Vic + Flo Saw a Bear 2013

Vic + Flo Saw a Bear poster

Synopsis

Det lesbiska paret Vic och Flo är tidigare straffade brottslingar som slår sig ner på Quebecs landsbygd när den förra släppts från fängelset. Men snart börjar Vic känna sig instängd av det nya samboskapet och hennes övervakare dras in i relationen.
Ditt betyg
3.8 av 5 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Rebecca Unnerud

2 november 2013 | 18:01

Vilken överraskning!

Stockholms filmfestival 2013 – Det börjar som ett återhållsamt drama men vissa oväntade utvecklingar gör att den blir något helt annat. Filmen med den konstiga titeln är ytterst speciell, i den positiva bemärkelsen alltså, och det är lätt att förstå att den prisades med en Silverbjörn på Berlins filmfestival tidigare i år.

"Vic + Flo Saw a Bear" är ett kanadensiskt drama om paret Victoria och Florence. De är båda straffade brottslingar men är redo för ett nytt liv när den förra släppts fri. De bestämmer sig för att slå sig ner på Quebecs landsbygd där Victorias handikappade farbror Émile bor avskilt. Det är en vacker miljö att starta upp ett nytt liv i men problemen har bara börjat. Victoria har övervakaren Guillaume i hälarna, Florence tvivlar på relationen och skogen innehåller stora faror från deras förflutna.

Jag vill inte gå in ytterligare på handlingen eftersom dess oförutsägbarhet är filmens största styrka. Trots att det är en spännande historia på pappret börjar den ganska återhållsamt på gränsen till segt men tar sig ordentligt efter ungefär halva speltiden. Berättelsen i kombination med "Twin Peaks"-miljöerna och ett skickligt användande av ljud medför en mystisk stämning som gör att jag som åskådare går från uttråkad till chockad. Trots spänning och vissa våldsamma element gör den dock aldrig avkall på sin stillsamhet som framförallt genomsyras av sitt lugna tempo och sin instrumentala musik. Denna kontrast gör filmen desto starkare och filmen känns både realistisk och surrealistisk på samma gång.

Pierrette Robitaille och Charlotte Gainsbourg-look-a-liken Romane Bohringer är oerhört bra i huvudrollerna och deras karaktärers utveckling är skickligt subtil. Vi får inte veta något om deras bakgrund vilket bara spär på mystifieringen kring dem. Att filmen inte bara har två kvinnor i fokus utan att de dessutom är lesbiska, äldre, icke-bildsköna och före detta brottslingar är häftigt eftersom det är en sällsynt porträttering av kvinnor i populärkulturen.

Det är skönt befriande och desto roligare när det är en riktigt bra film som lyckas både beröra och skrämma. Det här är en film som lätt glöms bort bland alla kändare titlar i festivalprogrammet men jag råder er att lägga filmen med den konstiga titeln på minnet.

| 2 november 2013 18:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Vic + Flo Saw a Bear
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu