The Death and Life of Marsha P. Johnson 2017

Dokumentär
USA
105 MIN
Engelska
The Death and Life of Marsha P. Johnson poster

Synopsis

Denna dokumentär visar aldrig visad material och återupptäckta intervjuer, när de letar efter sanningen i det uppmärksammade och mystiska dödsfallet av Marsha P. Johnson som var en transsexuell aktivist och veteran från Stonewall.
Ditt betyg
3.3 av 4 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
The Death and Life of Marsha P. Johnson
Digitalpremiär
6 oktober 2017
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Netflix
Längd

Recensent

Andreas Samuelson

6 oktober 2017 | 14:45

Kärleksfull HBTQ-skildring och mordgåta

Marsha P. Johnson var en älskad HBTQ-profil som dog under mystiska omständigheter 1992. I den här dokumentären undersöker man både om det misstänkta mordet men även blickar tillbaka på det community hon tillhörde och bidrog till.
Det är omöjligt att tänka sig hur mycket blod, svett och tårar som krävdes för att kämpa emot det förtryck som HBTQ-communityt men den här dokumentären från Netflix ger oss en tillräckligt nära bild. Inte minst av den älskade titelpersonen som trots att hon dog 1992 fortfarande lever kvar i sin bekantskapskrets hjärtan och via sin legend sprider en smittande kärlek.

Huvudpersonen i filmen är dock Victoria Cruz, en transaktivist som arbetar för en organisation med syfte att förhindra hatbrott mot HBTQ-personer. Hon bestämmer sig för att börja gräva i fallet med Johnson, vars död rapporterades som självmord men de flesta misstänkte var mord. Cruz intervjuar alla som kände Johnson eller på något sätt var inblandade i fallet och det blir en spännande och emotionell resa.

Samtidigt som detta är ett mordmysterium, om ett verkligt sådant, så är det minst lika mycket en gripande och kärleksfull hyllning till Johnson och andra HBTQ-kämpar som gjort skillnad i samhället endast genom att stå upp för vilka de är. Det är generöst med tacksamma videos från 1990-talet varvat med nutida intervjuer och tillbakablickar. Ett inte helt okomplicerat försök att finna rättvisa.

Även om fokuset på Johnson i filmen är oregelbundet på grund av vad det verkar som brist på material så vilar hennes värme och utstrålning över filmen som en melankoliskt trygg atmosfär. Ju mer vi lär känna henne och hennes likar desto mer hjärtskärande är hatet och våldet som riktas mot dem. Filmens ofantliga styrka ligger i att lyckas belysa, hylla och bevara dessa fantastiska personligheter och vad de mot alla medel uppkom.

Regissören David France (Oscarsnominerad för ”How to Survive a Plague”) lyckas galant om än inte alltid helt jämnt kombinera ett viktigt rättsfall med nostalgiska flashbacks till en tid som varit. Med en bestämd protagonist med integritet i Cruz och en färgstark legend i Johnson så skildrar ”The Death and Life of Marsha P. Johnson” ett levande, positivt och tragiskt HBTQ-community där Roland Emmerichs ”Stonewall” helt misslyckades.
| 6 oktober 2017 14:45 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera The Death and Life of Marsha P. Johnson
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu