Film

Skribent

Alexander Kardelo

22 oktober 2014 | 18:00

19 saker du inte visste om "Terror på Elm Street"

Wes Craven minns tillbaka lagom till skräckikonen Freddy Kruegers 30-årsdag.
Innan dess kunde man sova gott, men efter Halloween 1984 blev sig skräckvärlden aldrig mer lik. Det var då Freddy Krueger gjorde entré i våra mardrömmar med sitt brända ansikte och sin rakbladsvassa handske. Regissören Wes Craven och skådespelaren Robert Englund skapade en karaktär som än idag, många mediokra uppföljare till trots, är oförglömlig. 

Lagom till 30-årsjubileet har Craven roat fansen på Twitter med att avslöja några mer eller mindre okända fakta om inspelningen av "Terror på Elm Street". Vi har plockat ut de bästa:1. "Terror på Elm Street" är inspirerad av verkliga händelser: "Jag läste en artikel om en pojke som var rädd för att sova. När han till slut gjorde det, så dog han." 


2. "Freddy Kruegers utseende baserades på en man som stirrade på mig genom fönstret en natt."

3. Wes Craven försökte sälja in manuset till "Terror på Elm Street" i tre år innan någon nappade. "Jag har fortfarande kvar åtminstone ett av avslagsbreven", säger han.4. "Charlie Sheen ville ursprungligen spela rollen som Glen, men han ville ha mer pengar än vad vi hade råd med."


5. "Jag var osäker på Johnny Depp i rollen som Glen, men jag gav mig när min dotter insisterade på att tjejerna skulle älska honom."

6. Filmen som spelas på Nancys TV när hon somnar är Sam Raimis "Evil Dead". 

7. Pannrummet filmades på Lincoln Heights Jail, som stängdes kort därefter på grund av höga asbesthalter.8. "Den här scenen skapades genom att vi sträckte ut spandex över ett hål och lät Freddy pressa sig mot det."


9. "Jag fick veta att närmare 2000 liter fejkblod användes i filmen."

10. Färgerna som Freddy har på sig är ingen slump. "Jag läste i Scientific American att de två mest kontrasterande färgerna för människans näthinna var rött och grönt", berättar Wes Craven.11. Idén till Freddys handske uppstod ur en rädsla som alla människor har: rädslan för att attackeras med djurklor, enligt regissören.


12. Första gången som Robert Englund provade den ökända Freddy-handsken, skar han sig.

13. "Effekten med den gnistrande handsken som syns genom filmen uppnådde vi genom att koppla handsken till ett bilbatteri."

14. "Det kända skrapande ljudet åstadkom vi genom att dra en stekkniv mot undersidan av en hopfällbar metallstol."15. Det tog fyra timmar att lägga på all smink och gummi på Freddy Kruegers ansikte.


16. "Terror på Elm Street" kostade 1,8 miljoner dollar att producera, och spelade in nästan allt (1,2 miljoner) under sin premiärhelg.

17. Framgången med filmed räddade New Line Cinema från konkurs. De kallas skämtsamt för "The house that Freddy built". 

18. "Jag har fått veta att "Terror på Elm Street" till en början var förbjuden i Finland och censurerad i Tyskland."

19. "Elm Street" nämns aldrig i filmen. 
| 22 oktober 2014 18:00 |