The Mountain Between Us 2017

Romantik Drama
USA
112 MIN
Engelska
The Mountain Between Us poster

Synopsis

Strandsatta efter en tragisk flygkrasch, måste två främlingar samarbeta för att överleva i den extrema snön på en avlägsen bergstopp.
Ditt betyg
2.7 av 53 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Andreas Samuelson

26 februari 2018 | 10:00

Stjärnorna glänser i lagom kärleksäventyr

Vad är det som går och går men aldrig kommer fram? Idris Elba och Kate Winslet i sin senaste film. De försöker överleva efter en flygplanskrasch och inte oväntat kärar de ner sig lite. Fint är det men inte så mycket mer än så.
Talang kan både lyfta och rädda mycket, vilket vi sett åtskilliga gånger när fantastiska regissörer eller skådespelare distraherat oss från det faktum att filmen de gör inte har så mycket att komma med. Fallet med ”The Mountain Between Us” är två av våra bästa skådespelare och en skicklig regissör som lyfter ganska tunt material.

Upplägget är riktigt bra och spännande. Två främlingar, en läkare (Idris Elba) och en fotograf (Kate Winslet), försöker via ett privatplan ta sig från Idaho under en snöstorm men kraschar i de snöiga bergen där de desperat försöker överleva och ta sig tillbaka till civilisationen. Inte oväntat lär de känna varandra och en stark relation utvecklas.

Kombinationen av Elba och Winslet är ju en dröm, och dessutom sitter Han Abu-Assad (Oscarsnominerade ”Muren” och ”Paradise Now”) i registolen. Exporteringen av utländska regissörer till Hollywood funkar sällan särskilt bra dock, vilket Abu-Assads engelskspråkiga debut ”The Courier” var ett exempel på. Denna gång lyckas han något bättre.

Mycket kan bero på de två stjärnorna. Det må kanske varken vara deras starkaste insatser eller intressantaste karaktärer men det är svårt att klaga när två så begåvade - och attraktiva - skådespelare får agera 1800-talskostymer eller superhjälte-outfits som distraherar. Det finns en eggande intimitet som är alltför sällsynt på film.

Dessvärre haltar manuset lite på TV-filmsnivå med en del schablonmässig dialog och framför allt en slutscen som är svår att svälja. Det är synd när det känns som om avsikten är ett saftigt, romantiskt äventyr i likhet med gamla klassiker men det i slutändan blir en lite lagom fin och lättsmält vandring- och överlevnadsfilm.

Det är ingen överraskning att filmen nekats av svensk biografmarknad även om kritikerkåren varit onödigt hård. Även om det inte är det fyrverkeri av känslor man kanske avsett att leverera så är det fortfarande en film där en känsla av förnöjdhet infinner sig när eftertexterna rullar. Och helt ärligt - att se Elba och Winslet i sängen är något alldeles extra…
| 26 februari 2018 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
2
Inte så spännande utan mer av en romantisk film under hårda förhållanden. Elba och Winslet är på en egen nivå inom skådespeleri. 2+/5 (5/10)
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu