Vi bryr oss egentligen inte om midsommar - En film om sverigedemokrater 2010

Sverige
Vi bryr oss egentligen inte om midsommar - En film om sverigedemokrater poster

Synopsis

SD sitter i Sveriges riksdag, men hur gick det egentligen till? Junström och Holmbergs film är en skildring av människorna bakom det mest infekterade ämnet i dagens politiska debatt. Våren 2010 sitter ett antal partimedlemmar i sitt hemliga partikansli i ett garage på Södermalm. Förutsättningarna inför valkampanjen är bättre än någonsin och samtliga kandidater har förberett sig länge
Du kan betygsätta efter premiär

Info

Originaltitel
Vi bryr oss egentligen inte om midsommar - En film om sverigedemokrater
Land
Sverige

Recensent

Lisa Olsson

28 november 2010 | 14:51

SD:s väg till riksdagen

Dokumentärfilmarna Ingrid Holmberg och Moa Junström följer Sverigedemokraternas väg till riksdagen genom tre partimedlemmar. Unga Eric jobbar på kansliet och framstår som en mjuk kille, som tar med sin syster till Amy Diamond-konserter. Kent, som blev en av de tjugo riksdagsledamöterna, har helt klart en hårdare framtoning och är helt öppen om vad han tycker om muslimer. Linus hamnar mer i bakgrunden och verkar mest bry sig om SD:s sång "Vi är på gång nu", som han har varit med och skrivit.

Det är tacksamt att göra en dokumentärfilm om Sverigedemokraterna, för man slutar aldrig att fascineras över dem. Här finns uttalande som får en sätta i halsen och man vet inte om man ska skratta eller gråta. Deras bild av den svenska kulturen - "den är som en färg, man kan inte beskriva den men man känner igen den när man ser den" - är extremt obehaglig och ensidig.

Fotot är närgånget, men filmarna tar aldrig ställning utan låter de medverkandes åsikter komma fram i all sin obehagliga ärlighet. Det är en i högsta grad intressant skildring av valdebatten 2010 och den låter oss lära känna några av människorna bakom de stora rubrikerna. Filmen visar också hur mobbing förvandlas till hat och varför människor drivs av att få hämnas.

| 28 november 2010 14:51 |