3 kvinnor 2018

Drama Dokumentär
Iran
100 MIN
Persiska
3 kvinnor poster

Synopsis

Den kända skådespelerskan Behnaz Jafari får en vädjan om hjälp från en ung flicka, vars familj vill förbjuda henne att gå i teaterskola. Trots att Jafari är mitt i en filminspelning, vänder hon sig till sin gamle vän Jafar Panahi. Tillsammans ger de sig iväg för att försöka hjälpa flickan. På sin händelserika resa genom den iranska landsbygden tas de emot med stor gästfrihet, så länge de håller sig till traditionerna.
Ditt betyg
3.3 av 4 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Se rokh (Three Faces)
Biopremiär
1 februari 2019
Digitalpremiär
5 juni 2019
Språk
Persiska
Land
Iran
Distributör
Folkets Bio
Åldersgräns
11 år
Längd

Recensent

Andreas Samuelson

26 januari 2019 | 10:00

Iransk kvinnoskildring med fingertoppskänsla

Regissören Jafar Panahi fortsätter göra film trots sitt yrkesförbud och det tackar vi för. Här spelar han och filmstjärnan Behnaz Jafari sig själva när de letar efter en flicka som kanske tagit sitt eget liv och det är en engagerande, försiktig skildring av starka kvinnor och sociala regler.
I en hemmafilmad video vädjar en iransk flicka att bli räddad från den by där hennes familj strikt förbjuder henne att bli skådespelerska. Videon avslutas med vad som liknar ett självmord och i en bil sitter filmstjärnan Behnaz Jafari (som spelar sig själv) och gråter medan hon ser på videon. Trots att hon tvivlar på att den är äkta beger hon sig iväg för att finna flickan tillsammans med sin vän, regissören Jafar Panahi (även han som sig själv).

Så inleds den oförutsägbara resa som skildras i Panahis senaste film. Här har han övergett den vilseledande mockumentär-stil han använde i senaste verket ”Taxi Teheran” men det är inte mindre intressant för det. Panahi, som är förbjuden att filma av iranska myndigheter, riktar återigen kameran mot starka kvinnor som kämpar i motvind och hur sociala regler styr både landet och dess invånare.

Man behöver inte vara särskilt insatt i Iran och dess kultur för att kunna relatera till människorna som vår duo träffar på vägen. Med imponerande fingertoppskänsla lyfter Jafari fram både de bästa och sämsta sidorna hos människan. Hans lugna, trygga närvaro framför kameran matchas dessutom av den suveräna Jafari som undviker att göra en karikatyr av sig själv och istället porträtterar en kändis som brottas med samvetskval och utsattheten som offentlig person.

Som vanligt i Jafaris filmer är det långa, försiktiga bilder som kan tära på den mer otålige tittaren. Men han tar sin tid av en anledning. Trots en mer konventionellt berättarstil så infinner sig fluga-på-väggen-känslan där man fångas in och engageras trots bristen på större, dramatiska gester. Återigen har en regissör som inte får göra film fått oss att längta till hans nästa.
| 26 januari 2019 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera 3 kvinnor