The Color of the Chameleon 2013

Drama Komedi Thriller
Bulgarien
111 MIN
Bulgariska
The Color of the Chameleon poster

Synopsis

Mästerlögnaren Batko trivs utmärkt som spion och blir därför rejält bitter när underrättelsetjänsten dumpar honom som gårdagens sopor. Snart lyckas han bygga upp ett eget spionnätverk. Syfte? Att krossa Batkos tidigare arbetsgivare!
Ditt betyg
2.5 av 4 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
The Color of the Chameleon
Språk
Bulgariska
Land
Bulgarien
Längd

Recensent

Patrik Linderholm

9 november 2012 | 09:01

Stilsäker spionpastisch

#SFF12 - Sällan är det en sätter sig ner och kollar på en bulgarisk film, ännu mindre så en spionkomedi från sagda land. Emil Christovs regidebut är dock en bitvis väldigt skicklig sådan och definitivt värd att kolla in.

Föräldralös som han är blir Batko Stamenov kontaktad av en mystisk säkerhetsorganisation för att delta i deras uppdrag som spion. Gladeligen gör han detta och lyckas väl med sin tjänst, men efter ett litet missöde tvingas han lämna rörelsen. Besviken över övergivningen väljer han att vända sig mot sina forna uppdragsgivare och bygger upp ett skuggnätverk av politiskt inriktad spionverksamhet för att bryta ned dem.

Med blandade drag från Matt Damons mytomaniske filur i "The Informant" och Leonardo DiCaprios karismatiske bedragare i "Catch Me If You Can" blir Batko en fascinerande och fängslande karaktär och Ruscen Vidinliev bidrar med en sevärd prestation av den unge rebellen. 

Genom en uppsjö av filmiska referenser, såväl i hämtade estetiska och narrativa drag från film noir och konspirationsthrillers till direkta kopplingar till klassikern "Casablanca", blir "The Color of the Chameleon" en mångfacetterad och livlig berättelse. Även många kopplingar till historier av exempelvis John Le Carré och Don DeLillo gör detta till en lika mycket mörk politisk satir som härlig spionfilmspastisch, fylld av tounge in cheek-humor.

Ofta är det underhållande, men ibland lite rörigt. En fin men en aning lös och grundbottnad kärlekshistoria till sidospår skapar dessutom lite obalans i storyn. Trots det är "The Color of the Chameleon" en stundtals imponerande stilsäker och sevärd debut från Emil Christov.

| 9 november 2012 09:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera The Color of the Chameleon
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu