Prom 2011

Komedi
USA
104 MIN
Engelska
Prom poster

Synopsis

Alla par har sin egen historia och ingen är den andra lik. Flera korsande berättelser tar sin form på ett high school när den stora avslutningsbalen närmar sig. "Prom" handlar om den osäkra passagen mellan high school och oberoende och vi får se förhållanden som splitras och andra som påbörjas. För Nova Prescott (Aimee Teegarden) är det en viljekamp när hon finner sig dragen till den enda kille (Thomas McDonell) som kan förstöra hela den perfekta balen. Mei (Yin Chang) och Tyler (De'Vaughn Nixon) har hemligheter medan andra möter den osäkerhet och förväntan som omger en av high schools mest betydelsefulla event. Det är hundratals nätter under skoltiden, men bara en balkväll...
Ditt betyg
2.2 av 46 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Prom
Biopremiär
19 augusti 2011
DVD-premiär
25 januari 2012
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Walt Disney Pictures
Ålder
7 år
Längd

Recensent

Andreas Samuelson

18 augusti 2011 | 15:30

En plågsam upplevelse

"Breakfast Club". "Clueless". "Mean Girls". "Pretty in Pink". Valfritt "Glee"-avsnitt. Ja, nästan vad som helst är bättre än denna plastiga, personlighetsbefriade spypåse till tonårsfilm.

Redan i prologen förklarar huvudkaraktären Nova (Aimee Teegarden, "Scream"-seriens kanske minst minnesvärda inledningsoffer i del 4) hur skolans elever grupperas i olika typer (läs: stereotyper). Här finns alltså hopp om någon slags självironi och listighet. Det hoppet dör ganska fort. Nova är en smart, käck och ambitiös blondin (tänk Alicia Silverstone i "Clueless") vars största mål är att få gå med drömkillen - eller ja, vem som helst egentligen - på skolbalen, årets stora event. Skolans tuffa, motorcykelåkande kille med Jon Bon Jovi-frisyr, hundvalpsögon och ett hjärta av guld (tänk Heath Ledger i "10 orsaker att hata dig") tvingas hjälpa henne med skolbalsbestyr för att få ta examen. Gissa vilka som faller för varandra?

Här finns också fantastiskt dramatiska sidohistorier som tjejen som inte vågar berätta för pojkvännen att hon blivit antagen till en skola i New York, musiknörden som inte vågar berätta för snygga tjejen att han är kär, oskulden som inte hittar en date till balen, populära sportkillen som strular runt bakom sin flickväns rygg, etc. Men alla de där är ju bara utfyllnad. Allt handlar om stackars, perfekta Novas värld som helt kretsar kring den där skolbalen. Filmen lär säkert gå hem hos amerikanska tuggummihjärnor som följer MTV:s "Sweet 16" slaviskt men för övrig publik finns noll anledning att bry sig.

Tafatta repliker, frustrerande pinsamma skådespelare, hjärndöda intriger, genomskinliga karaktärer, dödfödda försök till humor, de värsta typerna av soundtrackanpassade musikval... Inte alltför ofta dyker filmer som är så här genomusla upp men det är en plågsam upplevelse. Jag vrider på mig i biofåtöljen, våndas, kollar på klockan otaliga gånger och ber att helvetet ska ta slut. Allt är så förutsägbart, plastigt, korkat och intelligensbefriat att det känns som hjärncellerna tar självmord en efter en.

Det är nästan som om filmskaparna helt lyckats undgå senaste 30 årens high school-filmer (inklusive parodin "Not Another Teen Movie", som framstår som ett mästerverk i jämförelse) och alla dess klassiska klyschor. Ska något positivt noteras är att debuterande Joe Adler är ganska skön som Rolo, den typen av slackerpundare som säger "Sweet" och "Cool" i varannan replik. Inget revolutionerande men det enda småroliga med den här katastrofen. Hyr om "Clueless" istället - eller vad som helst med Molly Ringwald.

| 18 augusti 2011 15:30 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Prom
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu