Meg 2: The Trench 2023

Action Skräck
USA
112 MIN
Engelska
Meg 2: The Trench poster

Synopsis

Uppföljare till jättehajfilmen "The Meg" från 2018. Denna gång leder Jonas Taylor ett våghalsigt forskarteam på ett utforskande dyk ner i havets djupaste djup. Deras resa blir kaosartad när en illvillig gruvdrift hotar uppdraget och tvingar dem in i en kamp för överlevnad med hög insats. Ställda mot kolossala 'Megs' och oresonliga miljöplundrare måste de överlista och överträffa sina skoningslösa rovdjur i en kapplöpning mot tiden.
Ditt betyg
1.9 av 43 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Meg 2: The Trench
Biopremiär
4 augusti 2023
DVD-premiär
2 november 2023
Digitalpremiär
18 september 2023
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Warner Bros
Åldersgräns
11 år
Längd

Recensent

Lucas Mass

4 augusti 2023 | 19:30

Vi hajar nu - uppföljaren är ett rejält sömnpiller

Det här är ingen karriärbyggande film. Trots att handlingen i "Meg 2" handlar om botemedel mot sömnlöshet är filmen ett stort sömnpiller.
”Meg 2: The Trench” är den brittiska regissören Ben Wheatleys första chans på en Hollywood blockbuster och resultatet hotar under en lång period att vara den sämsta filmen en stor studio har att erbjuda i år. Avslutningen gör dock ett tappert försök att rätta till sig, men det räcker inte.
 
För det mesta finns det två sätt att göra en lyckad monsterfilm. Det finns seriösa och grundade filmer som speglar smärtor och tragedier som mänskligheten har orsakat i världen - mest anmärkningsvärt är den ursprungliga ”Godzilla” från 1954 som talar om traumat av atombomberna som släpptes över Hiroshima och Nagasaki bara 9 år tidigare. Det andra sättet att göra en monsterfilm är en total skräpfest som har kul med premissen och aldrig tar sig själv särskilt seriöst - det är sista akten av ”Meg 2: The Trench”.
 
Den här gången dyker Jonas Taylor (Jason Statham) ner för att utforska havets djupaste djup med sitt team. Expeditionen går snabbt fel när en gruvdrift hotar uppdraget och de hamnar i en kamp för överlevnad. Det finns även ett par jättehajar inblandade här och där. Det är viktigt att nämna att allt som har med storyn att göra i ”Meg 2” (alltså majoriteten av filmen) är ett vetenskapligt genombrott inom botemedel mot sömnlöshet.
 
”The Meg” från 2018 var inte direkt en modern klassiker för monstergenren. För en film om en massiv haj som dödar djuphavsforskare lämnades vi ofta med blodlösa attacker och ett lågt kroppsantal. Det som imponerade mest med Jason Stathams första möte med jättehajen var att föreställa sig allt arbete som måste ha lagts ner på att lyckas skapa en monsterfilm som är så tandlös.
 
För det mesta går det inte att förvänta sig att ”Meg 2: The Trench” ska ta sig själv på stort allvar så det finns inget behov av att kritisera dumma karaktärsbeslut eller hur osannolik storyn ofta kan vara. Det finns dock ett behov att kritisera manusets extremt tröga tempo och den totala bristen på kreativitet som premissen kräver. I nästan en och en halv timme är det här bland det tråkigaste en blockbuster har haft att erbjuda i år.
 
”Meg 2: The Trench” har anspråket att skapa en riktig story som vrider och vänder sig med en far & dotterrelation och karaktärer som skiftar lojaliteter för företagens vinst i centrum. Men så småningom avslöjar filmen hur mycket den faktiskt bryr sig om sin egna story när jättehajen bokstavligen käkar upp allt som manuset har etablerat. Det är en bra uppgradering, men varför investerade vi så mycket tid på allt som kom innan?
 
Är inte hela poängen med det här att visa oss underhållande sätt för en jättehaj att attackera människor? ”Meg 2” skiner när Jason Statham åker omkring i en vattenskoter och hotar med explosiva harpuner runt flera jättehajar samtidigt, men varför spenderas så mycket tid på allt annat utom det? Antagligen är det rädslan för att inte vilja se för fånig ut. Det är den falska idén att man behöver höja moderna B-filmer till en någorlunda trovärdig nivå för att en publik ska vilja engagera sig.
 
Det vi lämnas med är en B-film som varken är tillräckligt bra eller dålig nog för att underhålla. Det är inget fel med skräpfilmer, men bara för att de är skräp betyder det inte att de är enkla att göra. Det är fortfarande en konstform som behöver hålla igång tempot och packa i tillräckligt med kreativitet och kvickhet för att fånga en publik. Det finns gott om glimtar av det mot slutet, men för majoriteten av ”Meg 2: The Trench” finns det inget som imponerar mer än hur en film som utspelar sig djupt under vatten kan lyckas vara så här torr.
 
| 4 augusti 2023 19:30 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
2
Finner att OM man väljer att se en sådan här film får man räkna med att den inte är i samma "djup" som andra filmer... Jag vill påvisa att detta är en no-brainer film, sitt bak och njut av underhållningen, för det är väl en stor del av att se film, underhållning. Den är sevärd och leverera på det vis om den kan. 2,5/5
Läs mer