Spel

Skribent

Anders Eklöf

20 januari 2024 | 16:00

15 spännande spel att längta till under 2024

"Tekken 8", "Final Fantasy VII Rebirth" och "Senua's Saga: Hellblade II" är bara några av de kommande tungviktarna som släpps under 2024. Här listar MovieZine de mest lovande.
Efter det makalösa spelåret som var 2023, med fantastiska spel som "Alan Wake 2", "The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom" och "Baldur's Gate 3" verkar ärligt talat inte 2024 bli särskilt mycket sämre.
 
Här väntar bland annat tunga fajter i "Tekken 8", spännande vändningar i "Final Fantasy VII Rebirth" och kalla kårar i "Alone in the Dark".
 
I den här listan tipsar vi om 15 kommande spel som kan göra 2024 till ett grymt spelår.
 

"Tekken 8"

 
 
Den tunga fightingspelsserien "Tekken" med sitt både coola och knasiga persongalleri (jag menar, det går att spela som en björn) ligger mig varmt om hjärtat, så "Tekken 8" är hett efterlängtat.
 
Efter händelserna i föregångaren är världen i kaos, med ondingen Kazuya vid makten. Det är upp till sonen Jin och andra klassiska slagskämpar som King, Nina och Yoshimitsu att återigen delta i The Iron Fist Tournament, för att försöka rädda världen.
 
Demoversionen lockar med ett riktigt episkt smakprov av kampanjen, som för tankarna till animeserier eller en riktig fet blockbuster. "Tekken 8" har även en hel del tillgänglighetsinställningar, så att du inte behöver lära dig avancerade knappkombinationer för att utföra de häftigaste attackerna.
 
Format: PS5, Xbox Series X/S, PC
Släpps: 26 jan
 

"Suicide Squad: Kill the Justice League"

 
 
"Suicide Squad: Kill the Justice League" utvecklas av de hyllade "Arkham"-utvecklarna Rocksteady Studios, där vi får utforska och kämpa i staden Metropolis som antihjältarna Harley Quinn, Deadshot, Captain Boomerang och King Shark för att stoppa skurken Brainiac som hjärntvättad Batman, Superman och de andra hjältarna.
 
Spelet går att uppleva ensam där du får växla mellan karaktärerna eller tillsammans med andra spelare. "Suicide Squad" har dock försenats ett antal gånger – senast efter att det fick rejält med kritik av fansen efter en trailer.
 
När vår skribent Jonathan Enochsson nyligen åkte till London för att testa spelet och intervjua utvecklarna, kallade han det dock för en "färggrann triumf" med bra manus och intressanta karaktärer. Alla kritiker har dock inte varit lika euforiska, så det återstår att se om det istället blir flopp som filmen från 2016 eller "The Suicide Squad" från 2021.
 
Format: PS5, Xbox Series X/S, PC
Släpps: 2 feb
 

"Persona 3 Reload"

 
 
När "Shin Megami Tensei: Persona 3" släpptes 2006 satte det en ny standard för serien, där det gäller att hålla koll på dina relationer minst lika mycket som karaktärernas färdigheter i strid. Med "Persona 3 Reload" har det snart 20 år gamla spelet fått minst lika snygg grafik som "Persona 5", samt en hel del andra uppdateringar.
 
Här tar vi oss an rollen som en gymnasieelev i Tokyo som går med i gruppen SEES som undersöker den så kallade "Dark Hour", där ett mystiskt torn dyker upp mitt i stan. Med hjälp av så kallade Personas, varelser med olika förmågor, ger du och ett gäng andra välskrivna elever ut på ett spännande äventyr.
 
Som ett stort fan av originalet är jag glad över att fler kommer att få ta del av den här gripande och intressanta berättelsen.
 
Format: PS5, PS4, Xbox Series X/S, Xbox One, PC
Släpps: 2 feb
 

"Skull and Bones"

 
 
Efter ett antal förseningar verkar det faktiskt som att den ambitiösa piratsimulatorn "Skull & Bones" av Ubisoft kommer att släppas i år.
 
Här får du träda in i rollen som sjörövare på Indiska oceanen under sena 1800-talet, där du får utforska en öppen värld på ditt egna piratskepp på ett äventyr för en spelare eller tillsammans med fem andra spelare för att besegra andra.
 
Spelet verkar onekligen inspiretat av deras egna "Assassin's Creed IV: Black Flag" från 2013, så det här kan bli lovande. Vi får helt enkelt hoppas på att den extra utvecklingstiden har använts väl.
 
Format: PS5, Xbox Series X/S, PC
Släpps: 16 februari
 

"Pacific Drive"

 
 
Är du sugen på ett överlevnadsspel där din bil är din enda vän i en surrealistisk värld? Då kan nog "Pacific Drive" vara något för dig.
 
Med hjälp av din kära kombi gäller det att utforska Olympic Exlusion Zone, en övergiven forskningsplats i nordvästra USA där något minst sagt har gått snett, med märkliga väderfenomen och övernaturliga händelser som följd.
 
Mellan varje unika åktur får du besöka ditt garage för att tillverka ny utrustning och modifiera din bil med de resurser du hittat längs vägen. Visst luktar det lite David Lynch om det här?
 
Format: PS5, PC
Släpps: 22 februari
 

"Final Fantasy VII Rebirth"

 
 
Originalet från 1997 är en legendarisk klassiker och Square Enix lyckades skapa en riktigt bra nyversion av spelet med "Final Fantasy VII Remake" för några år sedan (5 av 5 i betyg av MZ).
 
Med "Final Fantasy VII Rebirth" fortsätter berättelsen om Cloud och gängets jakt på den hänsynslösa soldaten Sephiroth och kampen mot den onda organisationen Shinra. Den här gången får vi bland annat besöka nöjesfältet Gold Saucer och utforska en öppen värld – med ännu snyggare grafik än i föregångaren.
 
Det första spelet var något av en vattendelare på grund av att det ändrar och leker en hel del med berättelsen i originalet, men personligen ser jag oerhört fram emot att få se vad de har kokat ihop för överraskningar.
 
Format: PS5
Släpps: 29 feb
 

"Alone in the Dark"

 
 
Efter många års frånvaro är skräckserien "Alone in the Dark" tillbaka, den här gången i form av en omtolkning av originalet från 1992 med skådespelarna David Harbour ("Stranger Things") och Jodie Comer ("Free Guy") i huvudrollerna.
 
Spelet kretsar kring privatdetektiverna Emily Hartwood och Edward Hornby som beger sig till en herrgård som varit mentalsjukhus i hopp om att hitta Emilys försvunna farbror.
 
Med två grymma skådespelare i fronten och förhoppningsvis en hel del kalla kårar håller vi tummarna för att det här blir seriens comeback.
 
Format: PS5, Xbox Series X/S, PC
Släpps: 20 mars
 

"Princess Peach: Showtime!"

 
 
Prinsessan Peach har visserligen varit spelbar ett antal gånger tidigare, men hon har helt klart fått stå i rampljuset allt för sällan genom åren.
 
"Princess Peach: Showtime!" får du ta henne på ett tvådimensionellt äventyr på en teater, där hon kan byta skepnad till bland annat Swordfighter Peach, Detective Peach, Patissier Peach och Kung Fu Peach med unika egenskaper.
 
Tillsammans med hennes sidekick Stella gäller det att stoppa skurken Wicked Grape från att ta över teatern, med hjälp av dina nya förmågor. Det här ser onekligen charmigt ut med en grafisk stil och unik speldesign.
 
Format: Switch
Släpps: 22 mars
 

"Rise of the Ronin"

 
 
Från utvecklarna av "Nioh" och "Ninja Gaiden" kommer det ambitiösa samurajäventyret "Rise of the Ronin", som både för tankarna till "Ghost of Tsushima" och "Assassin's Creed"-serien. 
 
Under det sena 1800-talets Japan under den så kallade Bakumatsu-eran får du skapa en egen karaktär som deltar i kriget mellan olika fraktioner, efter att landet öppnat sina gränser och influerats av västerlandet.
 
I en öppen värld får du använda både katanas och tidsenliga skjutvapen, göra val som påverkar berättelsen och utforska städerna Yokohama, Kyoto och Edo (tidigare namnet för Tokyo) till fots, på hästrygg eller med en glidflygare.
 
Format: PS5
Släpps: 22 mars
 

"Europa" (försenat till sommaren)

 
 
Är du sugen på något mer färgglatt och äventyrligt kan nog "Europa" vara något för dig. På Jupiters måne med samma namn som spelet tar du dig an rollen som androiden Zee, som ger sig ut för att hitta svar i ruinerna av en fallen utopi.
 
"Europa" beskrivs som ett fredligt spel om äventyr, utforskande och meditiation, där det gäller att springa, flyga och glida längs det läckra landskapet fullt av glittrande sjöar, höga berg och spillror av en förlorad civilisation.  
 
Med fint tecknad grafik som för tankarna till Studio Ghibli verkar det här oerhört lovande och en frisk fläkt från alla spel som fokuserar på våld.
 
Format: PC
Släpps: Försenat till sommaren
 

"Black Myth: Wukong"

 
 
När "Black Myth: Wukong" visades upp för första gången för några år sedan tog det nätet med storm, för sin läckra grafik och "Dark Souls"-influerade grafik. Efter många års väntan är det äntligen på gång.
 
Spelet är baserat på den kinesiska romanklassikern "Färden till Västern" från 1592, som handlar om buddhistmunken Xuanzangs pilgrimsfärd genom Asien för för att hitta heliga texter. Till sin hjälp har han bland annat apkungen Sun Wukong som får i uppdrag att eskortera honom, som du får kontrollera i det här spelet.
 
"Black Myth: Wukong" ser ut att bjuda på riktigt nervkittlande strider, en spännande berättelse och riktigt utmanande bossar, så det här låter som ett perfekt substitut i väntan på nästa spel av From Software.
 
Format: PS5, Xbox Series X/S, PC
Släpps: 20 aug
 

"Elden Ring: Shadow of the Erdtree"

 
28b68062365dbb55215b69cc179aebb3 elden ring shadow of the erdtree crop
 
Det har snart gått ett helt år sedan expansionen till det oerhört hyllade From Software-spelet "Elden Ring" visades upp för första gången, men än så länge har vi fått veta väldigt lite om "Shadow of the Erdtree".
 
Något vi med säkerhet vet är att fansen suktar något oerhört efter att få besöka The Lands Between igen och möta nya fruktansvärda varelser som kan utmana oss.
 
Det finns rykten om att spelet ska släppas redan i februari, så det är bara att hålla tummarna. När "Elden Ring" släpptes gav vi det 5 av 5 i betyg och utsåg det till årets bästa spel.
 
Format: PC, PS5, PS4, Xbox Series X/S, Xbox One
Släpps: 2024
 

"Senua's Saga: Hellblade II"

 
 
"Hellblade: Senua's Sacrifice" från utvecklarna Ninja Theory ("DMC: Devil May Cry", "Heavenly Sword") var en otroligt gripande resa om en viking som beger sig till Helhem för att rädda sin döda älskares själ från, i en psykotisk upplevelse som fungerar som en metafor för mental ohälsa.
 
I uppföljaren "Senua's Saga: Hellblade II" fortsätter hennes brutala resa på Island, med målet att rädda de svaga. Med haktappande snygg grafik, filmiskt berättande och en inlevelsefull ljudbild hoppas jag på en minst lika stark och påfrestande resa som i föregångaren.
 
Format: Xbox Series X/S, PC
Släpps: 21 maj
 

"Metal Gear Solid ∆"

 
 
Spelseriens upphovsman Hideo Kojima har visserligen inget att göra med spelstudion Konami längre, men det är ändå svårt att inte bli peppad på "Metal Gear Solid ∆", som är en remake av PS2-klassikern "Metal Gear Solid 3: Snake Eater" från 2004.
 
Under 60-talets kalla krig får soldaten Naked Snake i uppdrag att rädda en rysk raketforskare, sabotera ett supervapen och mörd sin avhoppade föredetta mentor i en sovjetisk djungel. Här väntar spännande smyguppdrag, galna bossfajter och en riktigt engagerande berättelse.
 
Remaken verkar väldigt trogen originalet fast med snyggare grafik, vilket inte låter dumt med tanke på hur bra "Metal Gear Solid 3" redan är.
 

"Star Wars Outlaws"

 
 
Av svenska Massive Entertainment får vi "Star Wars Outlaws", som är ett äventyrsspel i en öppen värld som utspelar sig mellan "The Empire Strikes Back" och "Return of the Jedi". 
 
I spelet följer vi den laglösa kvinnan Kay Vess och hennes följeslagare Nix, som ger sig ut för att försöka sig på ett av de största rånen som galaxen har skådat.
 
"Att få berätta en berättelse i ett klassiskt matinéäventyr är verkligen härligt, speciellt när det utspelar sig i galaxens skumma undre värld. Det låter oss balansera mellan mystik och fara, samt en lättsammare känsla av äventyr", berättade spelets associative narrative director John Björling till MovieZine.
 
Format: PS5, Xbox Series X/S, PC
Släpps: 2024
 
Vilka spel vill du spela under 2024?
| 20 januari 2024 16:00 |