The Red Turtle 2016

Animerat Fantasy
Frankrike
80 MIN
The Red Turtle poster

Synopsis

En fransk-japansk animefilm om en skeppsbruten man på en tropisk öde ö som är befolkad av sköldpaddor, krabbor och fåglar.
Ditt betyg
3.7 av 18 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
La tortue rouge
Land
Frankrike
Ålder
7 år
Längd

Recensent

Patrik Linderholm

22 februari 2017 | 10:00

Fantasifullt överlevnadsdrama med Ghibli-prägel

Japan möter Nederländerna i Studio Ghiblis första icke-japanska produktion i en fantasifull och vacker historia om familjeband, existens och röda sköldpaddor.
Du kanske trodde att ”Swiss Army Man” kommit med den mest unika twisten på den klassiska Robinson Crusoe-berättelsen med Daniel Radcliffe som pruttande lik, men frågan är om inte ”The Red Turtle” tar priset.

Detta dialoglösa överlevnadsdrama börjar med en ensam man som hamnar skeppsbruten på en öde ö. Några småkrabbor och en vacker bambuskog är den enda uppsidan i en annars katastrofal situation. När den namnlöse mannen till slut lyckas bygga en flotte och försöker lämna ön stoppas han av en gigantisk röd sköldpadda. Detta blir starten på en fantasifull och drömsk berättelse om kärlek, familj och människans förhållande till naturens krafter.

Utöver sin narrativa säregenhet är ”The Red Turtle” unik i en annan bemärkelse. Filmen är nämligen den japanska animationsstudion Studio Ghiblis första icke-japanska produktion. De japanska legenderna var så stora fan av den nederländska regissören Michael Dudok de Wits kortfilm ”Father and Daughter” att de erbjöd honom att göra en film för dem.

Rent produktionsmässigt var dock inflytandet från Studio Ghibli inte särskilt stort – endast sex personer från bolaget ska ha varit inblandade i processen – utan majoriteten av filmen är sprungen ur Michael Dudok de Wit och hans team. Däremot märks influenserna tydligt från den japanska studion. Den drömska – nästintill övernaturliga – världen och fokuset på människans förhållande till djur och natur är något som alltid återfunnits i Studio Ghiblis världar, och så även här. Rent animationsmässigt ligger det dock långt ifrån den klassiska japanska animén utan drar istället stora influenser från bland annat Tintin-skaparen Hergé. 

Det dialoglösa berättandet ger filmen ett extra lager av fantasifullhet som låter ens egna sinnen sväva iväg och fylla i raderna i berättelsen. ”The Red Turtle” är en sällsynt vacker, kreativ och känslofylld film som är ett måste för animationsfantasten.
| 22 februari 2017 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera The Red Turtle
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu