To.get.her 2011

To.get.her poster

Synopsis

Ana och hennes fyra vänner har fått nog av den problemfyllda vardagen och Ana bestämmer snabbt att lösningen på problemet är en redig tjejhelgsfylla i hennes styvfars sommarstuga. Inte helt oväntat spårar helgen sakta men säkert ur och bara en av fem återvänder levande tillbaka. Bleka färger ger denna mordthriller en dyster film noir-känsla.
Ditt betyg
1.7 av 3 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
To.get.her
Land
USA
Längd

Recensent

Andreas Samuelson

20 november 2011 | 16:01

Dystert om tonårsmord

#SFF11 - Mordthrillers med tonåringar känns sällan särskilt motiverat eller upplyftande. Och som väntat så är ”To.get.her” om fem unga tjejers ödesdigra fyllehelg väldigt dyster, blank och kall. Dessvärre har den inte heller riktigt något att säga förrän den oväntade tvisten i upplösningen.

Ana (Jazzy De Lisser) och hennes väninnor vill fly sin problemfyllda vardag och ”lånar” hennes styvfars sommarstuga för en helg av fest, fylla och skvaller. Men medan Anas mamma inser att styvfadern inte är vem han utgett sig för så kokas mordiska planer ihop ute i stugan.

Filmen bygger på en hyfsat överraskande tvist i finalen som förklarar filmen i sig. Det är lite tänkvärt och klurigt men små luckor lämnas ändå oförklarade och trots en smärre chock så kompenserar det inte riktigt för resten av filmen som är mättande ljussatt och allmänt dyster och melankolisk.

De unga (många debuterande) skådespelerskorna är engagerade men deras brist på erfarenhet lyser igenom. Istället för att kännas äkta och genuint blir det lite oproffsigt och stapplande spelat, ungefär som i en skolfilm. Samma gäller regin. Man tror aldrig helt på karaktärerna och situationerna även om man eggas att ta reda på vad som ska hända.

Tanken och budskapet är beundransvärt och viktigt, om tonårstjejers mentala hälsa, deras flykt och utväg från eländet och hur de påverkas av förväntningar från föräldrar och pojkvänner. Det görs tacksamt inte med ett moraliserande, äckelamerikanskt tillvägagångssätt (och tvisten vibrerar tack och lov inte av M. Night Shyamalan) men man hade önskat en mer direkt, brutal och intensiv film. Här rinner det ut i ett dystert skimmer.

| 20 november 2011 16:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera To.get.her
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu