The Color of the Chameleon (2013)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Mästerlögnaren Batko trivs utmärkt som spion och blir därför rejält bitter när underrättelsetjänsten dumpar honom som gårdagens sopor. Snart lyckas han bygga upp ett eget spionnätverk. Syfte? Att krossa Batkos tidigare arbetsgivare!
Visa hela synopsis

ALTERNATIV SAKNAS

ALTERNATIV SAKNAS

Betyg
Läs recension
2.5 av 4 användare
Ingen du följer har betygsatt
Logga in så gissar vi ditt betyg
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: THE COLOR OF THE CHAMELEON

Stilsäker spionpastisch
#SFF12 - Sällan är det en sätter sig ner och kollar på en bulgarisk film, ännu mindre så en spionkomedi från sagda land. Emil Christovs regidebut är dock en bitvis väldigt skicklig sådan och definitivt värd att kolla in.

Föräldralös som han är blir Batko Stamenov kontaktad av en mystisk säkerhetsorganisation för att delta i deras uppdrag som spion. Gladeligen gör han detta och lyckas väl med sin tjänst, men efter ett litet missöde tvingas han lämna rörelsen. Besviken över övergivningen väljer han att vända sig mot sina forna uppdragsgivare och bygger upp ett skuggnätverk av politiskt inriktad spionverksamhet för att bryta ned dem.

Med blandade drag från Matt Damons mytomaniske filur i "The Informant" och Leonardo DiCaprios karismatiske bedragare i "Catch Me If You Can" blir Batko en fascinerande och fängslande karaktär och Ruscen Vidinliev bidrar med en sevärd prestation av den unge rebellen. 

Genom en uppsjö av filmiska referenser, såväl i hämtade estetiska och narrativa drag från film noir och konspirationsthrillers till direkta kopplingar till klassikern "Casablanca", blir "The Color of the Chameleon" en mångfacetterad och livlig berättelse. Även många kopplingar till historier av exempelvis John Le Carré och Don DeLillo gör detta till en lika mycket mörk politisk satir som härlig spionfilmspastisch, fylld av tounge in cheek-humor.

Ofta är det underhållande, men ibland lite rörigt. En fin men en aning lös och grundbottnad kärlekshistoria till sidospår skapar dessutom lite obalans i storyn. Trots det är "The Color of the Chameleon" en stundtals imponerande stilsäker och sevärd debut från Emil Christov.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
H A N N E S
Intressant och underhållande Bulgarisk film! 3/5!

Veckans populära filmer

Visa fler