LISTA

Skribent

Jacob Wahlqvist

6 januari 2023 | 17:30

10 saker du kanske inte visste om James Cameron

Mannen, myten, legenden – eller snarare mannen, myten, James Cameron.
Det där lät lite som introduktionen av en superhjälte – men på riktigt – James Cameron är väl lite av en superhjälte? Han är en unik filmskapare vars insatser en hel industri har att tacka honom för. Han är mannen som alltid blickar mot skyn, utmanar konventioner och tänjer på gränser, regissören som skriver om omöjligt till möjligt. 
 
Nu när röken lagt sig och trummorna avtagit – här är 10 saker du inte visste om James Cameron.
 
 

1. James Cameron har varit på världens djupaste plats 

 
Världens djupaste plats heter Marianergraven och ligger i sydostlig riktning från Japans kust. Den djupaste punkten av den djupaste platsen kallas för ”Challenger’s Deep” och sträcker sig gastkramande 11 034 meter under ytan. Detta är en karg och ödslig plats där bara de enklaste organismerna överlever och som solljuset aldrig når – och här har James Cameron varit. 
 
2012 byggde James Cameron och ett gäng forskare en ubåt som de kallade för ”den vertikala torpeden” eller Deepsea Challenger. I en liten klaustrofobisk ubåt slog sig Cameron ner och störtdök mot världens botten där han samlade in data till forskare – och givetvis – filmade.
 
Antalet personer som besökt världens botten är bara någon ynka procent jämfört med dem som bestigit Mount Everest. Vägen ner är riskfylld, kostsam och förmodligen apläskig. Det krävs en alldeles särskild individ för att göra något sådant, och James Cameron är en sådan individ. 
 
 

2. James Cameron har spenderat mer tid vid Titanic-vraket än någon passagerare

 
James Camerons resa ner till ”Challenger’s Deep” markerar inte första gången han dykt djupt. Inför filmandet av ”Titanic” (1997) begav sig Cameron ner i plurret för att titta närmare på Titanic-vraket som ligger beläget på ca 4000 meters djup. I 12 vändor gav sig Cameron ner till vraket för att studera, inspireras och filma. Mycket av materialet han fångade där får vi också se i själva filmen. Snacka om att ge förarbete en ny innebörd?! 
 
Camerons många vändor ner till vraket gör att han spenderat mer tid vid Titanic än någon av passagerarna någonsin fick chansen att göra.
 
 

3. James Cameron är en krävande regissör

 
James Cameron är en regissör som tack vare sin djärva vision, angenäma historik och kompromisslöshet tenderar att få vad han vill. Han får branschens längsta speltider, budgetar som andra bara kan drömma om och förtroende för våghalsiga originalkoncept. En eventuell (men bara eventuell) baksida på framgångsmyntet är att Cameron ofta beskrivits som en krävande regissör.
 
Under ”Aliens”-inspelningen var 14-timmars arbetsdagar och lite sömn ingenting konstigt; Cameron, som inte hade den enklaste positionen han heller, pushade samtliga medarbetare till sina yttersta gränser. Utmattningen ledde till missnöje som ledde till att ett myteri mot Cameron började smidas i skuggorna. Assisterande regissören gick runt och kallade Cameron ”Guvenören” med sarkastiskt ton och medarbetarna uttryckte sin missbelåtenhet när Cameron vände ryggen. Snart fick dock den assisterande regissören och flertalet andra medarbetare sparken och myteriet stoppades, och produktionen kunde ros i hamn. 
 
Fun fact: Cameron ska också, enligt rapporter, knalla runt med en spikpistol på inspelningar som han använder för att spika upp medarbetares telefoner med om de stör inspelningen. 
 
 

4. James Cameron drev kompositören James Horner till vansinne

 
Kompositören bakom ”Aliens”-soundtracket, James Horner, beskrev sin upplevelse av ”Aliens”-projektet som en ren ram mardröm och lovade dyrt och hederligt att aldrig arbeta med James Cameron igen. Tydligen hade Horner varit tvungen att skriva musiken på rekordkort tid, sitta uppe på nätterna framför sina instrument och sett hur James Cameron klippt och klistrat fritt och vilt i musiken utan hans godkännande. 
 
Men stridsyxan är sedan länge begravd mellan dem två. ”Aliens”-soundtracket gjorde att James Horner Oscarsnominerades, och 1997 ringde Cameron upp honom och frågade om han ville arbeta med honom på Titanic – och vi vet ju alla hur det gick. ”Titanic”-soundtracket blev snabbt till sorgen och havets musikaliska arketyp, och Horner, likväl Cameron, avnjöt bägge gedigna karriärskjutsar. 
 
 

5. James Cameron skrev manuset till "Rambo 2"

 
James Cameron är ett gigantiskt industrinamn sett till hur många filmer han faktiskt regisserat under sina 42 år som aktiv. När man bläddrar igenom Camerons regikatalog tar den snabbt slut – för det finns egentligen bara 9 filmer. Dessa är i kronologisk ordning: ”Piranha II” (1982), ”Terminator” (1984), ”Aliens” (1986), ”Avgrunden” (1989), ”Terminator 2: Domedagen” (1991), ”True Lies” (1994), ”Titanic” (1997)”Avatar” (2009) och ”Avatar: The Way of Water” (2022).
 
Förvisso är många av filmerna ovan supersuccéer, men över lag, i jämförelse med andra regissörer som varit verksamma lika länge, är det en mycket kort lista. Detta beror på att James Cameron är mycket mer än bara regissör; han har också många järn i elden som producent och manusförfattare. 
 
När jag scrollade genom Camerons meritförteckning på IMDB (författare för 57 filmer, producent för 40, varav många dock är spel-relaterade) var det en specifik merit som slog mig i huvudet himla hårt och plötsligt – Cameron skrev manuset till ”Rambo: First Blood Part II” från 1985?!
 
Visste ni det? 
 
 

6. James Camerons biljett till Hollywood var en kortfilm

 
Jag bara älskar när regissörer tillåts göra sin debut i långfilmens land som ett resultat av en uppmärksammad kortfilm. Det ingjuter hopp i unga skapare att vem som helst med talang, en kamera och fantasi kan få produktionsjättarnas ögon på sig. Kortfilmsentrén motarbetar också den svågerpolitik som så ofta omsusar Hollywood. 
 
Jag visste att flera regissörer startat sin karriär med kortfilm — Christopher Nolan, David F. Sandberg, George Lucas — men jag hade ingen aning om att James Cameron tillhörde den listan.
 
Kortfilmen i fråga är den 10-minuter långa ”Xenogenesis” (1978) som Cameron skrev, producerade och regisserade. Se filmen här.
 
 

7. James Camerons ”Terminator” föddes i en mardröm

 
Explosionen har precis lagt sig. Eldstungorna slickar väggarna och den mörka röken ligger tjock i rummet. Ur askan kommer en silvrig robot krypandes; utan ben och med mord i den röda laser-blicken. 
 
Så någonting lyder den mardröm som James Cameron hade en natt på det tidiga 80-talet. Nästa dag satte han sig och omvandlade drömmen till manus. Resultatet blev miljard-franchisen ”Terminator”. 
 
 

8. James Cameron ville göra "Avatar" redan 1999

 
I en alternativ värld där resurser är obegränsade och James Cameron är kung hade vi kunnat se en "Avatar"-premiär redan 1999. James Cameron menar att Avatar-konceptet så som han föreställde sig det var möjligt redan 1999, men budgeten skulle då ha landat på 400 miljoner dollar; en summa som ingen studio ens övervägde. Därför fick filmen vänta tills teknologin kommit så pass långt att budgeten kunde sänkas. (237 miljoner dollar landade budgeten på 2009.)
 
Det är sjukt att tänka sig att James Cameron sprang runt med idéer om blåa Na’vi-människor i huvudet när han spelade in "Titanic". Liksom, vad har han i huvudet nu när han spelar in "Avatar"? 
 
 

9.  James Camerons "Titanic" är skrämmande lik verkligheten

 
James Camerons ”Titanic” är, minus dem nutida scenerna där Rose är gammal, 2 timmar och 40 minuter lång. Detta är exakt så lång tid det tog för det verkliga skeppet att sjunka enligt beräkningar. Enligt mindre säkra rapporter tog själva kollisionen med isberget 37 sekunder – exakt så lång är den scenen också i filmen. 
 
Om detta är snillrikhet på ny nivå eller ren slump vet jag inte. Men sjukt är det. 
 
D60f68052c521f9a84995d1cbb825046 titanic
 

10. James Cameron är en jäkel på att rita

 
Vid detta laget är vi väl införstådda i att James Cameron är en man av många talanger. Han regisserar, skriver, uppfinner, utforskar och dyker – men han kan också rita rätt så jäkla bra. 
 
I ”Titanic” springer Jack runt och charmerar Rose genom att rita av saker i sin omgivning. Men låt dig inte luras. Mannen bakom dessa ritningar är varken Leonardo DiCaprio eller någon från designteamet – det är James Cameron. 
 
I den romantiska scenen när Rose säger ”Draw me like one of your French girls”, varpå Jack gör detta och sträcker över teckningen, vilket fångas i en närbild, är det James Camerons händer vi ser. 
 
"Titanic"-exemplet är det roligaste, men James Cameron ville faktiskt bli en konstnär som liten och ser ofta till att teckna egen concept art inför sina filmer. Det finns till och med en bok med samlingar av hans verk: ”Tech-Noir: The Art of James Cameron”.
| 6 januari 2023 17:30 |