Welcome 2009

Drama
Frankrike
110 MIN
Franska
Welcome poster

Synopsis

Bilal är en 17-årig kurd som har tagit sig genom Mellanöstern och Europa för att träffa sin flickvän som emigrerat med sin familj till England. Men i Frankrike blir han stoppad med hot om att bli tillbakaskickad. Bilal bestämmer sig då för att simma över kanalen och börjar träna. I simhallen lär han känna Simon som är siminstruktör. Simon står mitt uppe i en skilsmässa och till att börja med tar han sig an Bilal för att imponera på sin fru som är starkt engagerad i volontärarbete. Men efterhand blir han alltmer involverad i Bilals öde och riskerar allt för att hjälpa honom.
Ditt betyg
3.0 av 27 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Welcome
Biopremiär
6 november 2009
Språk
Franska
Land
Frankrike
Distributör
Folkets Bio
Ålder
15 år
Längd

Recensent

Lisa Olsson

4 november 2009 | 13:13

Kärlek, vänskap och orättvisa

"Welcome" är ett starkt och välspelat drama om hur orättvist livet är för dem som flyr från krig. Det är helt omöjligt att se den här filmen om kärlek och vänskap utan att bli berörd. Dessutom är den ett viktigt debattinlägg om Frankrikes flyktingpolitik.

Bilal är en 17-årig kille från Kurdistan som har flytt genom Mellanöstern och Europa för att ta sig till sin flickvän i London. Men den sista biten är den svåraste, att ta sig över från Calais. Bilal bestämmer sig för att simma över kanalen och börjar ta simlektioner hos fransmannen Simon, en olycklig medelålders man. Simon börjar dock engagera sig mer och mer i Bilals öde och vill hjälpa honom att återförenas med sin flickvän.

"Welcome" har tre huvudsakliga teman och det är kärlek, vänskap och orättvisa.

Bilals kärlek till flickvännen Mina är stark och naiv på tonårsvis. Han vill åka till England för att spela fotboll i Manchester United och återförenas med henne och han är beredd att genomlida nästan vad som helst för att komma dit. Inte ens att han blir tillfångatagen av turkiska armén och får ha en plastpåse över huvudet i åtta dagar får honom att vända tillbaka hem. Simons liv kretsar också kring kärlek, olycklig sådan. Hans fru vill skiljas men han kan inte tänka sig att leva utan henne.

Vänskapen mellan Bilal och Simon växer fram långsamt genom filmen. Från början är Simons engagemang ett sätt att imponera på sin fru. Men snart växer en solidaritet fram och efter det riktig vänskap.

Orättvisan och otryggheten finns med genom hela filmen. Unga män riskerar sina liv och betalar dyra pengar till människosmugglare för att kunna starta om på nytt. De attackeras av varandra och av polisen och de får inte ens komma in i en matvarubutik för att handla. Filmens titel "Welcome" är förstås högst ironisk. Simons granne har en dörrmatta som det står Welcome på men just denna granne verkar tycka väldigt illa om illegala invandrare.

Philippe Liorets "Welcome" är helt klart ett starkt inlägg i debatten om fransk flyktingpolitik och när filmen hade premiär i Frankrike i mars lyckades den förarga immigrationsministern Eric Besson. Regissören jämförde nämligen de lagar som säger att fransmän inte får hjälpa illegala invandrare med 2:a världskriget då folk straffades för att de gömde judar. En jämförelse som man kan förstå upprör men faktum kvarstår ändå att fransmän som vill hjälpa illegala invandrare med mat och husrum riskerar fängelse. Filmens tema är verkligen högst aktuellt eftersom det bara är en månad sedan som polisen utrymde ett flyktingläger just i Calais.

"Welcome" är en stark berättelse och karaktärerna är väl genomarbetade. Både Vincent Lindon och Firat Ayverdi gör riktigt bra skådespelarinsatser som Simon och Bilal. Det här är en riktig bra film som man verkligen blir berörd av så var beredd på att få plocka fram näsduken.

| 4 november 2009 13:13 |