Film

Skribent

Gäst

4 juli 2021 | 15:00

14 svenska filmroller som erbjöds andra skådisar

Klassiska filmer som "Jönssonligan", "Sunes sommar" och "Änglagård" kunde se rätt annorlunda ut med de här skådespelarna...
Artikeln innehåller sponsrade länkar.
 
Många av oss har nog hört om film- och TV-roller som erbjudits kända skådespelare, som på ett eller annat sätt valt att avstå från rollen. Vi har säkert nån gång hört om hur Sean Connery erbjöds rollen som Gandalf i ”Sagan om ringen”, eller att Ian McKellen och Tim Roth båda erbjöds roller i ”Harry Potter”-serien. Men hur mycket vet vi om de svenska filmrollerna?

Nedan följer en lista över de 14 mest intressanta fallen inom svensk film (+ två TV-serier), när en skådespelare har varit påtänkt/erbjuden att spela en viss roll, som senare har gått till en annan skådespelare.
 
Large 73406e4a270964843945c016122bc247 altcast dominique
 

1. Monica Dominique - Siv Åman (”Sällskapsresan”)

 
I rollistan till ”Sällskapsresan” hittar man ett flertal skådespelare som även medverkade i regissören Lasse Åbergs förra film ”Repmånad”. Åberg ville även att Monica Dominique (som spelade Doris i ”Repmånad”) skulle spela Siv Åman i ”Sällskapsresan”.

Monica Dominique hade dock två halvvuxna söner och hade nyligen fött sitt tredje barn, och eftersom inspelningen skulle innebära omkring tre månader utomlands valde hon att stanna hemma med familjen. Rollen gick istället till Kim Anderzon, och 40 år senare berättade Dominique för Aftonbladet att hon fortfarande känner att hon gjorde rätt val.
 
 
Large d917b4e9ead6d99e6cee5899742e4d89 altcast.12
 

2. Lennart Hjulström och Gunilla Nyroos - Axel och Rut Flogfält (”Änglagård”)

 
”Änglagård” hade en väldigt stjärnspäckad rollista, men den hade kunnat se något annorlunda ut, om allt hade gått som filmskaparna planerade (något vi även återkommer till lite senare).

Rollerna som filmens ”skurk”, skogsbonden Axel Flogfält, och hans fru Rut, erbjöds ursprungligen skådespelarparet Lennart Hjulström och Gunilla Nyroos. Tyvärr så krockade planerna med annat, och de var tvungna att tacka nej. Sven Wolter och hans livskamrat Viveka Seldahl var redan klara för att spela två mindre biroller i filmen, men när Hjulström och Nyroos tackade nej, fick de istället rollerna som makarna Flogfält.

Nästan 30 år senare berättade Nyroos för Aftonbladet hur nöjd hon var med Seldahls insats, och ångrade inte att hon tackade nej till rollen. Seldahl blev senare nominerad till en Guldbagge för sin insats som Rut Flogfält i uppföljaren, ”Änglagård - andra sommaren”.
 
Large d917b4e9ead6d99e6cee5899742e4d89 alt.cast.11
 

3. Hasse & Tage - Kling och Klang (”Pippi Långstrump”)

 
Kort efter att ha spelat två av titelrollerna i en annan Astrid Lindgren-produktion, ”Skrållan, Ruskprick och Knorrhane”, var den legendariska humorduon Hans Alfredson och Tage Danielsson tilltänkta för rollerna som de två poliskonstaplarna Kling och Klang, i TV-serien om Pippi Långstrump.

Planerna gick dock inte i lås och till slut gick istället rollerna till skådespelarna Göthe Grefbo och (en dubbad) Ulf. G. Johnsson. Nog för att dessa två var väldigt duktiga, men jag ser det som fullt möjligt att Hasse & Tage hade briljerat som Kling och Klang. Tyvärr kommer vi nog aldrig att få veta det helt säkert…
 
 
Large d917b4e9ead6d99e6cee5899742e4d89 alt.cast.10
 

4. Max von Sydow - Torgny Segerstedt (”Dom över död man”)

 
Japp, i början av 2010-talet så hade Jan Troell planer på att låta Max von Sydow återvända till Sverige för att spela in sin första svenska film på över tio år, i rollen som tidningsmannen Torgny Segerstedt i Troells biografiska och svartvita drama ”Dom över död man”. Von Sydow hade dock brutit alla band med Sverige vid det här laget och tackade nej till att medverka i filmen. Rollen som Segerstedt gick då till den danska skådespelaren Jesper Christensen.

Detta gjorde dock att Troell var tvungen att förklara Segerstedts danska dialekt, som han bryter på genom hela filmen, genom att göra karaktären halvt dansk, något som den verkliga Torgny Segerstedt inte var (detta har dock aldrig varit något problem för Jan Troell i någon av hans filmer).
 
Large d917b4e9ead6d99e6cee5899742e4d89 alt.cast.9
 

5. Harvey Keitel - Broder Guilbert (”Arn: Tempelriddaren”)

 
2006 var förproduktionen av ”Arn”-filmerna i full gång, filmerna som skulle komma att bli de dyraste i nordisk filmhistoria. Vid denna tidpunkt kom man till Harvey Keitel och erbjöd honom rollen som broder Guilbert, munken som tränar Arn till att bli en tempelriddare.

Uppenbarligen tackade Keitel ja till rollen, men var senare tvungen att dra sig ur, på grund av tidsbrist. Han ersattes av den schweiziska skådespelaren Vincent Perez, som enligt mig ändå gjorde sig helt okej i rollen. Men det hade ju ändå varit intressant att få se hur Keitel hade varit som broder Guilbert.
 
 
Large 73406e4a270964843945c016122bc247 altcast gustafsson
 

6. Robert Gustafsson - Hasse P (”Tårtgeneralen”)

 
Under förproduktionen av Filip & Fredriks biografiska film ”Tårtgeneralen” hörde man av sig till Mikael Persbrandt och erbjöd honom rollen som Köpings store hjälte, Hasse P. Vid det här laget var dock Persbrandt för upptagen med sin Hollywood-karriär, och rollen gavs istället till Sveriges roligaste man, Robert Gustafsson.

Ett år senare kom det dock fram att meningsskiljaktigheter angående filmens manus hade fått Gustafsson att hoppa av projektet. Man vände sig då återigen till Persbrandt, och denna gång var han tillgänglig. Och det var tur, för oavsett om Gustafsson hade gjort en bättre Hasse P än Persbrandt eller inte, kan nog de flesta hålla med om att Persbrandt fullkomligt briljerade i rollen.
 
Large d917b4e9ead6d99e6cee5899742e4d89 alt.cast.7
 

7. Mia Skäringer - Bennys kärleksintresse (”Hundraettåringen”)

 
2013 spelade Mia Skäringer rollen som den barska Gunilla i succéfilmen ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann”. Filmen slutade med en romans mellan hennes karaktär och Benny (spelad av David Wiberg) och planen var att återinföra karaktären i den efterlängtade efterföljaren ”Hundraettåringen som smet från notan och försvann”.

Men när inspelningarna skulle dras igång var Skäringer tvungen att tacka nej till rollen, då hon var sjukskriven p.g.a. utmattningssyndrom. I det här fallet valde man dock att inte byta ut Skäringer mot en annan skådespelerska, utan istället att ge Benny ett helt nytt kärleksintresse i uppföljaren. Detta resulterade i karaktären Miriam, spelad av Shima Niavarani, som ändå var helt okej i filmen, enligt mig.
 
Large 20a7cf6b1168fa8d55801b362e9a835a altcast7
 

8. Bibi Andersson - Anna-Lisa Zetterberg (”Änglagård”)

 
När ”Änglagård” började spelas in var det tänkt att advokat Ragnar Zetterbergs (spelad av Peter Andersson) fru Anna-Lisa skulle spelas av ingen mindre än Bibi Andersson. Dessutom skulle paret enligt originalmanuset ha en beskedlig dotter, spelad av Görel Crona (som uppenbarligen hade förberett sig i flera månader för rollen).

Problematik uppstod dock efter 8 dagars inspelning, då det kom ett brev från Bibi Andersson där hon skrev att ”Swedish television has been so rude to me”. Andersson hoppade därmed av, och man beslutade sig för att stryka dottern från historien, och låta Görel Crona istället ta över Bibis roll som Anna-Lisa. Efteråt sa Crona att man tydligt kan se på hennes skådespel att hon hoppar mellan två olika karaktärer i filmen.
 
Large d917b4e9ead6d99e6cee5899742e4d89 alt.cast.5
 

9. Margaretha Krook - Ulrika (”Utvandrarna”)

 
När det kom till castningen av filmatiseringen av sin bok ”Utvandrarna”, så var författaren Vilhelm Moberg i överlag nöjd, med ett undantag: Han hatade uppenbarligen valet av jazzdrottningen och popsångerskan Monica Zetterlund i rollen som sockenhoran Ulrika, och lär t.o.m. ha haft mardrömmar om att Zetterlund rentav fördärvade karaktären. Enligt honom skulle rollen kräva någon med, som han uttryckte det, ”mer kvinnlig utstrålning”, och gav därför förslaget att låta Dramaten-skådespelerskan Margaretha Krook få rollen istället.

Regissören Jan Troell stod dock på sig, och det sägs att när han och producenten Bengt Forslund visade Moberg scenen som utspelade sig under morbror Danjels nattvard, lär han ha gett sitt godkännande med tre, enkla ord: ”Jag hade fel.”

Zetterlund vann senare en Guldbagge för rollen som Ulrika.
 
 
Large d917b4e9ead6d99e6cee5899742e4d89 altcast.5
 

10. Elias Ringqvist - Sune (”Sunes jul” + ”Sunes sommar”)

 
Inför inspelningen av 1991 års julkalender på SVT, ”Sunes jul”, var huvudrollen som tjejtjusaren Sune Andersson tänkt att spelas av den unga skådespelaren Elias Ringqvist. Problem uppstod dock snabbt, eftersom att han även skulle spela den allvarliga rollen som fostersonen Petrus i Ingmar Bergmans och Bille August TV-serie ”Den goda viljan”, som skulle börja sändas 25 december, dagen efter att sista avsnittet av ”Sunes jul” hade sänts.

Bergman ansåg att ingen skulle kunna ta Ringqvists roll på allvar om publiken under hela december hade fått se honom som Sune, för att sedan se honom som Petrus i ”Den goda viljan”. Rollen som Sune gick därför istället till Andreas Hoffer, som även upprepade rollen i uppföljaren ”Sunes sommar”.

Elias Ringqvist skulle senare bland annat spela Lillis i två ”Jönssonligan”-filmer och även tävla i Idol.
 
 
Large d917b4e9ead6d99e6cee5899742e4d89 alt.cast.4
 

11. Tysk porrskådis - Efraim Långstrump (”Pippi Långstrump”)

 
Eftersom TV-serien ”Pippi Långstrump” (1969) var en svensk-tysk samproduktion gavs flera nyckelroller (t.ex. Prussiluskan, Dunder-Karlsson och Blom) till tyska skådespelare. Enligt kontraktet skulle även Pippis pappa, kapten Efraim Långstrump, spelas av en tysk. Tyskarnas val för rollen blev skådespelaren Ralf Wolter, som vid den här tiden var känd för att medverka i flera gladporrfilmer, och som senare beskrevs av Inger Nilsson (som spelade Pippi) som en ”liten gubbe som såg arg och bister ut”.

Regissören Olle Hellbom lär dock ha sagt nej, då ha tyckte att Wolter var för liten för rollen. Wolter lär dock ha tagit det hela med ro, så länge som han fortfarande fick betalt. Efter ett krismöte valde man att försöka med Beppe Wolgers, som tidigare varit påtänkt för rollen, och som tur var så var han ledig.

Ralf Wolter skulle senare medverka i bland annat Oscarsvinnaren ”Cabaret” och Bergman-filmen ”Ormens ägg”.
 
Large d917b4e9ead6d99e6cee5899742e4d89 alt.cast.3
 

12. Carl-Gustaf Lindstedt - Kommissarie Dahlgren (”Mannen från Mallorca”)

 
Efter att ha briljerat i rollen som Martin Beck i Bo Widerbergs kriminalklassiker ”Mannen på taket”, så vore det givet att skådespelaren Carl-Gustaf Lindstedt skulle bli erbjuden att spela en annan roll i Widerbergs nästa kriminalfilm, ”Mannen från Mallorca”. Rollen ifråga var som kommissarie Dahlgren, chef över filmens två huvudkaraktärer Jarnebring och Johansson (spelade av Sven Wollter och Tomas von Brömssen).

Tyvärr så var Lindstedt tvungen att hoppa av efter bara två inspelningsdagar, på grund av sin diabetes. Skådespelaren Ernst Günther blixtinkallades och tog över rollen som Dahlgren, och det är honom som vi ser i den färdiga filmen.
 
 
Och när vi nu ändå talar om Carl-Gustaf Lindstedt…
 
Large d917b4e9ead6d99e6cee5899742e4d89 alt.cast.2
 

13. Carl-Gustaf Lindstedt och Ernst-Hugo Järegård - Dynamit-Harry (”Jönssonligan & Dynamit-Harry”)

 
Under förproduktionen av ”Jönssonligan och Dynamit-Harry” hade filmskaparna full sjå med att hitta en passande skådespelare för rollen som ligans nyaste tillskott, Dynamit-Harry.

SF:s förstahandsval var den redan nämnda Carl-Gustaf Lindstedt, som (även i detta fall) faktiskt tackade ja till rollen. Men också den här gången kom hans sjukdom emellan och hans arbetsgivare övertalade honom till att avstå från att medverka i filmen.

Intressant är också att SF:s andrahandsval för rollen var (hör och häpna) Ernst Hugo Järegård! Men här trädde regissören Mikael Ekman in och sa nej, då han tyckte att Järegårds skådespel inte passade in i hans vision av ”Jönssonligan”.

Därefter sökte man bland yngre skådespelare och rollen gick till sist till Björn Gustafson, och resten är svensk filmhistoria.
 
 
Large d917b4e9ead6d99e6cee5899742e4d89 alt.cast.1
 

14. Max von Sydow och Liv Ullmann - Edvard Vergérus och Emelie Ekdahl (”Fanny och Alexander”)

 
Rollistan till Ingmar Bergmans film ”Fanny och Alexander” är minst sagt stjärnspäckad, och fylld till bredden med stora skådespelarnamn. Men trots det så är det två stycken ”Bergman-skådespelare” som saknas i rollistan…

Ursprungligen så skrevs rollerna som biskop Edvard Vergérus och Emelie Ekdahl till skådespelarna Max von Sydow och Liv Ullmann. Ullmann visade sig dock vara upptagen på annat håll, varefter rollen gick till Ewa Fröling. När Bergman kontaktade von Sydows agent, begärde denne ett för högt gage, vilket resulterade i att rollen istället gick till Jan Malmsjö.

Max von Sydow lär senare ha sagt att detta var det största misstaget i hans karriär och att han beklagade sig över att Bergman inte hade kontaktat honom direkt.

Oavsett vad så briljerade Fröling och Malmsjö i sina roller, och personligen ser jag ”Fanny och Alexander” som en av de bäst castade filmerna i svensk filmhistoria. Men en del av mig kommer nog alltid att vara lite nyfiken på hur Max von Sydow hade varit som biskop Vergérus…
 
Viktor Tunevi
 
Finns det några av dessa skådespelare som ni tror hade passat? Känner ni till några andra skådespelare som var förstahandsval till vissa roller? Kommentera gärna!
| 4 juli 2021 15:00 |