Skribent

MovieZine

12 oktober 2016 | 18:00

13 galna & geniala idéer för framtidens biografer

Vad händer när svenskarna får spåna fritt kring hur deras perfekta bioupplevelse ska se ut?
3D-brillor, IMAX, nya popcornsmaker, VIP-stolar och opera. Det händer mycket på svenska biograferna just nu, och vi kan få se en del rätt radikala nyheter de kommande åren. SF Bio uppmanade nyligen sina besökare att komma med idéer som de vill se förverkligade på bio. Här är några av de bästa förslagen från Biolabbet!



1. Seriemaraton


Istället för att sitta hemma och sträcktitta på en serie hemma, varför inte göra det på biosalongen? Tillsammans med andra serieälskare. En chans att träffa andra som också gillar samma serie som du! (Ella H.H.)



2. Throwback Thursday


Jag har missat massor av bra film under min uppväxt. Min idé är att utvalda SF-biografer har en löpande omröstning om vilken film från 70, 80, och 90-talet som ska visas på den lokala biografen på torsdagar. Det kan vara olika genre-teman för olika torsdagar. Det skulle styrka torsdagen som en dag man vill gå på bio, förutom helgen. Och det skulle ge yngre människor möjligheten av uppleva riktigt bra film på bio, utan att behöva vänta på nästa stora film. (Mats S.)



3. Holografisk upplevelse


Holografisk upplevelse i salongen/entrén. Möt karaktärerna i nästa storfilm, eller varför inte gamla hjälten. Perfekt för event. Eller varför inte under halloween, möt din värsta mardröm på bio… (Jan B.)



4. SF Unlimited


Min idé är att SF borde erbjuda en tjänst i form av ett abonnemang till deras kunder som, likt mig, tycker om att gå på bio flera gånger i månaden. Tanken är då att man som kund kan ansöka om ett abonnemangsavtal där man betalar en månatlig eller årlig avgift som ger en tillgång till att "fritt" gå på biovisningar under sin abonnemangsperiod. (Viktor T.)



5. Singelvisningar


Singelvisningar - med onumrerade platser för folk som söker en partner/livskamrat. I biljetten ingår mingel med lättare tilltugg och dryck innan filmen börjar. På given signal går man sedan och sätter sig i biosalongen, antingen själv eller med någon man har klickat med på minglet innan. Dessa visningar kan man även dela upp i flera ålderskategorier och dagar. (Maria A.)



6. Vegan beasts and how to feed them


Utökad mums för veganer är det första jag ser i framtidsbion, och det bästa av allt är att snacksen finns i veganform. Ah, underbart. Fler godisbitar i lösviktsgodiset är veganskt, och så finns det även någon mörk chokladkaka att köpa (pluspoäng om de har någon snazzy smak som exempelvis havssalt), så att en inte alltid blir suktad av kompisarnas Marabou. (Bahar K.)

9da8dbe699436ad70ad583d99c9398f3 giphy

7. Köpa snacks utan snack


Gör det lättare att njuta på bio, för alla. Skapa möjlighet för även dem med talsvårigheter/social fobi att köpa popcorn på bio: gör det möjligt att beställa och betala via telefonen. Ett "express"-alternativ där man beställer sina snacks via appen och sedan hämtar ut sina produkter vid en disk. (Klara S.)



8. Drive-in revival


Tänk dig en revival på den amerikanska idén om en drive-in bio! Du tillsammans med dina bästa vänner bestämmer er för att ta bilen en kväll. Vid betalningen får ni en ljudanläggning som ni snabbt kan installera i bilen sedan är det bara att parkera bilen. Tillsammans med andra bilister har ni bestämt er för att se en skräckfilm. Medan filmen går så knackar någon lite lätt på bilrutan. Ni hoppar till, någon skriker i falsett. Precis som amerikanska collegeungdomar beställer ni hamburgare och milkshakes av personalen som åker runt i rullskridskor. Ute i det fria, en mörk kväll, får ni njuta av skräckfilmen. (Mario S.)



9. Silent bio


Samtliga biobesökare förses med slutna surroundhörlurar där besökarna själva får ställa volymen. Detta gör det möjligt för biobesökare att prata med varann, smaska på popcornen, fisa och skratta besinningslöst utan att störa övriga besökare. Upplevelsen skulle förhöjas om varje biostol försågs med sub-kickers så man fysiskt skakar när subben kickar in! Känns väldigt 2017! (Gustav Y.)



10. Trailer på köpet


Reklam är bäst på bio? Vid ingången till salongen borde det finns en möjlighet för alla gäster att rösta (digitalt) på vilka trailers som ska visas innan filmen! På så sätt håller man sig uppdaterad på vilken film på bio man ska se härnäst! (Alva W.)



11. Rösta in smala filmer


Då det är begränsat med tid och utrymme i schemat, såväl som osäkert vilka filmer som kommer att gå med vinst, kommer inte alla titlar upp på alla orter (T.ex. är filmen ”Alena” en av många som inte kom till Gävle.) Då filmfantaster kollar på trailers långt innan filmerna dyker upp, är det en del val av vilka filmer som tas in som är svåra att förstå. För att sondera marknaden, såväl som motivera för filmfantasterna såväl som engagera dem, utlys regelbundet lokala röstningar via hemsida såväl som i terminaler på biograferna, där man får rösta mellan filmer som riskerar att inte komma in på biograferna. (Sonny J.)



12. Godisvagnen - när snacksen är slut


Oftast när man går på bio så köper man godis eller popcorn innan filmen. Sedan sätter man sig på sin plats och väntar på att filmen ska börja. Redan här börjar man äta av snacksen man köpt och delar man så tar det såklart slut väldigt snabbt. Min idé skulle då vara att det finns en godisvagn vid kanten av trappan där man kan köpa snacks under själva filmen. Besökarna vinner på det, då de får godis samt att de inte heller missar något av filmen! (Julia E.)



13. Merchandise-försäljning


Likt konsertarrangörer erbjuda ett lagom utbud av merchandise före och efter en föreställning. Exempel på nördkultur som kunde erbjudas: leksaker, kläder, serietidningar, böcker, planscher, filmboxar, soundtrack-CD:s, spel, samlarfigurer/modeller, mjukdjur, kuddar, ryggsäckar, muggar/glas, mobilskal etc. (Jocke S.)

Vilka idéer fastnade ni för? Kom gärna med egna förslag för framtidens bioupplevelse i kommentarsfältet nedan.
| 12 oktober 2016 18:00 |