The Boy Who Harnessed the Wind 2019

Drama
Storbritannien
Engelska
The Boy Who Harnessed the Wind poster

Synopsis

I filmen möter vi en trettonårig pojke från Malawi som mot alla odds och på ett okonventionellt sätt räddar sin familj och by från hungersnöd.
Ditt betyg
3.3 av 16 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
The Boy Who Harnessed the Wind
Digitalpremiär
1 mars 2019
Språk
Engelska
Land
Storbritannien
Distributör
Netflix

Recensent

Robin Hakanen Martio

2 mars 2019 | 10:00

En sevärd solskenshistoria

Chiwetel Ejiofors manus- och regidebut berättar en väldigt intressant historia på ett fullt dugligt sätt. "The Boy Who Harnessed The Wind" fick ändå premiär på Netflix utan att många ens märkte det.
Sedan hans Oscars-nominering i "12 Years A Slave" har Ejiofors karriär varit något inkonsekvent. Han har inte fallit helt och hållet i skymundan, men har ändå haft oturen att medverkat i en del mediokra filmer (även fast de innehållit kända motspelare). Kanske var detta hans försök att bli mästare över sitt eget öde. Eller så var det bara en fascinerande historia som han kände behövdes belysas. Hursomhelst så har den i dagarna smugit sig in i Netflix sortiment utan att göra mycket väsen av sig. Någonting som jag tycker är oförtjänt.

Ejiofor spelar Trywell som bor i den afrikanska byn Malawi. Hans familj har få moderniteter och måste göra sitt bästa för att bekämpa hungernöden som drabbat byn. Jordbruket bär inte frukt på grund av för mycket regn och och torka. Den korrupta regeringen gör också sitt bästa för att beslagta hans land för en billig peng.

Trywell har tre barn tillsammans med sin hustru, varav en av dem är sonen William; en pojke som har fallenhet för att reparera gammal elektronik. Hans högsta önskan är att få gå i skolan. Men när jordbruket vägrar ge med sig har hans far till slut inte råd att betala skolavgiften. William får dock snart en idé hur han kan rädda sin familj, nämligen att konstruera ett eget vindkraftverk som ska driva ett bevattningssystem. Men med extremt få resurser till hands, och en by som rör sig allt närmare kollaps, verkar det vara ett högst omöjligt uppdrag.

Den här filmen har en fantastisk verklighetsförankrad historia som Ejiofor lyckas hyfsat med att berätta. Det finns inte direkt något att klaga på i produktionen, men inte heller så mycket att höja till skyarna. Bildspråket är stundtals rätt generiskt, och kommer undan med det kanske lite mer än det borde på grund av de intressanta miljöerna. Omständigheterna som filmen utspelar sig kring borde också göra att man sitter som fastnaglad, men jag känner då och då att filmen har problem med tempot - jag tappar inte helt intresset, men blir på något sätt passiv. Den känns lite nyanslös utöver att den gör jobbet att berätta historien; det finns få konstnärliga och kreativa inslag. Mer krut kunde ha lagts på detta - det förtjänar storyn.

Som en regidebut är filmen dock helt okej, man måste ändå börja någonstans och Ejiofor sätter ribban så högt som han kan. Han når inte hela vägen upp, men tack vare utmärkt skådespeleri och som sagt den fantastiska historien så kommer han en bra bit på vägen. Och om man ska bedöma en film ur vilket intryck den lämnar så gör "The Boy Who Harnessed The Wind" ett prima jobb; det är längesen en film gjorde mig så glad. Ejiofor bör vara stolt över sin första film, med tanke på att han inte bara regisserade den utan skrev ett än så bättre manus till den. Dialogerna, som växlar mellan engelska och det afrikanska språket chichewa, känns naturliga och engagerade, med en kemi som ibland blomstrar mellan skådespelarna. En guldstjärna går också till Ejiofor som tog sig tid att lära sig ett helt nytt språk inför filmen.

Om du prenumenerar på Netflix så rekommenderar jag starkt att du ikväll letar reda på den här intressanta - om än något oslipade - filmen.
| 2 mars 2019 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera The Boy Who Harnessed the Wind
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu