Skribent

Alexander Kardelo

22 september 2014 | 18:00

18 saker du kanske inte visste om Hollywoodskylten

Nio ståtliga vita bokstäver har blivit drömfabrikens viktigaste symbol. Alla har vi sett Hollywoodskylten, åtminstone på film, men vad vet du egentligen om dess 90-åriga historia?
Var finns den? 

I Hollywood, skulle det självklara svaret lyda, men riktigt så enkelt är det inte. Tekniskt sett står skylten - och häng med nu - på Mount Lee, som är en del av Santa Monica Mountains, i Griffith Park. Och tekniskt sett är det inte i Hollywood utan i Los Angeles. Skylten hittas några kilometer ovanför Hollywood Boulevard, och syns från stora delar av staden. 

Hur gammal är den?

Skylten invigdes 13 juli 1923 och fyllde således hela 90 år i fjol. 

Varför finns den?

Skylten var aldrig menad att bli en symbol för filmindustrin. Den kom till som reklam för ett nytt bostadsområde, Hollywoodland, och det var precis vad som också stod på skylten. Man hade tänkt att plocka ner den efter bara något år. Men den storslagna skylten blev snabbt en turistattraktion och en känd symbol för den amerikanska västkusten.

Hollywoodland, säger du?

Marken köptes av staden Los Angeles år 1944. De lät skylten stå kvar tills de bestämde sig för vad de skulle göra med den. År 1949 kom beslutet om att riva ner den. Men protesterna från de närboende fick staden på andra tankar. De plockade bort "land" och lät numera ikoniska "Hollywood" stå kvar, som en symbol för hela samhället. 



Var större från början

Ursprungligen var bokstäverna 15 meter höga och pryddes av 4000 glödlampor. Albert Kothe, ansvarig för att sköta om det nya bostadsområdet, hade också i uppgift att ta hand om skylten och byta ut trasiga glödlampor när det behövdes. År 1939, efter några svåra år för husbranschen, fick Kothe plocka ner alla lampor och sälja dem. Många år senare fick skylten lysa igen för att fira in år 2000.

Designad av en britt

Skylten designades av Thomas Fisk Goff, född 1890. I början av 20-talet flyttade han från London till Los Angeles och började tillverka skyltar inom sitt egna företag. Han anlitades av Woodruff och Shoults för att skapa och sätta upp Hollywodland-skylten. 

Dyr reklam

För att bara vara tänkt som reklam var det en extremt dyr reklamskylt. Bygget kostade 21.000 dollar, vilket idag kan motsvara en kvarts miljon dollar, eller 1,6 miljoner kronor.



Platsen för ett självmord...

Det är inte alla som åker till Hollywood för att pröva lyckan som verkligen finner den. 24-åriga New York-flickan Peg Entwistles jakt tog slut en kväll i september år 1932. När hon inte fick rollen som hon hade hoppats på, klättrade hon upp på bokstaven H och hoppade.

…och en bilolycka

Det känns inte som någon större risk att träffa skylten med en bil, men det var precis vad som hände. En berusad kväll träffades - återigen den otursförföljda bokstaven - H av en Ford Mustang som hade kört utför klippan ovanför skylten. Både bilen och bokstaven förstördes. Föraren, ironiskt nog skyltens vaktmästare Albert Kothe, klarade sig oskadd.

Krävande underhåll

Många kändisar har genom åren hjälpt till att hålla skylten snygg och fräsch. År 1973 var det dags för nästa renovering. Den slitna och rostiga skylten målades om, och utsågs samtidigt av Los Angeles som ett av stadens historiskt viktiga kulturmärken. Men ommålningen varade inte länge och fem år senare såg skylten värre ut än vad den någonsin hade gjort. Efter ett angrepp av termiter rasar bokstaven O, medan ett av L:en råkar ut för en anlagd brand. 



Kända "ägare"

Skylten behöver bytas ut! Och det blir inte billigt. Oväntat nog var det Hugh Hefner, Playboykungen, som kom till räddning. År 1978 höll han i en auktion där varje bokstav "såldes" för 28.000 dollar. Bland köparna fanns Alice Cooper (det första O:et), Hefner själv (Y) och filmstudion Warner Bros (det sista O:et). I augusti 1978 är LA-borna för första gången på över 50 år utan sin skylt. Den är nedplockad för att bytas ut. Tre månader senare, på Hollywoods 75-årsdag och inför 60 miljoner TV-tittare, invigs den nya skylten. Det är samma skylt som vi ser idag.

Och hur stor är den?

Den väger 217 ton och mäter 137 meter. Bokstäverna är 13,7 meter höga.

Får man klättra upp på den?

Nej. Oavsett vad vissa filmer kan ha påstått: det går inte att ta sig upp på en bokstav för en romantisk kväll och världens utsikt. 



Vilka filmer har den synts i?

Hollywood-skylten är närmast ett måste i varje film som utspelar sig i filmens mekka. Men du kanske minns dess mer ovanliga gästspel. I "The Truman Show" får vi se att Seahaven, den fiktiva staden/jättestudion där en ovetande Jim Carrey bor, är byggd precis bakom skylten. Där huserar för övrigt också Dr. Evil i "Austin Powers in Goldmember", i en grotta i skyltens närhet. Roland Emmerich tog sig friheten att förstöra Los Angeles landmärke med en tornado i "The Day After Tomorrow". Brian de Palmas "The Black Dahlia", som utspelas sig år 1940, hade fångat tidsandan helt rätt: skylten säger Hollywoodland och H:et är skadat. På sistone har vi sett den i både "Argo", "Friends with Benefits" och "Gangster Squad". 

Toppskyddad...

Självaste Homeland Security kopplades in för att skapa det avancerade säkerhetssystem som idag skyddar Hollywood-skylten. Skulle du ändå ge dig på ett försök kan du möta på taggtråd, dygnet-runt-kameraövervakning, rörelsesensorer med larm och till och med en helikopterpatrull. 

…och välbevakad

Ett antal webcams låter dig kolla in skylten dygnet runt på sajten hollywoodsign.org.

Såld!

År 2005 såldes Hollywood-skylten - ja, originalet från 1923 alltså - till konstnären Bill Mack. Han använde delar av metallen för att måla på, och då var det givetvis stjärnor från Hollywoods guldålder som han målade. Han har också fått för sig att reparera det gamla H:et och turnera med det genom USA förra året. Exakt hur det har gått vet vi tyvärr inte. 



Finns det kopior?

Jodå, över hela världen. Även om Wellington, Nya Zeeland, platsen för filminspelningar som "Sagan om Ringen" och "Avatar" inte fick sätta upp skylten Wellywood (grannarna klagade), så finns liknande i brittiska Hollinwood, i Keelung i Taiwan och inte minst i svenska Hammarstrand.
| 22 september 2014 18:00 |