lista

Skribent

MovieZine

8 augusti 2021 | 13:00

10 somriga svenska filmklassiker som förtjänar att återupptäckas

”Sommaren är kort, det mesta regnar bort” är en klassiker som fullständigt spelas sönder varje sommar, men i filmens värld är fokus på nyheter och man får på sin höjd en ny, halvdålig ”Sune”-film. Men vem får inte sommarfeeling av repliker som ”Finns det svenskt kaffe på hotellet?” och känner full förståelse för ”Jävla vägsnigel!”?
Faktum är att det finns ett hav med riktiga guldkorn när det kommer till svensk film och svenska serier kopplade till sommaren – alltifrån familjefilmer och ungdomsfilmer till kriminalare och nostalgiska serier. För hur somrig och passionerade är inte ”En film om kärlek” med Sven Wollter och Linn Stokke vars titelmelodi ”Som stormen river öppet hav” också blev en sommarplåga? Vem blir inte totalförälskad i Stockholms skärgård genom ”Skärgårdsdoktorn” och vem klarar av att pausa den klassiska ungdomsthrillern ”Kullamannen”?

Lika ofta som svenska filmer och serier, utspelade under sommaren, innehåller kärlek och problem kopplade till relationer så innehåller de mord, svek och sorg. Men eftersom sommaren är kort och vi inte vill tänka på regn och snö så har jag listat de tio bästa, somriga klassikerna inom svensk film som bringar nostalgi och en hel del skratt!
 

10. Vi hade i alla fall tur med vädret (1980)

 
 
En komedifilm av Kjell Sundvall där vi får följa familjen Backlund med sönderstressade pappa Gösta (Rolf Skoglund) i spetsen, som skall ut på husvagnssemester i vårt vackra, avlånga land med sin familj och rofyllda svärfarn Rudolf (Gunnar ”Knas” Lindkvist). En resa som är allt annat än harmonisk och avkopplande, men oerhört underhållande och igenkännande. Filmen skildrar svensk husvagnssemester med allt vad det kan innebära, som; bilköer, bajsnödiga barn, noll egentid och fortkörningsböter.
 

9. Att angöra en brygga (1965)

 
 
En riktig klassiker och ett sommarmåste av ingen mindre än Tage Danielsson som skildrar den idylliska sensommaren i skärgården på ett minst sagt genialiskt sätt med konstant nära till skratt. Berit (Monica Zetterlund) och Lennart (Gösta Ekman) står redo med kräftskiva ute på Ensamholmen och väntar på gästerna som skall anlända med segelbåt och som har det viktigaste till festen, nämligen spriten. Allt de behöver göra är att angöra vid bryggan och gå i land, men det visar sig vara lättare sagt än gjort.
 

8. Sällskapsresan eller Finns det svenskt kaffe på grisfesten (1980)

 
 
En komedi av Lasse Åberg, med honom själv i huvudrollen som tillbakadragna och omoderna Stig-Helmer. En film som gick rakt in i hjärtat på svenska folket och som även älskas av de som i annat fall inte föredrar svensk film. Det här är den första av en serie filmer med samma karaktär och det är här Stig-Helmer lär känna sin raka motsats Ole Bramserud (Jon Skolmen) som sedan står vid hans sida i samtliga av seriens filmer. Vi får följa med på charter till Nueva Estocolmo på Gran Canaria, där det råder högsommar men skall firas jul med Dalahästar, knäckebröd, svartpeppar och fylla.
 

7. Tuppen (1981)

 
 
En arbetarfilm av Lasse Hallström, där tristess botas med sex i hopp om framgång och en roligare tillvaro. En film som förmodligen inte hade gjorts idag och med snudd på en lika tunn handling som en p-rulle, men den är full av charm, humor och namn som Pernilla August, Ing-Marie Carlsson och Maria Johansson i sin ungdom – som samtliga blir förtjusta i ingenjörs-tuppen Cederqvist (Magnus Härenstam). Vars egentliga uppgift är att effektivisera arbetet på textilfabriken där endast kvinnor jobbar i slutet av kriget. Charmen, idyllen och den galna handlingen kombinerat med humor gör den till en klassiker du inte får missa.
 

6. Gräsänklingar (1982)

 
 
Hans Iveberg har lyckats få med det mesta i denna sommarklassiker som både utspelar sig i Stockholms innerstad och förort, med arkitekten Gary (Gösta Ekman) och bilmekanikern Lasse (Janne Loffe Carlsson) i huvudrollerna. De lämnas ensamma hemma och lär känna varandra av en slump, när Garys fru åker på affärsresa och Lasses fru åker i väg för att vila upp sig. En slump som Gary hoppas inte blir mer än så men den planerade jobbveckan byts snabbt ut mot nostalgiska grabbkvällar, fotboll, barnpassande och otrohet. Allt i typisk 80-talsanda och med humor.
 

5. Änglagård (1992)

 
 
Vad är en sommar utan en Colin Nutley-klassiker med Helena Bergström i huvudrollen? Vi får följa Helenas karaktär Fanny som tillsammans med sin vän Zac (Rikard Wolff), inte bara en sommar utan hela tre somrar, tar sig ut till en isolerad liten by med alldeles för få invånare fulla av nyfikenhet och fördomar. Sällan slår uppföljare originalet och så inte heller här. Detta är en riktig klassiker, fylld av vacker miljöskildring av svensk natur, jordgubbar, svensk falukorv, jakt och rejäl avundsjuka.
 

4. Morrhår och ärtor (1986)

 
 
En kärlekskomedi som skildrar Stockholm i vacker sommarmiljö med stadsbad och parkhäng. Av Gösta Ekman som även spelar huvudrollen Claes-Henrik "Håna" Ahlhagen – en rastlös glidare som försöker tjäna snabba pengar och är son till fina och stränga konsulinnan Ahlhagen (Margaretha Krook). Håna, som är hårt hållen av sin mamma, försöker stå på egna ben via öl-, taxi- och porrfilmsbranschen. Men när han av misstag hamnar i damkupén på ett tåg till Göteborg och träffar Boel (Lena Nyman) vänds allt upp och ned.
 

3. Drömkåken (1993)

 
 
En ”Svensson”-succé av Peter Dalle där tvåbarnsfamiljepappan Göran (Björn Skifs) tänker att han skall ta familjen till nästa nivå genom att köpa ett hus, bakom fru Tina (Suzanne Reuter) och barnens rygg och litar blint på att huset är i bra skick, något som visar sig vara raka motsatsen.
Kaotisk familjeidyll med jobbiga grannar, kaxiga hantverkare och kriminella.
 

2. G – som i gemenskap (1983)

 
 
Staffan Hildebrands ungdomsklassiker fylld av sommarpirr, försök till att hitta sig själv, svek och grymt bra musik. Vi får följa tonåringarna Kim (Niclas Wahlgren), Robban (Joakim Schröder) och Alexander (Sebastian Håkansson) som är bra polare men har spritt skilda liv med problem som att förstå sin sexualitet, slå igenom som artist och sluta röka hasch. En riktig kärleksfilm i sommarmiljö fylld med både stora artister och skådespelare. Magnus Uggla gör kanske sin bästa roll någonsin, som homosexuella fritidsgårdsledaren Kristoffer.
 

1. SOS – en segelsällskapsresa (1988)

 
 
Även denna en klassiker av Lasse Åberg och som Stig-Helmer. Skall man endast se en svensk, sommarklassiker så är det denna! För är det något Åberg är bra på att skildra så är det landet Lagom och dess traditioner. Här lyckas han få med det klassiska stereotypa paret i rosa och blå träningsoveraller, plasthatande veganer, fyndiga skärgårdsgubbar, den stenrika överklassen och törstiga sommargäster – allt utspelat i skärgårdsmiljö med enormt mycket humor och full med citat värda att lägga på minnet. ”Den är osänkbar!”
 
Cassandra Solback
| 8 augusti 2021 13:00 |