Film

Skribent

MovieZine

10 juni 2021 | 10:30

2,9 miljoner pirater i Norden, enligt rapporter

Nya siffror från Mediavision visar att illegal konsumtion av film och TV-serier fortfarande är en utmaning i Sverige.
Piracy har varit en utmaning i Norden under många år och 2021 visar inte på någon förändring. Nya siffror från Mediavision visar att illegal konsumtion av film och TV-serier fortfarande är utbrett i regionen, trots att tillgången till legala streamingtjänster för video aldrig har varit större.

Enligt en nyligen publicerad analys från Mediavision har 14% av alla 15–74 åringar i Norden laddat ner eller på olaglig väg streamat film eller TV under den senaste månaden. Det är ett nordiskt genomsnitt och nivåerna varierar mellan länderna.
 
Piracy är mest utbredd i Sverige (17%) och minst i Finland och Danmark, båda med en nivå på 12%. Totalt innebär detta att det finns cirka 2,9 miljoner pirater i Norden. Nästan hälften av dessa kommer från Sverige.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

"En stor utmaning"

 
- Streaming har varit en stor utmaning för rättighetsinnehavare i Norden under flera år. Idag har de nordiska konsumenterna tillgång till närmare 22 000 titlar via legala streamingtjänster. Trots detta väljer många att använda illegala tjänster, säger Natalia Borelius, senior analytiker på Mediavision. Det pekar på att det inte bara är tillgänglighet som avgör. För att komma åt piracy krävs sannolikt andra åtgärder.
 
Sara Lindbäck, jurist på Rättighetsalliansen kommenterar:

- Undersökningen bekräftar vår bild av att vi fortfarande har en lång väg att gå när det gäller att bekämpa illegal konsumtion på nätet. Framför allt har problemen ökat snabbt på Youtube och Facebook och vi ser även en oroande utveckling med illegal IP-tv.
 
Hur ser du på piracy idag jämfört med förr? Tyck till nedan.
| 10 juni 2021 10:30 |