Film

Skribent

Daniel Berglund

6 december 2023 | 19:00

Ingen paketpanik! Här är 15 julklappstips till filmnörden

Klappjakten behöver inte bestå av panik och ångest! MovieZine listar julklappstipsen för dig som har en filmnörd i din närhet - eller kanske är det till dig själv?
MovieZine tipsar om produkter från våra samarbetspartners. Artikeln innehåller sponsrade länkar.
 
Som en person med otroligt stor kärlek för jultiden hoppas jag inte enbart på en snövit jul utan dessutom på att spendera tid med nära och kära. Som en filmnörd står även vissa saker högt på min önskelista när det gäller vad jag helst finner under granen. Detta berör givetvis film i alla dess former!
 
Om du känner någon annan filmintresserad och inte vet vad du ska skaffa till dem så bör du hitta något i denna lista. Det kan även vara så att du själv ännu inte bestämt dig för vad du vill önska dig till jul - i så fall har du hittat helt rätt.
 
 

1. Cinephile

 
Sällskapsspelet är årets julklapp! Och det finns såklart passande spel för filmnörden. Cinephile är ett exempel på detta och kommer säkerligen att ge de som spelar många goda stunder. Det är ett kortspel som dessutom kan spelas på flera sätt. Således kommer det finnas något för dig oavsett hur mycket kunskap om film du har sedan tidigare. Det kan vara att gissa skådespelare utifrån frågor eller nämna så mycket ur deras filmografi som du kan. Ett riktigt nördigt filmspel helt enkelt!
 
 
 

2. ET - Moon Lamp

 
Söker du efter lite dekoration till ditt hem? Den här coola lampan står i alla fall på min önskelista, och jag ser fram emot att använda den antingen när jag går och lägger mig, eller under ett långt filmmaraton. E.T. är en ikonisk film och denna lampa kommer du absolut att få komplimanger för.
 
 
 

3. Eat What You Watch - Matlagningsbok

 
Själv älskar jag utöver film också matlagning, varför “Ratatouille” (2007) är en av mina favoritfilmer. Confit Byaldi, som äts i filmen, finns dessutom med som recept i denna matlagningsbok! Kanske tänker du ibland när du ser filmer: “Wow, tänk att få äta det där!”.
 
Andrew Rea, känd på internet som “Binging with Babish” där han blandar sitt film- och matintresse, har gjort denna bok just för sådana tillfällen. Inuti finner du allting från den sjuka frukostpastan i “Elf” (2003) till blåbärspajen från “Stand By Me” (1986).
 
 
 

4. CLUE Harry Potter-versionen

 
Tidigare nämnde vi Cinephile, och ännu ett sällskapsspel kommer lastat! Detta spel är en version av det klassiska brädspelet Cluedo - som för övrigt filmatiserades 1985 med Tim Curry i huvudrollen. Det gäller att lista ut mördaren, mordvapnet, och brottsplatsen. I detta fall är det alltså i J.K. Rowlings kända värld, med trollformler och ikoniska karaktärer i centrum. Så ifall personen som ämnas få en present älskar Harry Potter finns det få bättre köp. Värt att nämna att det finns andra versioner också, bland annat Scooby Doo, Dracula, och Ghostbusters!
 
 
 

5. Scratch-off Poster

 
Jag vet inte om du behöver en liten knuff i att arbeta på din watchlist, men även om du har sett en otrolig mängd filmer kan det vara vackert att visa upp det också! Den här postern med 100 filmklassiker är gjort så att man skrapar av bilden när man har sett filmen. Det ger en härlig känsla av att ha avklarat en film och till slut blir det dessutom en cool poster som du kan ha på väggen!
 

6. Upplevelser!

 
Ett julklappstips som jag måste lyfta är såklart att bjuda på en upplevelse. Det finns få saker som är så fantastiskt som att skratta, gråta, eller skrika åt filmer tillsammans med andra. Det är upplevelser att minnas. Därför uppmuntrar jag dig till att överraska dina familjemedlemmar och vänner med en biobiljett (och kanske lite snacks till) så att ni kan ha en härlig kväll tillsammans.
 
IMAX är ännu ett förslag, och man kan även förbereda ett härligt maraton hemma hos sig med massa tillhörande mat och dryck. Förslagsvis kanske du ger en prenumeration på en streamingtjänst i julklapp - och ser en film därifrån?
 
 
 

7. Snug Rug / Filt

 
Nu såhär i vinterkylan tänker jag nästan konstant på att finna värme under ett täcke eller en filt. Att mysa framför TV:n med en filt över sig är helt underbart. En Snug Rug är en härlig och unik julklapp där man omges av värme i en gigantisk och mjuk hoodie. En kopp varm choklad och ett filmintro senare blir allting desto mer minnesvärt.
 
 

8. Filmpussel

 
Att sitta ner tillsammans och lägga pussel samtidigt som julens alla dofter fyller rummet måste väl vara bland de mest trivsamma stunderna man kan ha? Man får tid att umgås och snacka men pusslar i samma stund ihop en fin bild tillsammans. För filmnörden blir det ännu roligare om motivet är inspirerat av just detta!
 
 
 

9. Blurayfilmer

 
Som filmnörd längtar man nästan alltid efter att utöka sin filmsamling. Att få ens favoritfilmer på skiva fysiskt framför sig är en underbar känsla. Sen kan man närsomhelst sätta på filmen och njuta av den - kanske även med andra. Vill du spexa till det lite extra så finns det få saker så glädjande som att ha 4k-skivor (om ens spelare kan använda dessa), och andra specialutgåvor.
 
 
 

10. Cocktails of the Movies

 
Jag hade lite längre upp på listan en matlagningsbok. Nu kommer det en bok för den som gillar dryck lite mer. Över 70 stycken kända drinkar från filmvärlden inkluderas i boken och du kan överraska dina gäster med just det som dricks i filmen ni ser. Kanske är det James Bonds Vodka “Vesper” Martini från “Casino Royale” (2006), eller M. Gustaves “Champagne Cup” från “The Grand Budapest Hotel” (2014)?
 
 

11. Airpod-fodral

 
Sådana här prylar förgyller livet lite extra. Tänk att varje gång man lyssnar på musik bemötas av ansikten man älskar - ansikten av filmkaraktärer. Det är en perfekt och gullig julklapp för Airpod-användaren. Dessutom kommer de säkert, vid lyssning av musik, att tänka på dig som gav denna fina present till dem. Underbart!
 
 

12. Popcornkryddor

 
Jag älskar popcorn precis som vilken filmnörd som helst - men ibland kan det bli lite tråkigt. Dessutom finns det många som tycker att popcorn är överskattat (rätt sjukt, jag vet!). Oavsett anledningen så kan man göra filmkvällen lite roligare med popcornkrydda. Visst, man kan göra sitt eget (garlic spice mix + salt + olja är en personlig favorit). Men dessa är gjorda för just popcorn och med smaker som är riktigt svåra att göra själv. Välj fritt av kryddorna eller ta alla!
 
 

13. Böcker om film

 
Jag vill även som julklappstips lyfta böcker om film i allmänhet. Du kanske känner till favoritfilmen hos den som ska få presenten. Det finns stor sannolikhet att det kanske finns en bok om just den filmen - exempelvis en artbook. Eller om favoritregissören, såsom “Wes Anderson Collection” eller “Accidentally Wes Anderson”. I annat fall uppskattas det alltid med senaste utgåvan av “1001 filmer du måste se innan du dör”.
 
 

14. “I am Kenough”-tröja

 
När jag såg “Barbie” på bio och i mitt skrattande beskådade Kens (Ryan Goslings) vackra hoodie varpå det stod “I am Kenough”, så flödade en tanke runt i mitt huvud: “Jag måste ha en likadan!”. Att ge en varm hoodie i kylan är bra nog, men att det dessutom är ett roligt och ikoniskt tryck därpå är ju det bästa! Det finns många versioner ute att köpa, och det är lite svårt att hitta en exakt kopia - men du hittar nog något som passar!
 

15. Film-merchandise: T-shirts, muggar, & annat

 
Jag vill följa upp förra julklappstipset samt avsluta denna lista med det förmodligen mest mångsidiga förslaget: merchandise i alla dess former! Har du inte ännu hittat någon perfekt julklapp så går det ju aldrig fel med en T-shirt, en mugg - eller varför inte en klocka inspirerad av personens favoritfilm? Det kan vara att ni sett något tillsammans som varit särskilt minnesvärt. Du kan köpa en referens till det - kanske en nostalgisk film ni såg som barn? Enbart kreativiteten är gränsen!
 
Avslutningsvis hoppas jag att du har hittat något riktigt grymt att ge dina nära och kära under denna tid av kärlek och givande. Det finns mycket mer än bara dessa, men sakerna sätter förhoppningsvis dina tankar i rullning. Låt oss denna jul glädjas över vårt gemensamma intresse: Film. Lycka till!
 
Är det några av dessa du kommer att köpa och ge i julklapp? Kanske något helt annat? Kommentera gärna!
| 6 december 2023 19:00 |