Film

Skribent

MovieZine

25 juni 2021 | 15:00

125 år har gått sedan den första filmvisningen i Sverige

I Malmö firas jubileet med en specialvisning av bröderna Lumieres första filmer.
Den 28 juni 1896 skrevs filmhistoria på Pilstorps Sommarteater i Malmö.
 
Där fick besökarna se rörliga bilder för första gången i sina liv. De allra första rörliga bilderna någonsin. Skulle tåget komma körande ut ur duken rakt in i publikhavet? Var det verkligen riktiga, livs levande människor där på duken som rörde sig?

Den första filmvisningen i Sverige anordnades av Harald Limkilde från danska Konsertpalæet. Limkilde presenterade den så kallade “Kinématographen från Paris” och dess “lefvande fotografier” för utställningens besökare och lokalbefolkningen i Malmö.
 
Skånska Dagbladet skrev att de rörliga bilderna var “ingenting mindre än ett av verldens 8:de eller 9:de underverk”.
 
 
På måndag är det 125 år sedan filmen kom till Sverige, ett jubileum som Malmös filmälskare får chansen att fira med en historisk resa i tiden.
 
I Pilstorpsparken i Malmö, på samma plats och samma datum, kommer publiken att bjudas på bland annat Bröderna Lumières första kortfilmer, och de allra första rörliga bilderna som producerats i Sverige.
 
 
Kvällen fortsätter i Georges Méliès anda med mästerverket "Resan till månen" (1902), och avslutas med Martin Scorseses förunderliga saga "Hugo Cabret" (2011), om hans möte med den bortglömde filmmagikern.

Evenemanget är gratis. Läs mer på den officiella hemsidan här...
| 25 juni 2021 15:00 |