The Founder 2016

Drama Biografi
USA
115 MIN
Engelska
The Founder poster

Synopsis

En osannolik och sann historia om grundandet av McDonalds och kampen för att kontrollera företaget. Den misslyckade 52-årige försäljaren Ray Kroc (Michael Keaton) säljer smoothie-blandare till bröderna McDonalds och övertygar dem till sist att starta franchise. Ray kämpar mot bröderna, tar kontroll över företaget och skapar ett globalt imperium.
Ditt betyg
3.1 av 101 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
The Founder
Biopremiär
7 april 2017
DVD-premiär
21 augusti 2017
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Noble Entertainment
Åldersgräns
11 år
Längd

Recensent

Jakob Åsell

5 februari 2017 | 10:00

Välsmakande McBiopic med Keaton i högform

Med två raka Oscarsvinnare i backspegeln är Michael Keatons metamorfos komplett. Från Batman till Birdman och nu - Burgerman! I en klassisk amerikansk saga om två grundpelare till det amerikanska samhället, kapitalism och hamburgare, är McKeaton både prinsen och skurken.
50-talets USA, den amerikanska drömmen genom ett hamburgerimperium och Michael Keaton som the comeback kid. Just när vi tappat tron på Amerika lockar “The Founder” oss tillbaka till det vi både älskar och hatar med flottig underhållning av gyllene märke (med stort M). 

Titeln är lika lurig som huvudpersonen då Ray Kroc (Michael Keaton) - McDonald’s-imperiets stora grundare - i grund och botten inte grundade någonting. Den åldrade milkshake-maskin-försäljaren snubblade över en vansinnigt väloljad liten hamburgerrestaurang i 50-talets San Bernardino, Kalifornien och nöjde sig inte med en cheeseburgare - han ville ha rubbet!

Som bilburen, misslyckad försäljare hade Kroc sett varje hörn av 50-talets USA och lagt märke till hur varje litet samhälle från öst till väst centrerade kring sina bankpalats med dess amerikanska flaggor i topp, och kyrkorna med sina höga spriror. Kroc såg “Mac” MacDonalds konceptskisser på de gyllene bågarna och fick något minst sagt religiöst i blicken. Han ville skapa den nya amerikanska kyrkan - som inte bara var öppen på söndagar. Detta blev startskottet till en franchise-satsning av guds nåde som skulle ta det familjära lilla hamburgerhaket från en parkering sömniga i San Bernardino till att bli en av världens största restaurangkedjor.

Men du steker inte en miljard hamburgare utan att skaffa dig några fiender - vilket vi snabbt får lära oss i denna flottiga snabbmats-"Social Network". “The Founder” i stort bjuder på rätt tomma kalorier, det lättsmälta dramat är blott fluffet, pommes fritesen, den vattniga läsken och dipsåsen, det sekundära som omringar den självklara delikata huvudrätten - Big McKeaton.

Det ska dock sägas att filmens centrala kvartett är utsökt castad, Laura Dern maximerar sin begränsade scentid som Rays förbisedda fru Ethel samtidigt som de idealistiska och godtrogna originalgrundarna Mac och Dick (fint förkroppsligade av Nick Offerman och John Carroll Lynch) ställs i skarp kontrast till Keatons opålitlige, sockerstinne entreprenör. Keaton är lika svår att tycka om som att slita blicken från, en magnetisk insats - minst sagt.

“The Founder” är både en lyrisk lovsång till 50-talets blomstrande Amerika och samtidigt en kritisk skärskåning av spelreglerna för den amerikanska drömmen och dess totala tilltro till kapitalism, individualism och den fria marknaden. En lägligt tajmad historia om att äta eller ätas som både väcker mersmak för allt vad Michel Keaton är - och en skamlig lust för att uppsöka närmsta gyllene M, även fast man inte borde.
| 5 februari 2017 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera The Founder