Små skandaler (2008)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Ljudet av 20-talet har precis lagt sig och fram växer klangen av 30-talet... John Whittaker, en ung engelsman, blir upp över öronen förälskad i Larita, en glamorös amerikansk kvinna, och paret gifter sig på en gång. Men när de anländer till Johns familjehem får hans mor en omedelbar motvilja mot sin svärdotter och en viljornas strid utbryter. Mrs. Whittaker manipulerar familjen och försöker på alla sätt slå undan benen för Larita, medan Larita själv lyckas behålla sitt lugn. Men hur Larita än beter sig lyckas Mrs. Whittaker påverka sin son och Larita inser att hon riskerar att förlora Johns kärlek.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: SMå SKANDALER

Förtjusande engelsk konfekt
En 1920-talspjäs som fortfarande är rolig, en stark ensemble och stiligt foto gör "Små skandaler" till en liten revansch för den annars så urvattnade brittiska komedifabriken. Att Jessica Biel dessutom tar steget från b-laget till den högre divisionen blir bara grädde på moset.

John Whittaker (Ben Barnes) är en ung bekymmerfri man som lämnat sitt överklasshem i England för att se världen och Amerika. Där träffar han den kvinnnliga racerföraren Larita (Jessica Biel) varpå de blixtförälskar sig och gifter sig utan att ha meddelat familjen hemma i England. När så det unga paret reser dit och träffar den excentriska familj som han lämnat bakom sig, uppstår det naturligtvis en hel del komplikationer.

"Små skandaler" är en bearbetning av den klassiska pjäsen med samma namn som skrevs av Noël Coward redan 1924. Cowards pjäs var enligt honom själv ett försök att presentera en komedi i en tragedis form, och det får sägas gäller även filmversionen från 2009. Coward ställer konservativa brittiska klassamhället i ena ringhörnan och i den andra den moderna och frigjorda kvinnan från USA och låter dem ryka ihop under hela historiens gång.

Det är modern i Whittaker-familjen, spelad av Kristin Scott Thomas och bara känd som Mrs. Whittaker, som genast förklarar sonens unga fästmö som en fiende till familjen och konspirerar mot deras äktenskap. Johns två systrar växlar mellan förtjusning över att något spännande händer i det mossiga överklasshemmet och avsky över Laritas burdusa rättframhet. Den familjemedlemmen som verkar uppskatta den unga amerikanskan är den frånvarande och tillbakadragna fadern (Colin Firth), en man som kom tillbaka från första världskriget som en annan människa och avskyr den ombonade och meningslösa tillvaron på familjegodset.

Tydligen är Stephen Elliots (regi och manus) version till stor del trogen Cowards 85-år gamla pjäs och det märks både på gott och ont. Dialogerna är kvicka och genomtänkta och tempot oavbrutet snabbt och hurtigt. Stundtals kommer en lite obehaglig känsla av övertydlig farsartad revy sig smygandes men det varar aldrig länge och är något man snabbt hackar i sig, inte minst tack vare den imponerande ensemblen med Kristin Scott Thomas och Jessica Biel i spetsen. Just Biel är utan tvekan den som överraskar mest positivt i sammanhanget och hennes självsäkra Larita är både filmens motor och dess största behållning.

Lägg därtill fantastiskt vackra scener från den engelska landsbygden och ett underhållande jazzigt soundtrack och resultatet blir en förtjusande liten film med en god skopa feelgood som aldrig slår över i sötsliskighet som brittiska komedier så lätt gör. Så länge man inte är allergisk mot lätt teatrala repliker och några delar farsartad humor är "Små skandaler" är helt enkelt en förtjusande liten bit engelsk konfekt.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
VISA FLER EXTERNA RECENSIONER +
Senaste kommentarer
Filmrullen
Underhållande film med mycket erfarna skådespelarinsatser, särskilt från Colin Firth. 3/5

Veckans populära filmer

Visa fler