Film

Skribent

Alexander Kardelo

8 juni 2023 | 19:30

14-åring imponerade med en viral video - fick jobb på ”Spider-Man: Across the Spider-Verse”

Filmskaparna tog hjälp av en Youtuber som tidigare imponerat på dem med en LEGO-remake av trailern.
Det råder ingen tvekan om att bioaktuella ”Spider-Man: Across the Spider-Verse” är ett ambitiöst projekt. Hundratals karaktärer samlas i det 2 timmar 20 minuter långa äventyret, och en mängd kreativa animations-tekniker har använts.
 
En barnlek, eller? Kanske det. För nu kommer det fram att filmskaparna drog hjälp av en 14-årig filmnörd från Kanada.
 
LEGO-scenen som syns i "Across the Spider-Verse" animerades av 14-årige Preston från Kanada. Foto: Sony
 
Preston Mutanga heter grabben från Toronto som i början av året laddade upp en egen version av filmens trailer, omgjord i LEGO. (Eller rättare sagt, animerad i ett 3D-program.) Producenterna Phil Lord och Chris Miller tappade hakan när de såg den virala videon - och erbjöd honom att addera en LEGO-scen till filmen.
 
- Vi insåg att det var en 14-åring som hade skapat trailern. Det såg så otroligt sofistikerat ut för någon som inte är vuxen eller proffs. Vi blev alla riktigt imponerade, även de bästa animatörerna i världen, säger Miller i en intervju.
 
Nu drömmer han om att bli animatör på heltid. Foto: Reddit
 
Mutanga, som fortfarande går på high school, är självlärd i 3D-animation och programmet Blender. Variety skriver att han fick jobba hemifrån i flera veckor med sin stora filmdebut, och med jämna mellanrum fick han feedback via videomöten med regissörerna.
 
Och nu syns hans verk i en av sommarens storfilmer, som snart spelat in över 250 miljoner dollar på bio. Drömmen är att bli animatör på heltid:
 
- Jag älskade den första filmen och var så taggad på den andra. Att få jobba med människorna bakom detta mästerverk var en dröm för mig, kommenterar den unge talangen.
 
Se den virala trailer-remaken som gav en tonåring jobb på en Hollywoodfilm:
 
 
Har du sett "Across the Spider-Verse" ännu? Tyck till om filmen nedan.
| 8 juni 2023 19:30 |