Film

Skribent

MovieZine

30 juni 2017 | 18:00

14 kända skådespelare som egentligen heter något annat

Du kan många av de här namnen som ett rinnande vatten, men visste du att de egentligen heter något annat på riktigt?
Många artister väljer att ta artistnamn av olika orsaker. Nedan listar vi ett par välkända manliga Hollywood-stjärnor och vad de heter på riktigt – samt varför de egentligen bytte namn!
 
 

1. Michael Caine = Maurice Micklewhite

 
Michael Caine tog sitt skådespelarnamn efter att han skulle behöva byta från sitt första – Michael Scott – då det redan var taget i kretsarna han rörde sig i. Under ett telefonsamtal med sin agent, kikade han ut ur telefonkiosken och såg en filmposter för "The Naval Caine" med hans favoritskådis Humphrey Bogart och så föll det på plats. Numera heter Michael Caine faktiskt Michael Caine på riktigt. Efter att skådespelaren ofta blev stoppad i tullen, bytte han sitt lagliga namn till just Michael Caine.
 
 

2. Vin Diesel = Mark Sinclair

 
Vin är ett smeknamn som kommer från hans mammas efternamn, Vincent. När Vin var 17 arbetade han som vakt i dörren på nattklubben The Tunnel samtidigt som han gick på college. Där fick han smeknamnet Diesel för att han alltid var så igång och hade så mycket energi – så blev det Vin Diesel!
 
 

3. Woody Allen = Allen Stewart Konigsberg

 
17 år gammal bytte Allen Stewart Konigsberg sitt namn till Heywood Allen, vilket är faktiskt vad han heter idag. Han kallar sig för "Woody" som en hyllning till klarinettspelaren Woody Herman, sägs det.
 
 

4. Joaquin Phoenix = Joaquin Bottom

 
Familjen Bottom bytte efternamn till Phoenix efter att de flyttade runt så mycket. Joaquins föräldrar var Children of God-missionärer. Ett tag bytte Joaquin sitt förnamn till "Leaf", för att matcha sina äldre syskons namn River och Rain, men återgick till Joaquin.
 
 

5. Ben Kingsley = Krishna Bhanji

 
Ben Kingsley döptes till Krishna Bhanji av sin indiske far och brittiska mor. Han tog sitt skådespelarnamn för att han upplevde att folk skulle ha svårt att uttala hans riktiga namn. Dessutom var han rädd att ett utländskt namn skulle bromsa hans karriär. "Kingsley" kommer från hans farfars smeknamn: King Clove.
 
 

6. Martin Sheen = Ramon Antonio Gerard Estevez

 
Skådespelaren Martin Sheen har en irländsk mor och en spansk far. Han tog sitt skådepelarnamn från en man vid namn Robert Dale Martin, som jobbade på CBS och gav Martin Sheen hans första roll, samt tv-evangelisten Fulton J. Sheen. Han har sagt att det var tillräckligt svårt att få skådespelarjobb och hans riktiga namn mötte alltid tveksamheter. När han hade bytt namn gick det lättare. Martin Sheen har dock aldrig bytt namn officiellt, och i passet står det Ramon Estevez.
 
 

7. Charlie Sheen = Carlos Irwin Estevez

 
Charlie Sheen följde helt enkelt faderns fotspår när det var dags för skådespelarkarriär, och tog faderns skådespelarefternamn – Sheen – och anglofierade sitt eget Carlos till Charlie. Han är den ende i familjen som officiellt bytt efternamn till "Sheen". (Mellannamnet "Irwin" kommer från läkaren som räddade hans liv vid förlossningen.)
 
 

8. Michael Keaton = Michael Douglas

 
Michael Keaton bytte sitt namn för att det, vid den tiden då han började sin karriär i tv, redan fanns två andra med snarlika namn Michael Douglas och Mike Douglas. Det kunde inte finnas två Michael Douglas i Hollywoods Actor's Equity Assossiation (AGA). Han valde då Keaton, för att han tyckte om den fysiska komedin hos Buster Keaton.
 
 

9. Louis C.K. = Louis Szekely

 
Louis C.K. hade samma problem som Ben Kingsley, det riktiga efternamnet var för svårt att uttala. Bland annat minns han hur en lägerledare brukade retas och kalla honom "Shnizneckely". Därför tog han de två bokstäver som när de uttalas på engelska, låter snarlikt uttalet på hans riktiga efternamn (see-kay). Smart!
 
 

10. Jamie Foxx = Eric Marlon Bishop

 
Jamie Foxx jobbade som ståuppkomiker, och för att få mer gig bytte han sitt namn. Han upptäckte att det alltid var svårt att bli uppropad på listan man skrev upp sig på, då den dominerades av manliga namn. Men de få tjejer som skrev upp sig, fick alltid en plats. Så på en klubb i LA hittade han på ett unisex-namn och skrev upp sig på listan. Han blev den förste killen som ropades upp.
 
 

11. Nicolas Cage = Nicholas Coppola

 
Som brorson till regissören Francis Ford Coppola, ville Nicholas Cage undvika att det utåt sett kunde se ut som nepotism när han fick roller. Namnet han tog var inspirerat från Marvel-karaktären Luke Cage.
 
 

12. Eric Bana = Eric Banadinovic

 
Australiensiske "Troja"-skådisen Eric Bana har en kroatisk far. Men efternamnet var för många svårt att stava korrekt, så Eric förkortade det för enkelhetens skull.
 
 

13. John Wayne = Marion Morrison

 
Cowboy-hårdingen John Wayne föddes som Marion Robert Morrison. När han fick sin första filmroll i ”Mot lyckans land” år 1930 föreslog studion ett namnbyte. Marion läste just då en biografi om General Anthony Wayne och gillade namnet, men 20th Century Fox var inte förtjusta i förnamnet - så det blev ”John Wayne”. Smeknamnet ”Duke” kom långt tidigare.
 
 

14. Jean-Claude van Damme = Jean-Claude van Varenberg

 
Karate-grabben från Belgien valde ”van Damme” som sitt scennamn, för att det hade mer ”punch” än van Varenberg. ”Van Damme” ska vara lånat från en väns pappa.
 
Nästa vecka tar vi en titt på några av Hollywoods kvinnliga stjärnor som bytt namn för karriärens skull. Har ni fler exempel? Kommentera gärna!
| 30 juni 2017 18:00 |