Film

Skribent

Alexander Kardelo

5 januari 2022 | 18:00

12 filmer för superhjältenörden under 2022

Året då Batman, Spider-Man, Thor och Sylvester Stallone tar upp kampen mot ondskan. Här är en snabbguide till 2022 års alla serietidningsfilmer.
Du trodde väl inte att vi skulle klara oss ett helt år utan supersnabba män, övernaturligt starka kvinnor och andra maskerade hjältar, redo att rensa upp ondskan medan de droppar coola oneliners?

Superhjältetrenden fortsätter med oförminskad kraft även 2022, och i år ska vi både få se Sylvester Stallone som pensionerad vigilante samt möta Supermans hund. Marvel och DC fortsätter att dominera genren och fansen har både en ny Batman och mer Spider-Man att se fram emot.
 
Scrolla vidare för alla kommande superhjältefilmer 2022!
 
Large 7a92355da1a871ae52c0a44470f3d3f2 batman ver6 xlg
 

1. The Batman (2 mars)

 
En av världens absolut mest populära hjältar gör comeback, nu i ännu en rebootad form - och jag är inte säker på om vi var riktigt klara med Ben Afflecks tolkning men jag är absolut nyfiken på att se hur Robert Pattinson kommer axla rollen. Regissören Matt Reeves (”Apornas planet”-trilogin) ser sin Bruce Wayne som en deprimerad ensamvarg som gömmer sig i sin herrgård om dagarna och spöar Gotham-busar i en hemmasnickrad dräkt om nätterna. Filmen ska dessutom hämta visuell inspiration ur David Finchers ”Seven”, bara en sån sak.
 
Large c0980d856ca5bc18a2309d03f6e7159e morbius
 

2. Morbius (1 april)

 
Väntan har varit lång. Det är nu två år sen vi fick första trailern - efter många förseningar är det snart äntligen dags att möta Jared Leto i rollen som Dr. Michael Morbius, en forskare som förvandlas till vampyr och får svårt att hålla blodtörsten i schack. ”Morbius” bygger på en av Spider-Mans ärkefiender i serietidningarnas värld och hör till samma Sony/Marvel-universum som ”Venom”. Det är en fristående historia, men Michael Keatons namn på IMDb får oss att tro att snubben bakom Vulture kan dyka upp (om nu inte självaste Bruce Wayne färdats genom multiversum för att erbjuda sin fladdermus-expertis?). För regin står ingen mindre änsvenske Daniel Espinosa medan Jon Ekstrand (”Borg”) gör musiken.
 
 

3. Doctor Strange in the Multiverse of Madness (4 maj)

 
Fortsättningen på dundersuccén ”Spider-Man: No Way Home” kommer redan till våren. I Doctor Stranges andra solofilm får vi se honom hantera konsekvenserna av en del tokiga magiska tricks som gått snett och öppnat upp portaler som borde förbli stängda. Sam Raimi (”Spider-Man”) har återvänt till Marvel för att regissera något som mer liknar en skräckfilm än en superhjältefilm, och bara det låter ruggigt lovande. Elizabeth Olsens Wanda, aka Scarlet Witch, har en viktig roll.
 
Large dc60a6d48c5d064879eac5171b0539bf decleage
 

4. DC League of Super-Pets (20 maj)

 
Och så något för barnen! Vad gör Supermans hund när husse är ute och räddar världen, har du någonsin undrat det? Inte? Svaret kommer hursomhelst i den animerade DC-filmen som låter ”Husdjurens hemliga liv” nosa på Justice League. Dwayne Johnson lånar ut sin röst till hjältehunden Krypto och Kevin Hart hörs som superstarka Ace. Den gulliga ligan har också plats för en jättegris, en supersnabb sköldpadda och en elektrisk ekorre.
 
Large dc60a6d48c5d064879eac5171b0539bf thor big
 

5. Thor: Love and Thunder (8 juli)

 
Det ska bli oerhört roligt att återse Thor i Taika Waititis regi efter den störtsköna rymdoperan ”Thor: Ragnarök”. Asaguden blir härmed först i MCU med att få en fjärde solofilm. Han får sällskap av en rad gamla bekanta så som Karen Gillans Nebula och Natalie Portmans Jane - som ryktas ta över hammaren och superhjältemanteln. På skurksidan möter vi Gorr the God Butcher, spelad av Christian Bale som återvänder till genren efter sin ”The Dark Knight”-trilogi.
 
Large dc60a6d48c5d064879eac5171b0539bf black adam
 

6. Black Adam (29 juli)

 
Att muskelberget Dwayne Johnson skulle kliva in i serietidningsvärlden var väl bara en tidsfråga. Förutom att låna ut sin röst till Supermans vovve i ”DC League of Super-Pets” ska han också få leka med magiska krafter i ”Black Adam”, en lös spinoff till ”Shazam!” (vi ser redan fram emot crossovern!). Den här filmen har varit på gång sedan åtminstone 2014 men i sommar får vi äntligen möta en av DC:s allra mäktigaste antihjältar. Jaume Collet-Serra (”Jungle Cruise”) står för regin.
 
Large c0980d856ca5bc18a2309d03f6e7159e owen wilson mobius marvel loki tva
 

7. Secret Headquarters (i sommar)

 
Inte alla superhjältefilmer hör till en känd franchise eller ett universum, tack och lov. I detta familjevänliga sci-fi-äventyr av Henry Joost och Ariel Schulman (”Project Power”) får en ung grabb upptäcka att en superhjälte har sitt hemliga högkvarter under hans hus. Det verkar som att hans egna farsa lever ett hemligt dubbelliv… Owen Wilson ("Loki") och Michael Peña ("Ant-Man") gör två av vuxenrollerna.
 
 

8. Spider-Man: Across the Spider-Verse Part 1 (7 oktober)

 
Den förra filmen spöade både Pixar och Disney när den vann Oscar för Bästa animerade film (och de säger att superhjältefilmer inte kan vinna Oscars?). Vi förväntar oss samma fantasirika världar, skruvade karaktärer och förbluffande snygga animation i den här uppföljaren, som låter Miles Morales färdas genom multiversum och möta ännu fler spindelmän. Två nya filmer är planerade, del 1 svingar sig in på bio i höst.
 
 

9. The Flash (4 november)

 
Multiversum är årets trendord, och DC hakar på konceptet som gjorde Marvels ”Spider-Man: No Way Home” till en sådan framgång. I sin första solofilm får ”Justice League”-favoriten Ezra Miller spela tre olika versioner av The Flash, men vad som verkligen får fansen att komma i brallan är det faktum att vi får återse Michael Keaton som Batman - 30 år efter Tim Burton-filmerna! Ben Afflecks Batman dyker också upp på ett hörn, medan Sasha Calle spelar Supergirl. Tyvärr verkar det som att Robert Pattinson inte fick någon inbjudan till DC-festen. Kanske nästa gång.
 
 

10. Black Panther: Wakanda Forever (11 november)

 
Mot slutet av året ska vi få återbesöka Wakanda, den afrikanska nationen som just har förlorat sin kung. Det återstår att se hur ”Black Panther”-uppföljaren hanterar Chadwick Bosemans tragiska bortgång i cancer, men regissören Ryan Coogler har lovat att man inte kommer ersätta rollen som T’challa eller försöka sig på någon slags CGI-återupplivning. Istället pratas det om att Letitia Wright kan ta över Black Panthers dräkt och namn, andra rapporter menar att filmen (och den kommande tv-serien) ska fokusera på flera av invånarna. En spännande nykomling i rollistan är Michaela Coel, hyllad för tv-serien ”I May Destroy You”.
 
Large 9ed85b0992ec9c2226db6623586ea4a6 samartitan
 

11. Samaritan (i höst)

 
Sylvester Stallone spelar rollen som Stanley Kominski, en avdankad hjälte som försvann ur rampljuset för 20 år sen. Javon Walton (”Euphoria”) spelar pojken som korsar hans väg och känner igen sin idol. Filmen sägs vara inspirerad av Shyamalans underskattade ”Unbreakable” och Gus van Sant-dramat ”Vem är Forrester?” med förhandsrykten om riktigt badass action. Med Mythos Comics-serien som förlaga lovar regissören Julius Avery ”en ny och mörk variant” på superhjältegenren.
 
 

12. Aquaman and the Lost Kingdom (16 december)

 
Vi avslutar ett actionpackat 2022 på havets botten i sällskap av Jason Momoa och allas favoritaktris, Amber Heard. Detta blir den trettonde filmen i DCEU (även om studion för längesen skrotat alla planer på ett sammanlänkat universum), och vi är glada att James Wan återigen dök på registolen. Patrick Wilson återvänder som Ocean Master och Yahya Abdul-Mateen II spelar återigen Black Manta, men än så länge hålls både storyn och huvudskurken hemliga.
 
Vilka av årets superhjälterullar ser ni mest fram emot? Vilka kan ni skippa? Kommentera nedan.
| 5 januari 2022 18:00 |