The Lucky One (2012)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Logan Thibault (Zac Efron) återvänder hem från kriget i Irak vilsen och utan mål. Han bestämmer sig för att söka rätt på Beth, kvinnan vars bild av en slump räddade hans liv för att tacka henne. Han finner henne och de blir vänner. Vänskapen utvecklas till en romans och Logan blir allt mer övertygad om att det inte var slumpen utan ödet som förde honom dit. Men Beths liv är inte så okomplicerat som han först tror…
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: THE LUCKY ONE

Zac har blivit karl
Flickfavoriten Zac Efron har blivit karl. I det här romantiska dramat spelar han en hård marinsoldat som spelar piano och gillar filosofi. Tyvärr överanstränger han sig i sitt försök att undvika sitt tidigare alster av tjejtjusarposer och kärlekshistorien har vi sett otaliga gånger.

Karaktärerna i "The Lucky One" är så simpla att de hade kunnat kladdats ner på en servett. Han (Efron) är en biffig, händig machosoldat med traumatiska minnen från kriget, dålig kontakt men sina känslor och en hemlighet. Han har dock en soft sida som innebär att han är en hejare på både filosofi, piano, barn och hundar. Hon (Taylor Schilling) är en söt skolfröken med ett hundpensionat, en mobbad, fiolspelande son (Riley Thomas Stewart) och en 100% skitstövel till öldrickande ex-man (Jay R. Ferguson) i bagaget. Här finns också en rar mormor (Blythe Danner) vars uppgift är leverans av tacksamma visdomsord.

Storyn är enkel: han hittar hennes bild under kriget, får för sig att bilden räddat hans liv och hittar henne (lite slumpmässigt) i en håla dit han flyttar för att jobba hos henne som hundskötare. Gissa om Efron snart ansluter till familjemyset med schack, jambalaya och fiske medan den svartsjuka ex-maken dyker upp regelbundet för att förpesta tillvaron. Det handlar lite om att finna sig själv och styra upp sitt liv men först och främst om att hylla amerikanernas favorithjälte: den patriotiske soldaten.

"The Lucky One" är ett fullständigt förutsägbart romantiskt drama. När postern skryter om att författaren ligger bakom "Dagboken" och "Dear John" så vet man som väntas. Det är inte dock inte direkt uselt och lär gå hem hos målgruppen (ocyniska romantiker och Efron-fans). Men det är alldeles för klyschigt och såsigt för att jag ska bli berörd.

Ett stort problem är Efron som här försöker skaka av sig sin klämkäcka "High School Musical"-image genom att agera hård karlakarl. Han har visat prov på charm och talang förut men anstränger sig så mycket här att han blir en stel klippgubbe som reagerar för lite eller inte alls. Han passar dessutom illa för rollen med sin pojksöta uppenbarelse, trots uppumpad muskelmassa. Allt är dock inte hans fel - han har fått en hel del usla repliker att kämpa med.

Jag hade även gärna sluppit de tröttsamma könsrollerna (Efron envisas till exempel med att ständigt bära runt på sin fagra dam). Det är gott om idylliska reklamfilmsliknande bilder i motljus med sol som gnistrar i löven/vattnet, slowmotion-montage till singersongwriter-ballader och sådana där kärleksscener som bara finns på film. Det hela är för lite snyggt och polerat för att kännas trovärdigt. Någonstans ska det även handla om krigets påverkan av människan men det budskapet glimtar mest förbi och resultatet blir en "The Hurt Locker" extra light.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
VISA FLER EXTERNA RECENSIONER +
Senaste kommentarer
Emeric Carlsson
Smörigt. Och som alla vet är smör endast gott i ett lagom tjockt/tunt lager på brödet. Här råkade man bre på alldeles för mycket. Dock överraskande bra för att vara en film i den här genren, trots dess förutsägbarhet. Gillade hur karaktärerna för omväxlings skull blev levande på skärmen genom att ge dem helt vardagliga problem. Inte ofta jag får se det. Fast ja, sista halvtimmen fick jag en hel bunke smör skyfflad på min brödskiva. Stark 2/5
Jedi.Smilla
Svår uppgift för Nicolas att göra en ny romantisk film som uppfyller det som The Notebook levererade
Hollywood!
Den var helt okej.. Milda förväntningar hade man. Aldrig sett Zac i nån film förutom hairspray för några år sedan. Men han gjorde ett rätt bra jobb faktist, klart godkänd i alla fall. Inte ofta det görs sånna här typer av filmer längre och det är lite trist, så EXTREMT trött på romantiska komedier, så skönt att de kom en lite mer seriös romantik som man inte spyr av. Ville ha mer av filmen då den har en lite halvsöt story :P... Men men 3/5
Visa fler (5)

Veckans populära filmer

Visa fler