LISTA

Skribent

Andreas Samuelson

30 maj 2021 | 12:00

10 underskattade seriemördar-thrillers

Såväl nya som gamla, bekanta seriemördare dyker upp på film och TV i år. För att riktigt uppskatta genren så kommer här några tips på äldre pärlor som förtjänar att återupptäckas.
I nya “Saw”-filmen “Spiral” är Chris Rock på jakt efter en ny galning som torterar ihjäl sina offer. Samtidigt jagas seriemördare i “Clarice”, TV-serien om Jodie Fosters karaktär från “När lammen tystnar” och i höst är självaste “Dexter” tillbaka. Seriemördare kommer alltid att fascinera oss, vare sig de är riktiga eller påhittade. Självklart föredrar vi sorten vi kan beskåda från våra TV-soffor - här är tio sevärda seriemördarrullar du kan ha missat.
 
Large 6137e36f56d4567c50fa49ddcfd8889b copycat
 

1. Copycat (1995)

 
Den här thrillern hamnade i skuggan av “Seven” när den kom men är ett måste för de med intresse för seriemördare då filmens antagonist imiterar alla möjliga berömda psykopater från Jeffery Dahmer till Ted Bundy. Sigourney Weaver som traumatiserad psykolog specialiserad på ämnet och Holly Hunter som tuff polis med skinn på näsan är det svårslagna teamet som tillsammans prövar att hitta den skyldige.
 
 

2. De blodröda floderna (2000)

 
Fransk film baserad på en roman av Jean-Christophe Grangé och regisserad av Mathieu Kassovitz (“Medan vi faller”). Utspelas kring ett isolerat universitet i franska alperna där flera brutala mord begås och utreds av två detektiver (Jean Reno, Vincent Cassel). Vild action i kombination med några oförutsägbara twistar för den som kanske prioriterar spänning och underhållning framför logik…
 
 

3. Det femte offret (1956)

 
Det är inte alltid dikten överträffar verkligheten - den här film noir-thrillern bygger på seriemördaren William Heirens, mer känd som “Lipstick Killer” på 1940-talet. Mästerregissören Fritz Lang hade redan skildrat en otäck seriemördare i klassiska “M” och levererar här en fängslande film som fungerar lika mycket som samhällskommentar som brottsdrama. Mördaren spelas dessutom av John Drew Barrymore, farfar till gissa vem.
 
 

4. Det grymma landet (1973)

 
Ännu en verklighetsbaserad, om än löst sådan, seriemördarfilm som dessutom markerade alltid intressanta filmskaparen Terence Malicks långfilmsdebut. Martin Sheen och Sissy Spacek (innan sina genombrott i “Apocalypse Now” respektive “Carrie”) spelar paret som efter att ha dödat hennes pappa ger sig ut på en våldsam resa mot Montana. Ett lite bortglömt men rättvist hyllat drama med speciellt fint foto och musik.
 
 

5. Ensam dam får besök (1968)

 
Oscarvinnaren Rod Steiger gör en av sina bästa, mest minnesvärda roller som moderfixerad kvinnomördare i den här svarta komedin baserad på en roman av William Goldman, en annan Oscarvinnare. Steiger är en teaterregissör på Broadway som klär ut sig till olika karaktärer för att lura in sig hos sina offer. Nyligen framlidne George Segal är detektiven på fallet och Lee Remick hans senaste kärleksintresse.
 
 

6. Henry - en massmördare (1986)

 
En genuint obehaglig, våldsam psykologisk rysare om titelpsykopaten (alltid pålitlige karaktärsskådespelaren Michael Rooker) och de brutala mord som han utför tillsammans med sin gamla cellkamrat från fängelset, Otis (Tom Towles). Bägge är löst baserade på verkliga mördarna Henry Lee Lucas och Ottis Toole som erkände att de dödat över tio personer. En stark långfilmsdebut för regissören John McNaughton (“Wild Things”).
 
 

7. I Am Not a Serial Killer (2016)

 
Gamle barnskådespelaren Max Records (“Till vildingarnas land”) har växt upp till en stadig tonårsaktör i den här psykologiska skräckisen baserad på Dan Wells roman. Records spelar en 15-åring besatt av seriemördare som försöker hålla tillbaka sina mörka sidor men tvingas släppa lös dem när ett verkligt monster dyker upp i hans hemstad. Härlig indierulle som levererar våld och blod med syrlig svart humor.
 
 

8. Lockbetet (1980)

 
William Friedkins löst verklighetsbaserade, kontroversiella thriller blev hårt kritiserad för dess skildring av gayvärlden när den kom men är idag en fascinerande del av queerfilmshistorien. Al Pacino spelar en polis som går undercover i läderbarer för homosexuella män för att fånga en sadistisk knivmördare. En spännande, polerad kombination av snutrulle och slasher med fler psykologiska lager än väntat.
 
 

9. Memories of Murder (2003)

 
På 1980-talet utreder två poliser våldtäkterna och morden på två kvinnor och fler mordoffer kommer att dyka upp innan de hittar den skyldige. Innan “Parasite”-regissören Bong Joon-ho gjorde historia på Oscarsgalan 2020 så skildrade han den sanna historien om Sydkoreas första seriemördare. Ett både humoristiskt och tänkvärt mordmysterium som snabbt utnämndes till både kultfilm, en av 2000-talens bästa filmer samt en pärla inom dess genre.
 
 
 

10. Ögon (1978)

 
Bland det närmaste Hollywood kommit till den italienska giallo-genren med sina läckra modemiljöer, vilseledande ledtrådar och häftiga sluttwist. Oscarvinnaren Faye Dunaway spelar en modefotograf som börjar se genom en seriemördares ögon när denne utför sina brott och tar hjälp av en polis (Tommy Lee Jones). Regisserad av “Rymdimperiet slår tillbaka”-regissören Irvin Kershner och skriven av ingen mindre än John Carpenter.
 
Vilka seriemördarfilmer är dina favoriter?
| 30 maj 2021 12:00 |