Film

Skribent

Fredrik Adolvsson

12 februari 2024 | 12:00

14 timmar podcast om "Mission: Impossible - Dead Reckoning" - en masterclass i filmskapande

Låter inte längden avskräcka dig, den här podden är ett måste för alla som är intresserade av hur en film blir till.
"Empire Spoiler Specials" är en podcast producerad av den brittiska filmtidningen Empire. Som namnet antyder är det en podd dedikerad till ingående diskussioner om (oftast) aktuella filmer, i en helt spoilerfylld miljö. De flesta avsnitt inleds med en intervju med den eller de som gjort filmen, innan vi får höra en underhållande och infomativ diskussion mellan några av Empires medarbetare. 
 
Relationen med Christpher McQuarrie började tack vare "Mission: Impossible - Rogue Nation", regissörens första film i franchisen. McQuarrie och poddvärden Chris Hewitt hade planerat för en intervju på en eller en och en halv timme, men den drog ut i tre.
 
För nästa film i samma serie, "Fallout", bestämde de sig att försöka dubbla tiden. Det lyckades. Det blev sammanlagt sex timmars samtal om produktionen. Så när det var dags för "Dead Reckoning", skämtade de om att dubbla tiden igen. De borde förstås vetat bättre.
 
Samtalen om "Mission: Impossible - Dead Reckoning" slutade med en total speltid på nästan 14 timmar, inspelat under två dagar och uppdelat på fem avsitt. Det mest häpnadsveckande är nog hur lite upprepningar av information det blir. Bortsett från ett par grejer under det avslutande liveavsnittet kan jag inte direkt påminna mig om något.
 
Varför är de här avsnitten så bra då? Det ger en djupodlande och underhållande inblick i hur en film blir till. Framför allt hur en "Mission: Impossible"-film blir till, eftersom produktionen många gånger inte riktigt liknar vad vi kanske förväntar oss av en Hollywood-film i mångmiljonklassen.
 
Viktigaste av allt, är att Christopher McQuarrrie själv är en intressant och kul person att lyssna på, som frikostigt delar med sig av sin erfarenhet, kunskap och sina anekdoter. Chris Hewitt pratar inte jättemycket under avsnittet, det behövs aldrig, men han är en väldigt duktig intervjuare som dessutom har en riktigt bra personkemi med McQ.
 
En oväntad effekt av de här poddarna med McQuarrie är att jag har fått en ökad respekt för Tom Cruise som filmarbetare. Att höra hur inblandad han är i arbetet, inte bara som skådespelare, och hur han ständigt sätter filmen och historien framför allt annat (inklusive sitt eget ego), det har varit väldigt upplysande.
 
Behöver man då gilla "Mission: Impossible - Dead Reckoning" för att lyssna på nästan 14 timmar om den? Nej, jag tror verkligen inte det. De behöver bara vara intresserad av filmskapande, och uppskatta underhållande och nördiga samtal. Det räcker långt.
 
"Empire Spoiler Specials" är inte gratis, men kostnaden på 3,99 brittiska pund i månaden (knappt 40 svenska kronor) är billig för vad man får. Plus att om du behöver inte binda upp dig, utan kan betala för en månad om du bara vill höra McQuarries masterclass. 
 
"Mission: Impossible - Dead Reckoning" finns nu tillgänglig för streaming hos SkyShowtime, så det är perfekt att kolla in (eller kolla om) innan du ger dig på 14 timmar fantastisk filmlektion. "Empire Spoiler Specials" hittar du på de flesta ställen där poddar finns.
 
Kolla in bakom kulisserna när Cristopher McQuarrie och Tom Cruise spelar in filmens största stunt:
 
| 12 februari 2024 12:00 |