The Call 2013

Thriller
USA
94 MIN
Engelska
The Call poster

Synopsis

För att kunna rädda en ung flickas liv måste en SOS-operatör konfrontera en mördare från hennes förflutna.
Ditt betyg
3.0 av 323 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
The Call
Biopremiär
3 maj 2013
DVD-premiär
4 september 2013
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Sony Pictures
Ålder
15 år
Längd

Recensent

Andreas Samuelson

29 april 2013 | 12:30

911, jag har en dussinthriller att rapportera

Hur ser det ut på andra sidan linjen när någon i fara ringer 911? I "The Call" måste telefonisten Halle Berry rädda Abigail Breslin som ligger i en seriemördares baklucka. Ett spännande och hyfsat originellt upplägg som dessvärre presenterar en parodisk antagonist och misslyckas med att upprätthålla trovärdighet.

Någon gång har man väl undrat hur det är att sitta och lyssna på dessa 911-samtal där någon tampas med mördare, tjuvar eller annat otyg. Det är en värld som kanske är mer spännande i teorin men ändå värd att utforskas i filmens forum.

"The Call" följer Jordan (Halle Berry), en erfaren 911-operatör som bryter ihop när hon misslyckas att rädda en flicka som ringer in när en psykopat bryter sig in. Ett halvår senare får hon ett liknande samtal från tonåringen Casey (Abigail Breslin) som ligger i en galnings baklucka på väg mot en troligen säker död. Nu börjar en hetsig jakt på liv och död för att hitta bilen och rädda Casey.

Det är ett intressant upplägg inom ett begränsat område som skulle resulterat i en riktigt tråkig film men lyckas, i likhet med filmer som "Phone Booth" och "Red Eye", att utnyttja platser och detaljer för att skapa spänning. Det fungerar stundtals riktigt bra och är förvånansvärt oförutsägbart. Tyvärr är den inte så trovärdig som man hoppats att en film på ämnet skulle vara.

Storyn haltar fram med gott om slumpartade händelser där vår hjältinna Jordan "råkar" hamna i situationer och lösa mysterier som den amatördetektiv privatpersoner i den här typen av film alltid blir. Dessutom skiftar hon ganska ojämnt mellan att vara ett tufft proffs med skinn på näsan till ett känslomässigt instabilt nervvrak.

Berry är en hyfsad skådespelerska men knappast så pass mångfacetterad att hon ensam kan lyfta en film, till skillnad från andra Oscarsvinnare. Hon hanterar många dramatiska repliker med bravur men tyvärr går mycket av hennes roll ut på att sitta och lyssna i headset med skräckslaget uppspärrade ögon. Känslan blir mer av en rädd liten mus än en traumatiserad kvinna. Breslin har utvecklats väl från "Little Miss Sunshine" och är bra på att spela rädd men har inte mycket till karaktär.

Filmen puttrar på rätt okej ändå fram till sista kvarten när Berry blir direkt klantig och tar en del ifrågasättbara beslut. Det bisarra slutet liknar mer något ur en tortyrskräckis än en seriöst menad thriller. Psykopaten (spelad av Michael Eklund), med tillhörande bakgrund och motiv, blir också närapå parodisk i ett desperat försök till en originell seriemördare.

"The Call" hade lätt kunnat bli en kalkon, speciellt med tanke på många av stjärnans tidigare alster. Det är den inte utan är stundtals riktigt spännande. Men med sina många brister misslyckas den med att leverera mer än en dussinthriller och de stackars 911-operatörerna får tyvärr fortsätta vänta tills deras yrken på ett fullt värdigt sätt porträtteras på film.

| 29 april 2013 12:30 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
4
Såg om den nu på blu-ray 7 år efter premiären. Fortfarande lika spännande och intensiv med enkla medel. Abigail fantastisk.
Läs mer