Film

Skribent

Emil Skelterwijk

28 september 2016 | 19:00

10 glömda animerade filmer du måste se

Finns det något bättre än tecknad film? Helt ärligt? Möjligtvis mormors mandelmusslor eller när deklarationspengarna trillar in på kontot. Men annars är det få saker som får en att känna sig så lycklig som en fiktivt, tecknad figur på tv. Här är några att återupptäcka.
Vi har alla våra högt dyrkade skatter i animationsregistret. Frågan är om du inte har missat någon/några? Här är det dags att lista de svunna, glömda, förlorade, gömda och påhittade (?) tecknade filmerna du bara måste se! 

"Brisby och NIMHs hemlighet" (1982)
Minns fortfarande när jag såg den här dyrgripen i ”Forfarande-tror-på-tomten”-åldern. Den var mörk och hemsk och jag var tvungen att läsa Putte i Blåbärsskogen sen för att kunna sova. Nu i vuxen ålder har jag sett om den och kan fortfarande tycka att den är ganska otäck som barnfilm. Vilket gör den ganska oemotståndlig bland allt annat gull-i-gull-gull. Så vill du se något som får din unge att göra i blöjan och samtidigt ser till att du äntligen får läsa Putte i Blåbärsskogen – då är detta filmen!  

"Taran och den magiska kitteln" (1985)
På tal om mörka filmer – Disney har gjort en ganska köttig sådan. Faktiskt den blodigaste tecknade disneyfilmen. Bara där borde ni ha den i er varukorg på discshop. Men för att locka ännu mer så finns här en grisvaktare, en gris, ett fluffigt varelse vid namn gurgi som gillar äpplen (mumsiga mumsbitar) och en ond skurk vars mamma gav honom det ultimata badass-namnet: Den Hornkrönte! 

"Kejsarens nya stil" (2000)
Det är få som inte placerar Kejsarens nya stil i toppen av ”Filmer som får en att skratta navelluddet av sig” efter de har sett den. Dock är det en hel del människor därute som missat denna humorjuvel. Det här är rappt, smart och underhållande från första bildrutan. Så här mycket självdistans kommer du aldrig hitta i någon annan Disneyfilm!  

"Janne Långben – the Movie" (1995)
Allas vår favorit-fåne Långben lyckades på mitten av 90-talet få sin alldeles egna rulle. Något vi tackar och bockar för. Även om det är humor och sångnummer som står i rampljuset så finns här en djupare fader-son historia som är förvånansvärt rörande och fin skildrad. Annars tycker jag att Petter borde fått någon form av tecknad Oscar för sin hysteriska biroll... Eller kanske Storfot! 

"Rock-a-doodle" (1991)
Don Bluth, mannen bakom "Brisby och NIMHs hemlighet", fick fram en hel del bra grejer på 80- och 90-talet. Bland annat den här lilla rackaren där pojken Edmond blir indragen i en sagovärld med bland annat en sångtokig tupp och en hund som inte kan knyta sina skor. En sevärd film med många härliga karaktärer. Speciellt den mordlystna lilla ugglan Hunch.  

"Titan A.E." (2000)
När vi ändå pratar Don Bluth kan vi lika gärna nämna hans rymdepos ”Titan A.E”. Med fantastiska rymdmiljöer skapar filmen en atmosfär som blir snäppet till oemotståndligt. Det hela färgar av sig på historien som får ett ordentligt lyft tack vare kulisserna. Det är ett ödesmättat uppdrag våra hjältar har att göra med när jorden har gått under – och det känns ända ut i tv-soffan. 
 

"Järnjätten" (1999)
En av mina absoluta favoriter i genren. Det är så här det ska kännas när man pratar om att en film har ett hjärta. Brad Bird (Superhjältarna, Ratatouille) debuterade med Järnjätten som inte gick så bra inkomstmässigt. Därför har det blivit på något sätt en kamouflerad klassiker jag tvingar er alla att se. Inga men, gå bara och se den och njut! 

"Skattkammarplaneten" (2002)
Underskattad Disneyfilm som bombade på biograferna. Jag har alltid tyckt det var en fin tolkning av Robert Louis Stevensons ”Skattkammarön”. Den har nog ett av de snyggaste fotona jag upplevt för ett 2D-animerat alster (En smula 3D finns här så klart). Men här finns också ett förträffligt soundtrack undertecknat James Howard Newton som bara det gör hela äventyret värt sin tid. 

"James och jättepersikan" (1996)
Snart ska det ju göras remake på denna lilla Roald Dahl-boken, så varför inte klämma in James:an och hans jättefrukt här på listan. Finns många stop-motionfilmer som borde få ytterligare uppmärksamhet men just James och Jättepersikan känns som den mest bortglömda av dessa. Och den lyckas ju faktiskt på ett ganska drömskt sätt underhålla oss hela vägen till eftertexterna. Inget mästerverk men klart godkänd för en titt.  

"Vägen till El Dorado" (2000)
Hade detta som min bakisfilm under många år. Ni vet den utvalda som man slänger in i Bluray-spelaren på söndagen efter en hård gårdagskväll. Inte för att den är dålig, tvärtom – den är så perfekt det bara kan bli. Svängiga sånger från självaste Sir Elton John, färger du inte ens trodde fanns pryder miljön, kvick dialog och en massa j*vla guld! En perfekt film att spy till... på ett positivt sätt.

Vad har du för bortglömd animerad pärla att delge? 
| 28 september 2016 19:00 |