Vice 2008

Vice poster

Synopsis

Senast möttes de i Kill Bill – nu är Michael Madsen och Daryl Hannah tillbaka i denna Tarantino-doftande actionthriller där gränsen mellan skurkar och poliser suddas ut.

En arrangerad knarkaffär går helt fel, gangsterbossen lyckas komma undan och kort därefter börjar polisen Max Walkers kollegor pumpas fulla med bly en efter en. Det visar sig att en stor del av beslaget saknas, någon har försvunnit med 40 kilo och allt pekar på att det är någon på kåren som inte har rent mjöl i påsen. Misstankarna faller omedelbart på Walker – avdankad, alkoholiserad och allmänt trött på livet. Plötsligt står han ensam i en djungel av hämndlystna gangsters och korrumperade snutar som försöker sopa undan sina egna smutsiga spår...
Ditt betyg
1.6 av 9 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Vice
DVD-premiär
2 juni 2010
Språk
Engelska
Land
USA
Längd

Recensent

Fredrik Adolvsson

31 maj 2010 | 12:17

Amatörernas afton

Jag tänker på "Jättehajen", en fantastiskt usel "Hajen"-kopia (av rättighetsskäl förbjuden i USA), och jag tänker på den inte för att den är lik "Vice", utan att för att hajfilmen är något en grupp vänner med alkohol kan samlas och ha roligt till. Jag tänker på det, för jag har svårt att tänka med den mängd sprit som krävs för att göra "Vice" sevärd.

Michael Madsen spelar en dekadent och korrumperad snut, emo som få, går till prostituerade och är allmänt svinig. Nu vet vi det. EmoMadsen är svin. Fast det är inte hans fel att det där undercoverjobbet går åt pipsvängen, även om vad som händer sedan - han råkar skjuta en obeväpnad kvinna - som inte hanteras på bästa sätt. Dessutom försvinner 40 kilo knark på kuppen. Vad ska en stackars EmoMadsen göra nu? Hantera situationen och kämpa mot de inre demonerna, det är vad.

Det finns ingenting, ingenting alls, i den här depraverade röran av animerad avföring som är nytt. Det finns en grundhistoria, en idé, som hade kunnat byggas till någonting om inte originellt så åtminstone spännande och nagelbitande. Då hade man behövt göra lite själv också och inte som manusförfattaren Raul Inglis (tillika regissör, åtminstone på papperet bär han ensam skulden till min nuvarande smärta), det här är vad jag antar, titta igenom andra filmer inom samma genre och kopiera de repliker, de så kallade vändningarna, som man ville ha. Det här är ändå långt ifrån det enda usla med "Vice".

Hela filmen andas lågbudget på sämsta möjliga vis, filmat med enkel videokamera, vilket i rätt händer och av rätt orsaker kan vara ett lysande grepp. Det fungerar inte här. Jag vet inte om det är för att Inglis haft en vision om realism eller om budgeten helt enkelt inte räckte till för mer och han bara körde på. Fel tänkt vilket som. Jag känner inte till Raul Inglis arbete sedan tidigare och låter det gärna fortsätta så. Amatörernas afton har sin plats och den är inte här.

Och vad ska det där rundgångsringande soundtracket föreställa? Stämningsfyllare? Rena döden, snarare.

Mest synd, nästan lika synd som om mig nu, är det om skådespelarna. Här finns ett riktigt bra gäng, flera som jag är väldigt förtjust i annars, som går omkring och svär och skriker och inte verkar veta vad de ska göra med materialet. Kombinationen Madsen och Darryl Hannah drog mig till filmen men det hade jag inget för, Hannah är lika jobbigt oengagerat emo som Madsen och alla spelar de utpräglat stereotypiska karaktärer. Mark Boone Junior ("Batman Begins") och gamle favoriten Nicholas Lea (Krycek i "X-Files") är inga undantag, ansikten jag hade blivit glad av att se i en film med minsta möjliga förlåtande drag.

Jag vet inte vad Raul Inglis försöker säga eller göra med den här röran. Jag vet däremot att om jag inte varit tvungen att sträcka ut recensionen till minst 2500 tecken, eller haft en gnutta yrkesstolthet, hade jag nöjt mig med att sätta ett ord på pränt. Det enda ord "Vice" förtjänar. Ordet är "skit".

| 31 maj 2010 12:17 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Vice
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu