Red Obsession 2013

Dokumentär
Australien
75 MIN
Engelska
Red Obsession poster

Synopsis

Om hur Bordeaux-viner under början av 2000-talet blev den nya kinesiska överklassens favoritdryck och vad det fick för konsekvenser, en vinbubbla som riskerade att spricka. Spännande om vinmakande, Kina och den nya marknaden.

Skådespelaren Russell Crowe ledsagar genom filmen.
Ditt betyg
3.2 av 6 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Red Obsession
Biopremiär
25 oktober 2013
DVD-premiär
7 maj 2014
Språk
Engelska
Land
Australien
Distributör
NonStop Entertainment
Längd

Recensent

Andreas Samuelson

21 oktober 2013 | 03:01

Mumma för frälsta vinkännare

En dokumentär om vin är ungefär lika spännande som den låter. För vinkännare och andra frälsta finns det en hel del intressant i historien om hur Kina sakta tar över Frankrikes ledande vinproduktion men för oss andra är det betydligt mer underhållande med det fanatiska beteendet.

Tidigt i den här dokumentären berättar en vinodlare att han föredrar att dricka framför att smaka vin. "Jag drack en hel flaska till lunch alldeles nyss" fnissar han lagom lulligt. Det är ett roligt inslag som dessutom är en få av personer och situationer som en vanlig bag-in-box-svensson kan relatera till. För den här filmen handlar egentligen om fanatiker.

Från de stolta vinexperterna i Frankrike till en absurt växande industri i Kina finns folk som på allvar under hetsiga auktioner bjuder tusentals dollar för en flaska vin som de självfallet inte ens har planer på att dricka. I bakgrunden finns en mindre engagerande om än stundtals intressant historia om hur värdet på vinet från Bordeaux växt till ohanterliga överklasshöjder och nästan blivit för dyrt att köpa!

För vinkännare är det ju naturligtvis en laddad och relevant film med gott om matnyttig information. För en vanlig svensson så är det aningen svårare att bry sig. För i en värld med krig, svält och våld så ska man självklart kunna göra filmer om annat men det är en konst att väcka intresse hos de som inte redan är frälsta eller insatta. Och det konststycket uppnår man inte riktigt med "Red Obsession".

De delar som underhåller mest är fanatikerna som viger sina liv åt en dryck många kanske mest anser som "något gott till maten". Man bjuder på en del härliga citat och karaktärer men det hela levereras lite slätstruket, som om filmen lite naivt antar att vi med hull och hår ska acceptera den här bisarra världen. Den hade behövt en dos av exempelvis "People vs. George Lucas" för att tydligare - om än med kärlek - markera och samtidigt hylla de här småknäppa men härliga kufarna.

Det är dock en läcker och polerad regidebut för australiensarna David Roach och Warwick Ross (som otippat nog inledde karriären med filmer som "Den blå lagunen" och "Young Einstein"!) med snyggt hopkok av bilder, välvald musik och Russell Crowes betryggande berättarröst. Har man ett minsta intresse för vin, dess historia och produktion så är det definitivt mumma men för oss andra finns det klart mer spännande dokumentärer att gotta sig i. Skål för det!

| 21 oktober 2013 03:01 |