EFTERSNACK

Skribent

Fanny Degerfelt

28 maj 2022 | 10:30

18 tankar om de första två avsnitten av "Obi-Wan Kenobi"

Efter lång väntan är "Obi-Wan Kenobi" äntligen här. Följ oss när vi tittar på easter eggs, referenser, nostalgi och en funkig kidnappare.
Det känns som att jag väntat i årtionden på den här serien. Först skulle det bli en film, sen en tv-serie som skjutits upp och ändrat antal avsnitt och jag vet inte allt. Jag tror att Disney är väldigt angelägna om att det här blir bra, för jag tror att en stor del av publikens intresse står och faller med hur bra det här blir. Kommer folk som inte är superfans orka nästa serie om "Obi-Wan Kenobi" inte levererar? Det återstår att se.
 
Är tacksam över att serien äntligen börjat... men inte så tacksam att jag inte tänker gnälla.
 
Large 29b10fa765df7c9dd76bbefe2992b009 kenobi5
 

Avsnitt 1

 
1. Alla seriens sex avsnitt regisseras av samma person (tack och lov!), Deborah Chow. Hon har tidigare gjort två bra avsnitt av den första säsongen av “The Mandalorian,” hon jobbade särskilt bra med Mandaloriernas kultur och det emotionella bandet mellan Baby Yoda och Mando. Förhoppningsvis har hon fått tillåtelse av Disney att ta ut svängarna lite.
 
2. Vi börjar med flera minuter tillbakablickar/klipp tagna från prequel-trilogin. Jag förstår att de vill att vi ska komma ihåg vad som hände i stora drag, och att många skådespelare återvänder.
 
Prequeltrilogin har fått viss återupprättelse med tiden, men det är filmer med stora brister - varav det styltiga skådespelet är ett av de största. Och det blir många halvdana bitar efter varandra. Att försöka klämma in det på några minuter ger känslan av någon tryckt på remixknappen med hur det hoppar mellan scenerna. Dessutom är det ett svintråkigt sätt att inleda en ny serie.
 
Men det är en hel del closeups på Darth Maul, så jag undrar om det är något som kommer återkomma.
 
3. Okej jag säger det: Jag hade lite hoppats att vi skulle få se ett barn dö när vi ser tillbakablickar från Order 66 (dvs när Palpatine beordrade att alla Jedis skulle dödas.) Det känns dels som väl mycket tur att hela den lilla gruppen överlevde. Sen hade jag bara velat känna tyngden av det som hände. Det hade inte behövt vara blodigt eller så, bara nån stackars barnskådespelare som gör sitt bästa för att falla ner på marken och ligga stilla.
 
Large 802794ec066c720e7ba464d9fd7f3e95 grandinq
 
4. Vi introduceras för Inkvisitorerna. Serien förklarar kort och gott vilka de är; personer med Kraften (många gånger Jedier som gått över till den mörka sidan) som hittar och dödar de jedier som överlevde Order 66. En av dem, Reva (varför är så många Star Wars-namn svenska ord?), är besatt av att hitta Kenobi och är inte rädd att ta till våld. 
 
Storinkvisitorn/Grand Inquisitor var en av de stora antagonisterna i den animerade serien “Star Wars: Rebels.” Karaktären såg coolare ut som animation, och det retar mig, för det känns inte som världens svåraste makeup-jobb. Det hade varit intressant om de låtit röstskådespelaren Jason Isaac göra rollen i serien, men jag gillade verkligen Rupert Friend som spelar honom i “Obi-Wan” (även om jag tidigare bara kände igen honom som Mr Wickham i Keira Knightley-versionen av “Stolthet och fördom,” så nu kan jag inte sluta tänka på denna crossover).
 
 
5. Äntligen gör mannen, myten, legenden - Ewan McGregor entré! Han lever som en vanlig man, gör inget väsen av sig, rider på en eopie, bor i sin ökengrotta. Vi får höra en version av John Williams “Force Theme,” och se honom ha mardrömmar om prequel-trilogin (vilket vi alla gjort vid något tillfälle.) Även under tiden då folk njöt av att hata trilogin kunde ändå i princip alla enas om att Obi-Wan fungerade, man köpte att den charmerande unge mannen växte upp till den gåtfulle Ben som bodde nära Luke. Det är ett nöje att han är tillbaka, vill inget annat än att det här ska bli bra.
 
6. En väldig fint easter-egg är att flygplanet Obi-Wan försöker ge Luke, som Owen vägrar ta emot, är samma flygplan som han leker med i början av “Stjärnornas krig”. Blev uppriktigt berörd av det.
 
7. En tatuerad jedi ber Obi-Wan om hjälp, men Obi-Wan ber honom dra åt skogen, vilket leder till mannens död. Jag misstänker att det här kommer eka genom serien, idén att det är lika illa att stå bredvid och låta ondskan hända som att vara en del av ondskan. 
 
 
8. Hur mycket av den här serien kommer innehålla barn? Det är charmerande med att se Luke och Leia som barn. Gulligt att de plockar upp sina föräldrars egenheter; Luke leker att han är pilot och Leia klär ut en kompis till sig själv medan hon går på äventyr. Jag förstår att man vill introducera Star Wars för en ny generation osv, men barn har en tendens att bli väldigt irriterande väldigt snabbt.
 
9. Det finns många protokolldroider, men jag tror att det är C3PO som rör sig i bakgrunden under Organas fest.
 
10. Blev… blev Leia precis kidnappad av Flea från Red Hot Chili Peppers?! Och varför fungerar han i den här världen?
 
 

Avsnitt 2

 
11. Vi befinner oss på en ny planet, Daiyu! Tack och lov, för likt Anakin Skywalker är jag oerhört trött på att titta på sand. Även främmande världars flygplatser har en stor digital tavla med ankommande och avgående farkoster. Visuellt har planeten har lite “rejv när berusningen börjar avta”-känsla. Vi får se en Stormtrooper som tigger (Temuera Morrison som senast sågs i “The Book of Boba Fett” dyker traditionsenligt upp som en av klonerna), och en ung tjej försöker sälja krydda från Kessel. (Om ni minns “Solo: A Star Wars Story” var det en grej där.)
 
12. I jakten på den kaxiga lilla prinsessan träffar Obi Wan en fejk-jedi, som med hjälp av olika trick lurar folk att han har Kraften. Det känns som en given grej jag inte tänkt på innan, att om det finns personer med magiska krafter kan man ha något att vinna på att låtsas vara en av dem. Han tar deras pengar, men verkar också genuint hjälpa folk. En kvinna och hennes barn (som möjligtvis har Kraften?) får fri lejd till Corellia, Han Solos hemvärld. Herr Solo verkade inte trivas särskilt bra där, men bättre lycka till de två.
 
13. Leia och Obi-Wan är en rätt gullig duo, men om hon inte drabbas av minnesförlust gör det här meddelandet hon lämnar till honom i början av “Stjärnornas krig” lite konstigt. Där pratar hon om Obi-Wan som att hon inte känner honom, att meddelandet är från hennes pappa mer än henne. Personligen hade jag inlett ett sånt meddelande med “Minns du mig? Du räddade mitt liv en gång. Ledsen att jag blev väldigt irriterande väldigt snabbt.”
 
14. Obi-Wan har tidigare refererat till blasters som ociviliserade, men nöden har återigen ingen lag.
 
Large 802794ec066c720e7ba464d9fd7f3e95 beyyn
 
15. Det visar sig också att Obi-Wan inte vet om att Anakin överlevde deras lavaduell förrän nu. Personligen hade jag föreställt mig att han vetat hela tiden, på avstånd betraktat sin före detta lärlings förehavanden. Men det här går också att arbeta med. Och jag tyckte att Obi-Wans mimspel när han fick veta sanningen var rörande. Jag hoppas att en stor del av kommande avsnitt går ut på att Ewan hanterar sitt trauma, sina misslyckanden och det faktum att hans forna bästis inte bara är en massmördaren men också en ondskefull robot nu.
 
16. Reva hugger ner Grand Inquisitor, vilket var en rejäl vändning. Uppskattar alltid en ond uppkomling som hugger ihjäl sin överordnade (väldigt sith!) Dock misstänker jag att det kommer komma en till vändning här, att han i själva verket lever.
 
Large 0c158261af699cda781a9543d76145af reva2
 
17. Otroligt lamt att Reva efter allt det där inte gjorde nåt mer för att fånga Obi-Wan och Leia när de flyger iväg. De kunde hindrat henne lite mer effektivt. Ser lite ovärdigt ut när hon står där och skriker.
 
18. Och så en liten gnutta Anakin/Vader, så vi verkligen blir sugna på nästa veckas avsnitt. Jag är nyfiken på hur de kommer att använda honom, men också lite nervös. Men jag vill verkligen att Hayden Christensen ska få lite revansch, så jag håller tummarna att de inte sabbar det här.
 
Kommande avsnitt släpps onsdagar på Disney+. Vad tyckte du om de två första avsnitten?
| 28 maj 2022 10:30 |