EFTERSNACK

Skribent

Fanny Degerfelt

2 juni 2022 | 09:00

20 tankar om tredje avsnittet av "Obi-Wan Kenobi"

Tredje avsnittet levererar poetisk rättvisa, blinkningar till obskyr Star Wars-lore, nya vänner, gamla fiender och en... mullvadsalien.
Disney har meddelat att "Obi-Wan Kenobi" är det premiäravsnitt flest kollat på! Det betyder att den slår inte bara de andra Star Wars-serierna "The Mandalorian" och "The Book of Boba Fett," utan även "WandaVision" och "Loki". Frågan är nu om tittarna stannar kvar tills serien är slut (det spekulerades att "The Book of Boba Fett" hade ett stort tapp efter ett par avsnitt, men inget förutom Disney vet.)
 
Om "Obi-Wan Kenobi" fortsätter så här kommer de inte ha några problem, det tredje avsnittet visar sig vara deras bästa hittills, och bygger skickligt mot något större.
 
 
1. Vi får mer Vader! Jag skulle nog kunna se honom få ”rustningen” på sig hur många gånger som helst. Han bor i ett tornet under Saurons öga-fort vi tidigare sett i ”Rogue One” på lavaplaneten Mustafar och ja, det är här han misslyckades med att ta den högre marken. Jag personligen hade inte velat bli konstant påmind om gången jag nästan dog en otroligt smärtsam död, men jag antar att Mustafar även är Darth Vaders födelseplanet (från en viss synvinkel…)
 
2. Vi får två återvändare i en rustning! Hayden Christensen från prequeltrilogin är Darth Vader rent fysiskt medan James Earl Jones fortsätter vara Vaders röst. Jones (som nu är över 90) röst har digitalt ändrats så att Vader låter som vi är vana att höra honom. Jones har varit med sen den första Star Wars-filmen, då han kom att dubba Vaders röst i post-produktionen eftersom George Lucas kände att skådespelaren David Prowse hade för mycket dialekt.
 
3. Även i rymden finns det irriterande barn i baksätet. Men därifrån rör det sig till en fin scen när Obi-Wan förklarar Kraften. Viktigt att ha i åtanke är förstås att Leia är känslig för Kraften, och således är vad han pratar med henne om förmodligen inte helt abstrakt.
 
4. Obi-Wan har lagat Leias söta lilla droid, som du givetvis kan köpa. Star Wars var grymma på merchandising redan innan de köptes av Disney, och vet en möjlighet att sälja prylar när de ser den. Det var ett skämt redan i ”Spaceballs” från 1987.
 
 
(Men bara för att jag vet om det betyder det inte att jag kan sta emot det, så om någon vill köpa en LOLA-droid till mig i födelsedagspresent hade jag inte protesterat.)
 
5. De landar på gruvplaneten Mapuzo och Obi-Wan får en vision av Anakin, som han såg ut i prequeltrilogin.
 
Large bb19c5beeaa9b57c5fcc58d56987fe76 aniflashback
 
6. Nu när vi är halvvägs genom serien funderar jag på varför det blivit så mycket barn-fokus här. Jag tror att de dels behövde något som skulle kunna dra fram Obi-Wan ur sin grotta, och att behöva rädda Leia känns som en av de få sakerna som skulle funka. Det finns också ett spänningsmoment i att barn ofta inte förstår vilken fara de är i. Obi-Wan behöver någon att prata med så vi i publiken vet vad som pågår.
 
Min teori är också att ”Rise of Skywalker” skulle handla en hel del om Leia (precis som ”The Force Awakens” handlade en hel del om Han och ”The Last Jedi” om Luke) men i och med Carrie Fishers död hände det inte, och därför är det inte omöjligt att man försöker kompensera här. Samt förstås att Star Wars sannolikt vill dra in en yngre publik, och det är kanske lättare om någon i deras egen ålder är med. Det finns många rimliga anledningar.
 
Det är inte Vivien Lyra Blairs fel, jag tycker att hon är en bra mini-Leia som gör sitt bästa med materialet, men jag har inte så mycket tålamod med barn och det börjar gå mig på nerverna.
 
Large bb19c5beeaa9b57c5fcc58d56987fe76 mole
 
7. De möter en förväxt mullvad som spelas av Zach Braff, mest känd som JD i ”Scrubs.” Det är allt.
 
8. Att Stormtroopers inte är så kompetenta är en evigt pågående grej. Det finns något rimligt med det, de har under hela sina liv bara fått följa order, sannolikt har ingen uppmuntrat eget tänkande. Och informationsflödet inom Imperiet verkar vara sådär. Men det här är som att någon skulle säga att de eftersöker en soldat och de hittar en snubbe i kamouflagekläder. Nog för att det finns andra anledningar att vara helt klädd i kamouflage, men det kanske är värt att kolla läget.
 
 
9. Till mini-Leias försvar, det är en rätt rörande scen mellan henne och Obi-Wan. Vi får se hennes känslighet för Kraften, hur hon tänker om sina biologiska föräldrar, och även lite bakgrundshistoria från Obi-Wan. Att han skulle vara en bror är en referens till en tidig version av ”Jedins återkomst,” där det visade sig att han och Owen (Lukes surmulne farbror) var bröder. Den här galaxen är verkligen pytteliten.
 
10. Det känns som att många av Obi-Wans problem hade kunnat lösa sig om han bara kunde göra en liten handrörelse kring korkade individer, så trodde de på vad han än sa.
 
11. Två ting är eviga i den här galaxen: att skjuta sönder kontrollpanelen öppnar allt, och Wilhelm-skriken.
 
12. Svenska ord fortsätter att ta sig in som namn! Undercover-officeren heter Tala och Obi-Wan använder täcknamnet Orden. Sammanträffande?! Förmodligen, men misstänksamt välmatchat.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
13. Tala säger att lastdroiden inte tillåts prata. Varför är den programmerad till att kunna prata, om den inte får det? Brukade de prata, men sedan förvägrades de? L3 i ”Solo: a Star Wars Story” gjorde rätt i att starta ett upplopp. Droiderna borde åtminstone organisera sig fackligt.
 
14. Tala nämner att barn som är känsliga för Kraften försvinner. Operationen kallas ”Project Harvester” och har tidigare varit med i de animerade serierna ”Clone Wars” och ”Rebels”.
 
15. En av personerna som varit i skyddsrummet är Quinlan Vos. Han är en bakgrundskaraktär i ”Det mörka hotet” i ”Clone Wars”, där han och Obi-Wan hängde lite.
 
16. Leia lär sig som ni säkert minns att skjuta så småningom. När Han och Luke räddar henne i ”Stjärnornas krig” tar hon Lukes blaster och hanterar den betydligt bättre.
 
17. Darth lyckades hålla sig hemlig trots respirator och flertalet lampor på magen, vilket måste vara en av den mörka sidans många fördelar.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
18. Den lilla striden mellan Obi-Wan och Vader är lysande. Den känns som ett bra mellanläge i hur de slog volter i ”Mörkrets hämnd” och det typ lätta petandet de gjorde i ”Stjärnornas krig.” Intensivt. Sedan ska Vader utkräva en poetisk rättvisa genom att bränna Obi-Wan. Ser fram emot minst en till dust dem emellan, trots att vi vet hur det slutar, fanns spänningen där.
 
19. Men vad händer där på slutet egentligen? Vader är fullt förmögen att lyfta upp folk med Kraften har vi sett bara minuter tidigare, så varför kan han bara inte ta tag i Obi-Wan den vägen? Men kanske drabbades han av någon sorts mänskliga känslor, för han står där och stirrar in i elden med nollställt uttryck.
 
20. Perfekt cliffhanger också. Revas röst som lockar obehagligt, panoreringen till den döda piloten… jag är väldigt redo för nästa avsnitt.
| 2 juni 2022 09:00 |