Ron rör om 2021

Äventyr Komedi Animerat
USA
106 MIN
Engelska
Ron rör om poster

Synopsis

Berättelsen om Barney, en socialt bortkommen mellanstadiekille, och Ron, hans nya gående, talande och digitalt uppkopplade robot, som sägs vara hans "bästa vän direkt ur lådan". Rons skrattretande funktionsfel, satt mot bakgrund av de sociala mediernas tidsålder, kastar dem ut i en actionfylld resa där pojke och robot kommer underfund med hur härligt krångligt det är med riktig vänskap.
Ditt betyg
3.1 av 14 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Ron's Gone Wrong
Biopremiär
29 oktober 2021
Digitalpremiär
15 december 2021
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Walt Disney Pictures
Ålder
7 år
Längd

Recensent

Fanny Degerfelt

27 oktober 2021 | 07:30

IRL-vänner är bättre än skärmar, och andra lärdomar från en defekt kompisrobot

Roboten Ron bryter mot sin programmeringen och utvecklar en egen (aningen labil) personlighet, men han och den missanpassade pojken Barney hittar varandra ändå. "Ron rör om" är ett underhållande men lite haltande familjeäventyr om sociala medier, vänskap och datahungriga teknikföretag.
Som om inte blyga, socialt missanpassade Barneys liv var tillräckligt jobbigt är han den enda på hela skolan som inte har en B-bot. De är det allra senaste teknologin från det flashigaste teknikföretaget, söta saker som är uppkopplade mot alla sociala medier, och hjälper barn hitta andra med gemensamma intressen.
 
Men på sin födelsedag får Barney äntligen sin egna B-bot Ron (på engelska görs rösten av Zach Galifianakis av alla människor), problemet är att den skadades under transporten och därför har en hel del… defekter. Ron har en helt egen personlighet, egna idéer och inga säkerhetskontroller. Han är rolig men också lite våldsam och helt oberäknelig. Det gör honom till en tickande bomb för tillverkaren som skapade honom, så de försöker genast ta honom tillbaka. Barney måste försöka förhindra det, samtidigt som han vill försöka bli vän med sina klasskamrater, och undvika mobbarna.
 
Antagonisten på robotföretaget gillar att samla in barns data och sälja saker till dem, vilket är ett viktigt och hyfsat avancerat koncept att lära barn, det går man ge dem. Hans utseende är uppenbart inspirerat av Apples vd Tim Cook (animerade filmer jobbar sig igenom tech-vd:arna som antagonister, “Det regnar köttbullar 2” hade Chester V som var lite Steve Jobs-aktig, och första “Dumma mej”-filmen hade Vector som såg ut som en ung Bill Gates).
 
Det finns även en ung kille i en hoodie som byggde de små robotarna med största välmening, för att hjälpa barn få kompisar. Han heter Marc (med c eftersom han är cool). Är det inte väldigt konstigt att en film som bland annat handlar om att det är dåligt att samla in data har en snäll snubbe med samma namn som den största datainsamlaren av alla, Facebooks VD Mark Zuckerberg?
 
“Ron rör om” är mer återhållsam än många andra filmer, men den har givetvis en genomströmning av “skärm = dåligt” vilket VI VET. Tack. Barnen vet också. Tror knappast den här filmen om gulliga robotar inspirerar någon att gå ut och spela kula eller vad de nu tycker att barn ska göra istället. Men det känns som att några som arbetade på “Ron rör om” ändå träffat barn de senaste 5 åren, även om de inte riktigt förstod precis allt de sa. Det finns betydligt värre exempel (delarna av “The Emoji Movie” som utspelar sig i verkligheten t.ex.).
 
Filmen lägger även ganska stor vikt vid att kompisar faktiskt inte behöver vara precis lika och gilla precis samma saker. Barn som är gamla nog att förstå vad en algoritm innebär tillräckligt för att hänga med i handlingen förmodligen lärt sig den här informationen för några år sen. Men filmen har hjärta också, det har några fina stunder som visar Barneys ensamhet och hans pappas oro på ett sätt som sticker till i hjärtat. Och det erbjuds ett par fniss också, mestadels från Ron.
 
“Ron rör om” är en rätt rolig film med visst djup, och vissa brister. Den haltar lite, men den är i slutändan rätt underhållande trots bristerna, och känns som en utmärkt plats att börja diskutera med barn hur de ska vara säkra på nätet, och att företag inte är deras vän. 
| 27 oktober 2021 07:30 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Ron rör om