LISTA

Skribent

Anna Thunman Sköld

18 oktober 2014 | 15:00

10 skådespelare som tackade nej till ikoniska TV-roller

Går det att föreställa sig någon annan än Bryan Cranston som Walter White? Matthew Broderick kanske? Jo, för så kunde det sett ut.
MovieZine listar här 10 (12 om vi ska vara noga) skådespelare som totalt hade kunnat ändra vår världsbild om de sagt ja till rollerna de erbjöds. Hade "The Sopranos" blivit lika stilbildande och omissbart om Ray Liotta spelat Tony Soprano? 

Hur hade vi sett på Katie Holmes som Buffy? Hade "Arkiv X" verkligen fått nio säsonger och två filmer om Pamela Anderson (!) varit agent Dana Scully? 

MATTHEW BRODERICK SOM WALTER WHITE, "BREAKING BAD"

Broderick1200

"Breaking Bad"-skaparen Vince Gilligan var redan från början helt inställd på att Bryan Cranston skulle ha rollen, men kostymerna på kabelkanalen AMC var mer än tveksamma. De hade bara sett Cranston i komediserien "Malcolm - ett geni i familjen" och kunde inte föreställa sig honom i en mörkare dramaroll. De ville ha någon yngre och vände sig till Matthew Broderick, som tackade nej. 

Men Gilligan tvingade dem att se ett "Arkiv X"-avsnitt (säsong 6, avsnitt 2) och som Gilligan låg bakom, där en gästande Cranston spelade en desperat, döende man (passande va?). Efter att ha sett avsnittet var Walter White-rollen Cranstons. Fyra Emmy-statyetter och en Golden Globe senare kan de knappast ha ångrat sitt val...

Kuriosa: Faktiskt fick också John Cusack erbjudande om rollen före Cranston, men tackade även han nej. 

KATIE HOLMES SOM BUFFY, "BUFFY OCH VAMPYRERNA"

Buffy1200

Sarah Michelle Gellar provspelade för en annan roll först (som Cordelia) medan rollen som Buffy ursprungligen gick till Katie Holmes. Men Holmes ville gå färdigt skolan, vilket alla "Buffy"-fans i dag är djupt tacksamma för. Ett år senare fick Holmes istället sitt genombrott i ungdomsserien "Dawsons Creek". 

Kuriosa: Ryan Reynolds erbjöds rollen som Buffys bästis Xander, men ville inte spela high school-kille, så han tackade nej.

RAY LIOTTA SOM TONY SOPRANO, "THE SOPRANOS"

Tony1200

Liotta, som visade gangsterframfötterna i "Maffiabröder", ville koncentrera sig på filmkarriären istället för att göra TV och avböjde därför rollen som Tony Soprano. Istället fick James Gandolfini chansen och serien har ofta omnämnts som starten på TV-mediets guldålder. Liotta har efter det gjort en hel del TV, men inget i klass med "The Sopranos.

ERIC STOLTZ SOM VIC MACKEY, "THE SHIELD"

Mackey1200

Kabelkanalen FX såg mycket tydligt Eric Stoltz som den smutsige snuten Vic Mackey framför sig och erbjöd honom rollen, men Stoltz tog tid på sig att svara och FX hann då se Michael Chiklis provspelning, vilket övertygade dem att Chiklis var rätt man för Mackey.   

DANA DELANY SOM CARRIE BRADSHAW, "SEX AND THE CITY"

Carrie1200

Delany hade kunnat varit den som sippat Cosmopolitans och trippat omkring i New York i skyhöga Manolo Blahniks då hon var den som först erbjöds rollen som Carrie Bradshaw i "Sex and the City". Men hon ville inte medverka i en serie om sex, så in kom istället Sarah Jessica Parker. 

Kuriosa: Delany tackade också nej, TRE gånger, till att spela Bree i "Desperate Housewives", för att hon tyckte rollen alltför mycket liknade en hon redan haft i TV-serien "Pasadena". Men upphovsmannen Marc Cherry gav inte upp utan skapade en helt egen karaktär åt henne, Katherine Mayfair, som hon slutligen sa ja till. 

ELLEN DEGENERES SOM PHOEBE, "VÄNNER"

Phoebe1200

Lisa Kudrow var inte förstavalet för David Crane och Marta Kauffman när de skulle rollsätta sin nya komediserie. De ville ha Ellen DeGeneres som Phoebe. Men DeGeneres sa nej  - och fick istället en helt egen serie, "Ellen". Tack vare att producenterna gillade Kudrow som servitrisen Ursula i komediserien "Galen i dig" gick rollen till henne. 

Kuriosa: Som lite extra meta på moset, lät Crane och Kauffman Ursula bli Phoebes tvillingsyster i "Vänner" och korsade de bägge serierna. 

PAMELA ANDERSON SOM DANA SCULLY, "ARKIV X"

Scully1200

Gillian Anderson gick 2008 ut och avslöjade att producenterna på TV-kanalen Fox inte alls ville ha henne i rollen som David Duchovnys parhäst i "Arkiv X". De var mer inriktade på en annan Anderson... Pamela Anderson, då urhet på grund av sin medverkan i "Baywatch". 

- Pamela var mer bekant för dem, sade Gillian Anderson i en intervju 2008

- De letade efter någon bystigare, långbentare och längre än jag. De kunde inte förstå hur David och jag skulle kunna vara lika med tittarframgång. Jag hade ingen resumé att visa upp och ingen trodde jag kunde göra någonting. De på Fox kände starkt att jag inte var rätt person för jobbet. 

Men det gjorde skaparen Chris Carter, och han fick sin vilja igenom.

THOMAS JANE SOM DON DRAPER, "MAD MEN"

Draper1200

Producenterna erbjöd rollen till Jane men fick tillbaka svaret: "Thomas Jane gör inte TV". Jon Hamm som älskat manuset, men inte trott sig haft en chans, blev överlycklig när Draper blev hans. Thomas Jane, "som inte gör TV", hoppade två år senare på HBO:s "Hung". 

PAUL GIAMATTI SOM MICHAEL SCOTT, "THE OFFICE US"

Office1200

Paul Giamatti var förstavalet till "The Office"-bossen i den amerikanska versionen. Men han hade precis gjort "Sideways" och ville fortsätta filmkarriären så han tackade nej. Det var inte bara Steve Carell som sen provspelade för rollen, även Hank Azaria, Michael Short, Bob Odenkirk och Rainn Wilson var med i matchen, men det blev i slutändan Carell som övertygade mest. Rainn Wilson fick istället rollen som Dwight, så slutet gott allting gott, typ. 

JENNIFER LOVE HEWITT SOM ROBIN, "HOW I MET YOUR MOTHER"

Love1200

Under en frågestund med "How I Met Your Mother"-skaparna Carter Bays och Craig Thomas framkom det att Jennifer Love Hewitt valde att göra "The Ghost Whisperer" istället för att ta rollen som Robin Scherbatsky i "HIMYM". Det tackar Cobie Smulders för, som då var en skådespelerska i mängden men som numera syns i "Captain America"- och  "Avengers"-filmer. 

Kuriosa: Scott Foley var först påtänkt som Ted, men valde att tacka nej och då gick rollen till Josh Radnor. Om Scott Foley tagit den hade han ännu en gång fått hångla med skådespelerskan Sarah Chalke, som han spelade mot i "Scrubs", och som ett tag var Teds kärleksintresse Stella i "HIMYM".  

| 18 oktober 2014 15:00 |