Vår dag skall komma (2010)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Gavras bär ansvar för de senaste årens vildaste musikvideochockar – tänk rödtottsmassakern i M.I.A:s Born Free och de våldsamma rebellerna i Justices Stress. Hans långfilmsdebut är en humoristisk och underhållande fuck you-hälsning om en cynisk terapeut som sätter sina manipulativa klor i en vilsen pojke. Deras röda hår för dem samman när de gör sig redo för att ta sig an världen.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: VåR DAG SKALL KOMMA

Bisarr, spännande roadtrip
Ibland får man till det på första försöket, och att ha en av hemlandets största stjärnor i huvudrollen gör knappast saken bättre. Romain Gavres regidebuterar med "Vår dag skall komma", en bisarr, färgstark och ohämmad studie i utanförskap och identitetskris med den fantastiske Vincent Cassel i ledande roll.

Rémy (Olivier Barthelemy) är en atletisk men rödhårig tonårspojke som vantrivs med sin miserabla tillvaro där han trakasseras av både skolkamrater och sin spydiga syster och mamma. En dag får han nog och rymmer hemifrån. Ganska snart träffar han excentriske psykoterapeuten Patrick (Vincent Cassel), med samma utstickande hårfärg, som försöker läxa upp och ge grabben lite självförtroende.

Men Patrick själv har inte alla hästar hemma och tillsammans ger de sig de två psykiskt instabila och förvirrade individerna iväg på en omtumlande resa och äventyr där de festar med tonårstjejer i ett varuhus efter nattetid, sextrakasserar folk på ett hotell, rånar ett apotek och kör rakt in i ett bröllop - bland annat.

Vad som vid första anblick kan verka vara ett sedvanligt uppväxtdrama där den vilsna ynglingen lär sig av den äldre, vise mentorn byter snart spår och blir en oförutsägbar, galen och bisarr roadtripfilm där för en gångs skull bifigurerna som dyker upp längs vägen är de normala. Här är det huvudkaraktärerna som är knäppa.

Huvudkaraktärernas nyfunna vänskap och livslust både förlöser och förgör dem båda. Inte bara självkänslan sätts på prov utan även drömmar om att hitta sig själv och känna samhörighet. Rémy beskyller sin hårfärg för att göra honom utsatt för trakasserier utan att förstå - eller vilja förstå - vad som är den egentliga orsaken. När Patrick hånar honom för att en internetflirt visat sig vara av manligt kön tar Rémy det bokstavligt och försöker utforska vad han har för läggning, något han är omedveten om i brist på känslor för någon annan person.

Lättsam humor (Patrick äter chips under samtal med gråtande patient) kombineras med både psykiskt tunga och brutalt våldsamma scener såväl som halvt surrealistiska inslag, bl.a. där Patrick kissar och onanerar framför ett par i en bubbelpool medan Rémy hotar dem med en armborst medan han cyklar på en träningscykel!

Cassel och Barthelemy matchar dessutom varandra fint (inte bara hårfärgsmässigt). Veteranen Cassel förvandlar en självbelåten skitstövel till en älskvärd, missförstådd man medan unga Barthelemy gör en ensam, osäker tonåring fullt trovärdig och sympatisk.

En film som uppenbarligen inte är för alla smaker och visst blir den väl grov och utlämnande ibland men för de som uppskattar lite annorlunda film är det en intressant, spännande och ofta gripande resa in i två udda figurers psyken.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
VISA FLER EXTERNA RECENSIONER +
Senaste kommentarer
Anton
Ett fantastiskt "Vi mot världen"-fantasy road trip-äventyr. Vacker och urflippad regi från Romain Gavras och riktigt skarpa prestationer från både Cassel och Barthelemy. De sista 20 minuterna är pricken över det berömda i:et, och de sista 2 minuterna är helt magiska. NNNNIIIICCCCEEEE.
sjoegraes
Estetiskt sett en ganska snygg film, men innehållsmässigt brister logiken och allt känns väldigt förhastat och märkligt. Intressant film, men inte särskilt bra.
2 av 5.
David Brent
Det här var riktigt uselt må jag säga. Regissören fick inget flyt i berättandet, utan tog i så han höll på att spricka för att få till en film som skulle sticka ut. Kändes inte trovärdigt någonstans tyckte jag. Pga det så brydde jag mig inte heller det minsta om karaktärerna och deras öden. Barthelemy tyckte jag dessutom var rätt usel i sin roll och Cassel imponerade inte heller på mig. Det enda positiva var några riktigt snyggt fotade scener i slutet, men annars var det ren smörja. 1/5.
Visa fler (1)

Veckans populära filmer

Visa fler