, då kidnapparen sedermera hittas mördad blir sonen den huvudmisstänkte.

Ännu en serie har fallit offer för nedläggningarnas ack så våta yxa och denna gång så är det NBC:s smått horribla komediserie "Animal Practice" som mist både huvud och lemmar. Med allt rätt, hugg på bara! Problemet är att de har ersatt den med den minst lika horribla komediserien "Whitney", hugg vidare säger jag!

Fox har lättat lite på locket angående sitt vårschema, "Touch" kommer tillbaka fredagen den 1:a februari och den debuterande serien "The Following", med Kevin Bacon, kommer att få se dagens ljus måndagen den 21:a januari.

Jennifer Love Hewitt ("The Client List") har ännu en serie på gång hos Lifetime, denna gång såhar hon planer på att göra en serie som löst ska basera sig på sin självskrivna bok "The Day I Shot Cupid"... Nåväl, jag vet då vem jag vill skjuta och inte är det Cupid.

ABC har köpt upp ett projekt av Charlize Theron kallat "The Clan". Serien ska utspela sig i de medeltida tillika skottländska högländerna och lägga fokusen på olika klaner som ligger i strid med varandra, enligt rykten ska även vikingar förekomma. Nåväl, vackra Theron skulle säkert kunna kränga en säck med skit till ABC om hon så kände för det, men jag måste väl säga att själva upplägget låter intressant.

"Lucks" rullstolsbundne och syreslukande Kevin Dunn har fått en större roll i den kommande tillika andra säsongen av HBO:s komediserie "Veep", trevligt!

The CW har köpt upp "House Calls", ett läkardrama av Jerry Bruckheimer, för de tycker tydligen inte att det räcker med de sövande läkarserierna "Hart of Dixie" och "Emily Owens, MD". Enkel CW-matematik! Som om detta inte vore nog har de även satt igång produktionen av ett "tonårsdrama" som ska kretsa kring Maria Stuart (Bloody Mary), det finns ingen ände på vansinnet.

ABC Nytt: "Private Practice" pågående 6:e säsong kommer även att bli seriens sista, den kommer dessutom att bestå av endast 13 avsnitt. Jane Fonda har fått huvudrollen i deras kommande komediserie "Now What?" Kanalen har även gett skådespelerskan Ming-Na Wen ("E.R.") rollen som agenten Melinda May i Joss Whedons kommande "S.H.I.E.L.D."

Vi tar och rundar av denna vecka med några serier som fått förnyat förtroende. Showtime har efter sjuttioelva Emmys och stadigt ökande tittarsiffror tilldelat "Homeland" en tredje säsong, överraskande? Nej. Trevligt? Ja mycket!

De gamla irländska och öldrickande kvarteren i New York kommer att stå kvar i minst ett år till då BBC America har förnyat "Copper" och gett den en andra säsong.

"Arrow", The CW:s ripoff på "Revenge" (som i sin tur är ABC:s ripoff på "The Count of Monte Cristo) ska få gömma sig i huva, spänna båge, skjuta pilar och snacka skitnödigt långt ända in på våren då kanalen har skänkt nykomlingen en full säsong.

Även CBS har hamrat på förtroendetrumman och tilldelat de debuterande serierna "Elementary" (nja...) och "Vegas" (hurra!) fulla säsonger!

Själv tar jag och förnyar mig själv och kommer tillbaka med en ny artikel nästa torsdag, vi hörs då!

| 25 oktober 2012 21:01 |