The International 2009

Action Drama Thriller
USA
118 MIN
Engelska
The International poster

Synopsis

En envis agent på Interpol beslutar sig att ta fast en av världens mest inflytelserikaste finansmän som samarbetar med en våldsam terroristorganisation genom att utföra penningtvätt och andra oetiska finansiella tjänster. En distriktsåklagare från Manhattan blir hans partner i jakten genom det korrupta rättssystemet. Deras envishet växer sig snabbt till en besatthet då de blir stoppade och manipulerade av sina egna organisationer.
Ditt betyg
2.6 av 337 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
The International
Biopremiär
20 februari 2009
DVD-premiär
8 juli 2009
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Sony Pictures
Åldersgräns
15 år
Längd

Recensent

Jakob Åsell

18 februari 2009 | 03:09

Ingen säker investering

Nazister, terrorister och vampyrer ligger i lä. År 2009 är bankerna de nya ärkeskurkarna. "Spring Lola"-regissören Tom Tykwer går ut hårt mot bankernas skumma affärer men utan karaktärsutveckling och med tunn dialog blir denna mest en lång väntan på den omtalade Guggenheim-scenen.

Under en vinter då Ekonominyheterna skrämmer fler folk än rysarna i DVD-hyllan, känns en konspirationsthriller med en bank som den stora skurken, minst sagt vältajmad. Storyn till "The International", som öppnade årets upplaga av Filmfestivalen i Berlin, är inspirerad av historien om Bank of Credit and Commercial International, som under tjugo år fram till fallet 1991 kombinerade finansiell rådgivning och bolån med pengatvätt, vapenhandel och finansiering av och terroristgrupper.

Clive Owens luggslitne och svettige idealist till Interpol-agent Louis Salinger är en av få som vågar sätta sig upp emot filmens påhittade storbank IBBC, tillsammans med Manhattans biträdande åklagare Eleanor Whitman (Naomi Watts) är de fast beslutna att skaka den vapensäljande jättebanken från grunden. Försök har dock gjorts förr men av någon outgrundlig anledning har de som kritiserar bankens affärer en tendens att försvinna från jordelivet under tragiska omständigheter och med bankens ekonomiska inflytande på rättsväsendet bekämpar de två snart Goliat utan stöd från sina arbetsgivare.

Innan Daniel Craig tog över som agent 007 ryktades det om att Clive Owen skulle bli den nye agenten med rätt att döda, att se "The International" ger en hint om hur Bond skulle sett ut med den gamle BMW-reklamfilmsstjärnan som hjälte. Owen flygs jetlaggad runt mellan Berlin, Luxemburg, New York, Lyon och Milano, och när han jagar onda bankirer på takpannorna i Istanbul är "Quantum"-vibbarna inte långt borta, även om det märks att Paul Haggis inte hållit i manuspennan.

"The International" har känslan och utseendet av en klassisk konspirationsthriller, men manusdebutanten Eric W. Singer hittar aldrig något fotfäste i varken bankvärlden eller karaktärerna. Trots att filmen är en ovanligt snackig thriller utvecklas inte de platta karaktärerna, Själen bakom Owens Salinger får vi aldrig lära känna, vi ser bara en skitig orakad standard-Clive Owen med samma beslutsamma järnblick som i "Shoot Em Up", Varför sen skickliga Naomi Watts tackat ja till att spela hans repliklösa morot till kollega kan jag inte förklara.

Inför filmens maffigaste sekvens har Tykwer satsat stort och byggt upp en identisk kopia av det ikoniska Guggenheim Muséet på Manhattan, bara för att kunna stänka ner det med blod och kulor under en riktigt saftig 15 minuters uzi-shoot-out, ett möte med banken som tveklöst håller ”Heat”-nivå men som förtjänar en bättre film att förknippas med.

Tom Tykwer spåddes att fortsätta vända upp och ner på filmvärlden efter debuten med "Spring Lola" för tio år sen, men hans svindyra "Parfymen"-filmatisering luktade inget vidare och "The International" har långt upp till ribban som Paul Greengrass lämnat kvar efter Bourne-triologin. Visst kan Tykwer sitt filmhantverk och temat är helt rätt i tiden men bristen på levande karaktärer kväver all potentiell spänning och med en uddlös dialog som väcker minnen från sommarens manusstrejk, känns "The International" mest som ett stolpskott vid öppen kasse.

| 18 februari 2009 03:09 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera The International
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu