Film

Skribent

Robin Andersson

25 maj 2019 | 18:00

12 saker du inte visste om "Aladdin"

Låt oss gå bakom kulisserna på en av Disneys mest kända klassiker.
Även om du känner dig som en riktig "Aladdin"-expert, finns det risk att du har missat några av diskussionerna som pågick bakom kulisserna under skapandet av 1992-klassikern. Saker som färgen på Jasmines klänning och formen på Iagos tänder var faktiskt heta diskussionsämnen som många missade. Men nu gnuggar vi lampan och önskar att få reda på 12 saker du inte visste om "Aladdin".
 

1. Anden skrevs med Robin Williams i åtanke

 
 
Aladdins färgglada sidekick charmade hela världen med sina imitationer och galna magitrick. En stor anledning till karaktärens succé stavas Robin Williams.
 
“Direkt från början såg vi Anden som en väldigt speciell karaktär i filmen, och konceptet att han kan ändra sin form och sitt utseende fanns där från början”, sa regissören Ron Clements. “Vi skrev manuset för Robin Williams från början. Vi kunde ha fått vem som helst att göra en rolig roll med skickliga imitationer, men ingen hade Robins underliggande värme”, berättade Eric Goldberg, karaktärens huvudillustratör.
 

2. George Bush gick miste om en imitation

 
När Robin Williams gick in i inspelningsbåset, hade inte teamet räknat med hur mycket Williams kunde improvisera. Till slut räknade de till att han hade gjort 60 olika karaktärer som de sen kunde välja mellan att använda till den slutliga filmen.
 
En av imitationerna som inte användes var den av den dåvarande presidenten, George W. Bush. Anledningen sägs vara att man inte ville göra filmen politiskt laddad.
 

3. Aladdins utseende var inspirerat av Tom Cruise

 
 
Under filmens utveckling märkte Jeffrey Katzenberg, dåvarande ordförande för Walt Disney Studios, hur väldefinerad Jasmines personlighet var jämfört med Aladdin. Man kom då överens om att han behövde lite mer “edge”. Katzenberg föreslog att man baserade hans look på Tom Cruises karaktär i “Top Gun”. Animatörerna höll med, och Aladdins poser, attityd och hans självförtroende är numera ett resultat av Mavericks inflytande.
 

4. Iagos kunde ha låtit väldigt annorlunda

 
Iagos röst kommer från Gilbert Gottfried i den engelska originalversionen, men han kunde ha fått en helt annan röst. Både Danne DeVito och Joe Pesci tackade nej till rollen innan Gottfried landade rollen som Jafars bevingade sidekick.
 

5. Iagos animation har inspirerats från just Gilbert Gottfried

 
 
Gottfried har ett speciellt sätt att prata och röra sig. När det blev bestämt att han skulle göra rösten, bestämde sig animatörerna för att rörelserna behövde matcha rösten, och därför ser vi flera Gottfried-inspirerade gester och uttryck. Det är även anledningen till att Iago har stora människotänder.
 

6. Jasmine lät för mycket som en prinsessa först

 
När Linda Larkin, som är röstskådespelare till Jasmine, började spela in sin röst, blev hon tillsagd att hon lät för mycket som en prinsessa. Som lösning fick hon sänka sitt röstregister till en mörkare ton. “Det var viktigt för dem att min röst inte lät för prinsessig, utan snarare nonchalant och originell”, berättade Larkin.
 

7. Jasmines klänning kunde ha varit rosa

 
 
Marknadsföringsavdelningen var rädd att en docka med en blå klänning inte skulle sälja lika bra som en rosa. Men regissörerna vek sig inte, utan menade att en blå passade storyn bäst, och blå blev därför den slutgiltiga färgen.
 

8. Jasmines sångröst går att höra i en annan Disneyfilm

 
När det kommer till Jasmines sångröst är det inte Linda Larkin vi hör, utan Lea Salonga. Inte nog med att Salonga fick äran att sjunga bland annat klassikern “A Whole New World”, utan några år senare fick hon även sjunga Mulans låtar.
 

9. Filmen blev belönad med Oscarstatyetter

 
“Aladdin” hade förmånen att komma ut under Disneys animations-guldera. Här var Oscarsnomineringar inget ovanligt, och för “Aladdin” var det inget undantag. Filmen fick fem oscarsnomineringar i olika ljud- och sångkategorier, och vann för bästa sång med “A Whole New World” och för bästa filmmusik.
 

10. För tyst i publiken

 
 
När filmen började förhandsvisas, var det konstigt nog ingen i publiken som applåderade efter låtarna. Som ett skämt, skapade animatörerna en “applause”-skylt över Andens huvud efter låten “Friend Like Me”. Det fungerade! Efter det lilla knepet blev det rungande applåder varje gång den scenen visades.
 

11. Jafar kunde ha låtit som en rymdkapten

 
Numera är Jonathan Freemans rösttolkning som skurken Jafar närapå ikonisk, men det var faktiskt nära att han inte fick rollen. Tidigare hade Patrick Stewart tackat nej till rollen. Vi får vara tacksamma för det va?
 

12. Långben-hatten var ett internskämt

 
 
När Anden börjar packa sina väskor mot slutet av filmen iklädd en Hawaii-skjorta och en Långben-mössa, är det inte bara ett internt Disney-skämt, utan även en peak till Robin Williams själv. Han sågs nämligen ha samma outfit i Disneys kortfilm "Back to Neverland" några år tidigare.
 
Vad tyckte du var mest intressant? Och missade vi något? Kommentera gärna nedan!
| 25 maj 2019 18:00 |