The Do-Over 2016

The Do-Over poster

Synopsis

Två killar utan tur iscensätter sin egen död för att kunna starta om med nya namn. Men personerna vars identiteter de har tagit har ännu större problem.
Ditt betyg
2.7 av 362 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Jenny Ahonen

27 maj 2016 | 14:30

Trött och grabbigt om medelålders män

Adam Sandlers nya Netflix-komedi följer standardupplägg för fartfyllda komedier och lyckas inte roa med sin trötta grabbhumor. Det kommer säkert inte att hindra den från att göra tittarsuccé.
Adam Sandler fortsätter att beta av de filmer han har lovat att göra för Netflix. 2014 skrev de på en deal om att komikerstjärnan, genom sitt produktionsbolag Happy Madison, ska producera och medverka i fyra filmer som ska visas exklusivt på streamingsajten. 

Film nummer ett, "The Ridiculous 6", kom i fjol och gjorde, trots sågande recensioner, omedelbar succé. Redan efter 30 dagar hade den blivit Netflix mest sedda film någonsin. Frågan är om Sandlers andra film kommer att lyckas lika väl?

Medan "The Ridiculous 6" var en parodi på westerngenren och filmer som "Django unchained" följer "The Do Over" ett upplägg som vi är vana att se i fartfyllda komedier (som "Baksmällan" och "Date Night" - eller varför inte "I hetaste laget"? ): några mer eller mindre helt vanliga människor råkar bli indragna i våldsamma fuffensaffärer och måste försöka lösa situationen.

Filmen är regisserad av Steven Brill, som tidigare har gjort Sandler-filmer som "Little Nicky" och "Mr. Deeds", och handlar om de gamla skolkamraterna Charlie (David Spade) och Max (Sandler). När de, efter att inte ha träffat varandra på många år, återses på en high school reunion leder det till att bankmannen Charlie åker och hälsar på livsnjutaren Max på hans båt i Florida - för att få en välbehövlig paus från sitt vanliga, inrutade liv. Med öl, gräs och bikinibrudar får han smaka på det ljuva livet. 

"Innerst inne visste jag att jag snart skulle vara tillbaka i verkligheten igen", tänker hans berättarröst felaktigt. Strax därpå sprängs nämligen Max båt i bitar ute på havet. 

När Charlie vaknar upp igen efter explosionen befinner han sig på ett hotellrum och får förvirrad ta emot ett pass från Max. En ID-handling med hans eget ansikte och någon annans namn. Max förklarar att han har fejkat deras död så att de ska få en andra chans på livet - en do over. När de talades vid efter klassåterträffen insåg han att saker och ting inte har gått som de borde, förklarar han. Nu vill han att de börjar om på ny kula, under falska identiteter. De reser till Puerto rico där det ljuva livet med bad och rus kan fortsätta, för en kort stund. För i försöket att göra sig av med sitt eget bagage får de istället ta sig an det som tillhört de identiteter som de har stulit - från två män som hittats mördade. Kaos tar vid och nu är kompisarna plötsligt nära att dö på riktigt.

"The Do Over", vars manus har skrivits av Chris Pappas och Kevin Barnett (som har skrivit liknande "Heartbreak Kid" och "Hall Pass"), är en ganska typisk så kallad grabbkomedi (även om dessa filmer sällan handlar om grabbar, utan oftast om medelålders män - så också denna gång). De flesta av filmens trötta skämt har vi redan sett i likadana eller liknande versioner. Det handlar om kåthumor, fylleknas, bögskämt, högljutt sex, våldsamma olyckor, och så vidare. De enda segmenten som känns någorlunda fräscha är de där roliga Kathryn Hahn (som spelar Max flickvän) medverkar. Hon deltar bland annat i en något uppdaterad version av den obligatoriska catfight-scenen i vilken hon verkligen bankar skiten ur den andra tjejen - vilket imponerar på de påtittande männen, snarare än upphetsar dem. Särskilt roligt blir det dock inte ens i den scenen. 

Man kan säga vad man vill om Sandler-komedier, men de brukar i alla fall bjuda på ett par ordentliga skratt. "The Do Over" håller sig till att bjussa på några fniss, på sin höjd. Det kommer säkert inte att hindra den från att bli en publiksuccé.
| 27 maj 2016 14:30 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
3
Definitivt en av Sandlers bättre på Netflix (där de flesta är rena skitfilmer). David Spade i huvudrollen är ett smart val då han är en bättre komiker än Sandler. Hyfsat fartfylld och underhållande, men särskilt roligt är det inte. Godkänd fredagsfilm. 2/5
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu