Film

Skribent

Alexander Kardelo

9 oktober 2020 | 19:30

10 biofilmer som vi fortfarande kan se fram emot under 2020

Filmer som "Häxorna", "Mank" och "Monster Hunter" har just fått sina premiärdatum spikade i höst/vinter.
Storfilmer som Bond, "Black Widow" och "Dune" har flytt fältet, men filmåret 2020 är långt ifrån över. I brist på stora blockbusters kommer nu flera mellanstora titlar och independent-premiärer som förtjänar vår uppmärksamhet. Bara den senaste veckan har svenska distributörer roffat åt sig biodatum för filmer som "Saint Maud", "Pinocchio" och "Roald Dahls Häxorna".
 
Mer än 40 filmer ska få svensk biopremiär från idag och fram till jul. Nedan tipsar vi om tio som kan bli publikfavoriter. (Med reservation för ytterligare ändringar, förstås.) Vilka ser ni fram emot?
 

Oktober

 
 
Nelly Rapp - Monsteragent (16 oktober)
Barnvänlig Halloweenrysare om Nelly, flickan som ska spendera höstlovet hos sin morbror (Johan Rheborg). Vad hon inte vet är att han är monsteragent. Ett gastkramande äventyr kan börja.

Andra sidan (23 oktober)
En familj flyttar in i ett nytt hus. Otäcka saker börjar hända. Vem är den nye låtsaskompisen som sonen har hittat, och som ingen annan kan se? Linus Wahlgren och Dilan Gwyn spelar huvudrollerna i filmen som kanske bäst kan beskrivas som ”Insidious” på svenska.

The Craft: Legacy (28 oktober)
Fyra tonåriga tjejer experimenterar med häxkonster för att förbättra sina trista liv, men snart inser de att allt de gör får fruktansvärda konsekvenser. Blumhouse-rysaren är en nyinspelning/fortsättning på kultfilmen ”Den onda cirkeln” från 1996.

Fler premiärer i oktober:
”Familjen Bigfoot” (16 oktober). ”Ghabe” (16 oktober), ”Summerland” (23 oktober), ”Come Play” (30 oktober), ”Orca” (30 oktober).
 

November

 
 
Mank (20 november)
David Finchers första film sedan ”Gone Girl” (2012) återskapar 1930-talets Hollywood, den svartvita gulderan som födde fram filmklassikern ”Citizen Kane”. Gary Oldman och Amanda Seyfried är med och berättar om manusbråk och bakom-kulisserna-drama.

Roald Dahls Häxorna (27 november)
”Den onda cirkeln” är visst inte den enda häxfilmen att få en remake i höst. Robert Zemeckis tar här nya tag med Roald Dahls älskade barnbok om pojken som upptäcker att häxor är verkliga. Anne Hathaway och Octavia Spencer medverkar i ett familjevänligt äventyr.

Falling (27 november)
Skådespelaren Viggo Mortensen debuterar som manusförfattare och regissör. Om inte det räckte så spelar han också en av huvudrollerna mot Lance Henriksen, i berättelsen om en äldre man som flyttar in hos sin homosexuella son och hans familj. Sverrir Gudnason och Laura Linney har biroller.

Fler premiärer i november:
”Leva på hoppet” (6 november), ”Follow Me” (6 november), ”Freaky” (13 november), ”Saint Maud” (20 november), ”Greta” (20 november).
 

December

 
 
Monster Hunter (2 december)
Paul W.S. Anderson är tillbaka för att filmatisera (slakta?) ännu ett populärt tv-spel. Milla Jovovich som fightats mot zombies genom sex ”Resident Evil”-filmer får nu hantera jättelika monster.

Free Guy (11 december)
Ryan Reynolds har verkligen hittat sin nisch, som actionstjärna med glimten i ögat... eller komiker med förmåga att hamna i explosiva situationer. ”Free Guy” följer en bankman som upptäcker att han egentligen bara är en bakgrundsfigur i ett tv-spel. Shawn Levy (”Natt på museet”) regisserar.

Döden på Nilen (18 december)
Ännu en stjärnspäckad och snygg whodunnit för mästerdetektiven Hercule Poirot. En ung arvtagerska hittas mördad under en lyxig kryssning, och det saknas inte misstänkta. Kenneth Branagh regisserar bland andra Armie Hammer och Gal Gadot.

Wonder Woman 1984 (25 december)
Vi håller tummarna för att det här året ska få åtminstone en superhjältefilm… Denna efterlängtade uppföljare, som sätter Wonder Woman i det neonglada 80-talet, har redan flyttats flera gånger. Med lite tur blir det årets stora julfilm för alla DC-fans.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Fler premiärer i december:
”Pinocchio” (4 december), ”Spring Uje, spring” (18 december), ”Croodarna 2” (23 december), ”Sune - Uppdrag midsommar” och ”Se upp för Jönssonligan” (25 december).
 
Vilka biofilmer ser ni fram emot den kommande tiden?
| 9 oktober 2020 19:30 |