Små skandaler 2008

Romantik Komedi
Storbritannien
93 MIN
Engelska
Små skandaler poster

Synopsis

John Whittaker, en ung engelsman, gifter sig på 1930-talet med Larita, en glamorös amerikansk kvinna. Men när de anländer till Johns familjehem får hans mor en omedelbar motvilja mot sin svärdotter och en viljornas strid utbryter. Men hur Larita än beter sig lyckas Mrs. Whittaker påverka sin son och Larita inser att hon riskerar att förlora Johns kärlek.
Ditt betyg
2.4 av 72 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Easy Virtue
Biopremiär
12 juni 2009
DVD-premiär
21 oktober 2009
Språk
Engelska
Land
Storbritannien
Distributör
SF Studios
Ålder
Barntillåten
Längd

Recensent

Nils Karlén

9 juni 2009 | 15:59

Förtjusande engelsk konfekt

En 1920-talspjäs som fortfarande är rolig, en stark ensemble och stiligt foto gör "Små skandaler" till en liten revansch för den annars så urvattnade brittiska komedifabriken. Att Jessica Biel dessutom tar steget från b-laget till den högre divisionen blir bara grädde på moset.

John Whittaker (Ben Barnes) är en ung bekymmerfri man som lämnat sitt överklasshem i England för att se världen och Amerika. Där träffar han den kvinnnliga racerföraren Larita (Jessica Biel) varpå de blixtförälskar sig och gifter sig utan att ha meddelat familjen hemma i England. När så det unga paret reser dit och träffar den excentriska familj som han lämnat bakom sig, uppstår det naturligtvis en hel del komplikationer.

"Små skandaler" är en bearbetning av den klassiska pjäsen med samma namn som skrevs av Noël Coward redan 1924. Cowards pjäs var enligt honom själv ett försök att presentera en komedi i en tragedis form, och det får sägas gäller även filmversionen från 2009. Coward ställer konservativa brittiska klassamhället i ena ringhörnan och i den andra den moderna och frigjorda kvinnan från USA och låter dem ryka ihop under hela historiens gång.

Det är modern i Whittaker-familjen, spelad av Kristin Scott Thomas och bara känd som Mrs. Whittaker, som genast förklarar sonens unga fästmö som en fiende till familjen och konspirerar mot deras äktenskap. Johns två systrar växlar mellan förtjusning över att något spännande händer i det mossiga överklasshemmet och avsky över Laritas burdusa rättframhet. Den familjemedlemmen som verkar uppskatta den unga amerikanskan är den frånvarande och tillbakadragna fadern (Colin Firth), en man som kom tillbaka från första världskriget som en annan människa och avskyr den ombonade och meningslösa tillvaron på familjegodset.

Tydligen är Stephen Elliots (regi och manus) version till stor del trogen Cowards 85-år gamla pjäs och det märks både på gott och ont. Dialogerna är kvicka och genomtänkta och tempot oavbrutet snabbt och hurtigt. Stundtals kommer en lite obehaglig känsla av övertydlig farsartad revy sig smygandes men det varar aldrig länge och är något man snabbt hackar i sig, inte minst tack vare den imponerande ensemblen med Kristin Scott Thomas och Jessica Biel i spetsen. Just Biel är utan tvekan den som överraskar mest positivt i sammanhanget och hennes självsäkra Larita är både filmens motor och dess största behållning.

Lägg därtill fantastiskt vackra scener från den engelska landsbygden och ett underhållande jazzigt soundtrack och resultatet blir en förtjusande liten film med en god skopa feelgood som aldrig slår över i sötsliskighet som brittiska komedier så lätt gör. Så länge man inte är allergisk mot lätt teatrala repliker och några delar farsartad humor är "Små skandaler" är helt enkelt en förtjusande liten bit engelsk konfekt.

| 9 juni 2009 15:59 |