Film

Skribent

Alexander Kardelo

10 april 2019 | 23:00

10 minuter ur "Avengers: Endgame" har visats för fans

MovieZine besökte Marvels stora "fan event" i London med regissörerna Russo på plats. Här är vad vi fick se.
London. Onsdag kväll. Köerna ringlar sig långa utanför biografen vid Piccadilly Circus. Årets mest efterlängtade film har kommit till stan. Och trots att vi bara ska få se runt tio minuter ur "Avengers: Endgame" (eller åtta, enligt vissa) så är förväntningarna på topp hos den unga publiken i kön. Många har klätt ut sig till sina favoritkaraktärer från MCU, och mobilkamerorna åker fram så fort någon misstänker att Scarlett Johansson är på ingång.

Något försenade blir vi ledda till en biosalong som reserverats för press. På vägen har vi fått gömma undan mobilerna i plastpåsar, för det är förstås strängt förbjudet att läcka ens en liten bildruta i sociala medier.

Och efter lite mer väntan, cirka en halvtimme efter utsatt tid, kommer två glada regissörsbröder in till vår biograf för att hälsa en grupp med journalister välkomna. Anthony Russo berättar hur de som unga filmnördar inte bara älskade film - de älskade också samtalet kring film. Och de passar på att tacka oss journalister för att vi är med och bidrar till snack och diskussioner kring deras filmer. Brorsan Joe pratar därefter om den tio år långa MCU-resan som når ett slut i och med "Endgame". De är ödmjuka, och verkar lika förväntansfulla som vi. Mer än så får vi inte höra från regissörerna förrän det är dags för morgondagens intervjuer.

På bioduken visas affischbilden med alla hjältarna som överlevde "Infinity War", och texten "Don't spoil the Endgame".

Vi har redan tidigare blivit ombedda att inte spoila något. Men i ärlighetens namn finns det inte mycket att spoila. Klippen vi får se är något längre versioner av scener som redan visats i trailers eller släppts online. Men för säkerhets skull - läs på egen risk om du vill gå in i biosalongen helt ovetandes om vad som väntar.
 
 
Visningen består av en featurette och fyra filmscener. Först ut är en extremt reklamig men också härligt nostalgisk tillbakablick på de senaste tio åren med MCU.

Marvel-chefen Kevin Feige minns hur "Iron Man" startade hela galenskapen i maj år 2008. Filmens framgång gav studion modet att introducera Thor och Captain America för publiken, med en vag idé om ett gemensamt universum. Ett kort klipp från Comic Con visar hur Feige redan år 2006 antydde om drömmen att en gång få upp Avengers på bioduken, inför en extatisk publik.

Och jag erkänner att jag får rysningar av videon. Mina kritiker-kollegor som är med på visningen är inte riktigt med på hajptåget, men jag undrar om vi verkligen har insett vilket fenomen MCU har blivit. Här bland fansen i London märks det iallafall, att något så här stort har filmvärlden kanske inte sett sedan Star Wars-febern slog till år 1977.
 
 

Tony Stark är fast i rymden...

 
Första filmklippet ser ut att vara filmens allra första scen. Det tar iallafall vid direkt efter den bekanta Marvel-loggan. Tony Stark och Nebula svävar runt i rymden på ett trasigt rymdskepp (skeppet är Benatar, för er insatta). De fördriver dagarna med ett sällskapsspel innan scen 2 - Tony återvänder till sin Iron Man-hjälm. Med hjälp av den spelar han in ett känslosamt meddelande till Pepper Potts. Här får vi veta att Tony varit ute i rymden i 21 dagar och att Nebula hjälpte till att lappa ihop honom.

Tony Stark är Tony Stark, och håller som oftast humöret uppe. Fast han knappt orkar. Vi har nog aldrig sett honom så här uppgiven. Han berättar att syret kommer ta slut imorgon, och att han inte längre har några idéer för hur han ska kunna ta sig hem igen. Tony Stark verkar ta farväl av sin fästmö fast han själv inte vill erkänna att det är slutet.
 
 
Från en emotionell scen med Downey Jr i rymden ska vi raskt vidare ner på jorden där halva ensemblen är samlad. Scenerna vi får se är utan någon introduktion, så vi vet inte när i filmen de kommer.
 
I nästa klipp är vi hos Avengers. Black Widow, Captain America, Thor, Rocket Raccoon, Captain Marvel - och Nebula. På något mirakulöst sätt har hon kommit hem, även om Tony Stark inte syns till. En del av klippet har nyligen släppts online, men vi får se en något längre scen.
 
 

...och Avengers ger sig efter Thanos

 
Captain Marvel är uppenbarligen nyanländ i det här teamet, och får förklara sig för Rhodes. "Var har du varit i alla år?" Hon svarar att det finns många andra planeter där ute. "De hade behöver er hjälp". (Är det en hint om kommande Captain Marvel-filmer? Hon har definitivt hållt sig upptagen sedan 90-talet.)

Captain Marvel är bestämd att Thanos måste dödas, och lyckligtvis har gänget just fått upp ett spår. De hittar en avlägsen planet där Thanos tros befinna sig. En vag teori presenteras om att Thanos sex Infinity Stones kanske kan användas till att göra allting ogjort. Gänget är överens om att de måste åtminstone försöka, för alla de som inte längre finns bland dem.
 
I den fjärde och sista scenen har hela gänget hoppat ombord Benatar, som styrs av Rocket. Han frågar skämtsamt vilka som inte har varit i rymden förr (Black Widow, Cap och Rhodes räcker försiktigt upp handen), och Rocket ber dem att inte kräkas ombord.
 
 
De få korta klippen gör det omöjligt att säga om filmen lever upp till alla förväntningar, eller ens vart handlingen är på väg. Att Avengers kommer leta upp Thanos och försöka återställa den ödesdigra fingerknäppens konsekvenser, det känns självklart - men här finns antagligen mycket mer som vi ännu inte har fått se.

Hemlighetsmakeriet är enormt. Och även om många fans analyserar varenda bildruta i varenda trailer in i detalj, kan jag verkligen uppskatta mystiken. Hur ofta får man kliva in i en biograf totalt ovetande om vad man får uppleva? Om bara två veckor väntar ett tre timmars storslaget serietidningsäventyr, och vi vet knappt någonting om handlingen.

Klart är iallafall att "Avengers: Endgame" markerar slutet på ett kapitel och toppen på en häftig resa. Och att det är ett filmfenomen som inte liknar annat i modern tid. Att man kan visa åtta minuter ur en film för fullsatta salonger är väl ett bevis på att hysterin kring Marvel är större än någonsin. Så kom ihåg: #DontSpoilTheEndgame. Och boka dina biljetter till den 24 april.
| 10 april 2019 23:00 |